Analyse Slechts één ploeg behoudt maximum

Tonnelier Caroline
Slechts één ploeg behoudt maximum

Na twee speeldagen heeft (voorlopig) slechts één Spaanse ploeg nog het maximum van de punten. Die eer komt landskampioen Real Madrid toe en daarmee is de Koninklijke logischerwijze ook de enige leider. Sevilla kan mits winst in de wedstrijd tegen Osasuna wel nog op gelijke hoogte komen. Titelconcurrenten Valencia en Barcelona herpakten zich na hun uitschuiver vorige week. Alle andere wedstrijden dit weekend eindigden op een gelijkspel, waardoor alle ploegen intussen al minstens één puntje gesprokkeld hebben.

Real Madrid maakte gisterenavond indruk op het veld van Villarreal. De Koninklijke gaf met uitstekend voetbal El Submarino Amarillo, toch niet de minste tegenstander, een 0-5 pandoering. Aan de rust stond het nog maar 0-1 dankzij Raúl, maar in de tweede helft maakten uitblinker Sneijder (2 treffers), Van Nistelrooy en Guti het Madrileense feest compleet. Voor Villarreal komt zo een eind aan 18 thuiswedstrijden zonder nederlaag. Real is nu al alleen koploper, al kan Sevilla nog op gelijke hoogte komen. Sneijder is met drie treffers topschutter in de Primera División.

Eerder had ook Barcelona al zijn wedstrijd gewonnen. De Catalanen haalden het verdiend met 3-1 van Athletic Bilbao, al kregen ze hierbij wat hulp van de arbitrage. In de eerste helft zorgde Ronaldinho met een vrije trap en een penalty, waar over kon gediscussieerd worden, voor de 2-0 voorsprong. Susaeta bezorgde na de pauze Athletic nog wat hoop, maar even later kende de wedstrijdleiding Barcelona onterecht een doelpunt toe na een schot van Touré. Op het einde van de wedstrijd kregen Marquez en Koikili nog rood. Barça pakt zo een vier op zes, terwijl Athletic nog maar één puntje gesprokkeld heeft.

Valencia herpakte zich na de thuisnederlaag tegen Villarreal. Op het veld van Almería voetbalden Los Ché, zonder Joaquín en Villa, nochtans niet overtuigend en de thuisploeg was zelfs de betere ploeg. Valencia was echter bijzonder efficiënt en scoorde twee keer via Moretti en Morientes. De tegentreffer van Negrado was niet genoeg voor een (meer dan verdiend) punt voor Almería. De promovendus kan echter voortbouwen op alweer een goede prestatie, terwijl Valencia nog wat werk aan de winkel heeft en allen over het resultaat tevreden kan zijn.

Real Mallorca leek op het veld van Atlético Madrid lang op weg naar een verrassing. Guïza bracht de bezoekers in de eerste helft met een knappe treffer op voorsprong. Mallorca had wel geluk dat de scheidsrechter twee overtredingen in het strafschopgebied niet floot. In het slotkwartier slaagde Atlético er nog in een puntje thuis te houden dankzij de gelijkmaker van Pernía. Met één op zes kunnen de Madrilenen niet echt tevreden zijn. Real Mallorca is dat met een vier op zes wel.

Real Valladolid is er niet in geslaagd de drie punten thuis te houden tegen Deportivo. De neo-eersteklasser speelde nochtans een sterke wedstrijd, maar kon tot twee keer toe zijn voorsprong niet vasthouden. García Calvo en Sisi scoorden voor de thuisploeg, Taborda en Riki zorgden voor de bezoekende treffers. Toch kan Valladolid vertrouwen putten uit een goede wedstrijd. Bij Deportivo zal er nog een en ander moeten veranderen wil de ploeg beter doen dan vorig seizoen.

Murcia kon de goede lijn van de eerste speeldag niet doortrekken. De promovendus moest op bezoek bij Levante, dat iets recht te zetten had na de eerste speeldag. Beide teams brachten er weinig van terecht en het saaie duel tussen twee defensief ingestelde ploegen eindigde logischerwijze op 0-0. Murcia kan met een 4 op 6 spreken van een geslaagde start, bij Levante moet er nog heel wat verbeteren.

Espanyol Barcelona moest op bezoek bij Real Betis, een verplaatsing die de voorbije jaren bijna altijd punten opleverde. Al was dat dit keer opnieuw het geval, toch zullen de Catalanen met een bitter gevoel terugkijken op hun bezoek aan Heliópolis. Een sterk spelende Luis Garçia had Espanyol al voor de rust op een 0-2 voorsprong gebracht en had in de tweede helft ook de 0-3 aan de voet. De overwinning leek veilig voor de bezoekers, maar in twee dolle minuten brachten Fernando en Sobis de verdiblancos nog op gelijke hoogte. Daar bleef het bij, een resultaat waar vooral Betis blij mee zal zijn. De ploeg van Cuper heeft nu 2 punten, Espanyol pakte nog maar zijn eerste puntje.

Real Zaragoza, toch ambitieus aan het seizoen gestart, is er niet in geslaagd zijn eerste overwinning te pakken. De maños waren wel de betere ploeg in het duel tegen Racing Santander, maar dreigden toch vooral uit stilstaande fasen en botsten een paar keer op een goed keepende Toño. Uiteindelijk waren het zelfs de bezoekers die op voorsprong kwamen via Oscar Serrano. Real Zaragoza pakte toch nog een puntje dankzij de gelijkmaker van Oliveira, de enige man die al scoorde voor de ploeg van Victor Fernandez.

Een saai duel tussen Getafe en Recreativo Huelva eindigde op een 1-1 gelijkspel. De partij was nochtans veelbelovend begonnen met kansen over en weer, maar na die goeie beginminuten was de pret over. Pas in de slotfase schoten beide teams weer wakker. Sinama Pongolle bracht de bezoekers op voorsprong, maar diep in blessuretijd bezorgde Manu del Moral Getafe nog een verdiend punt. Bij de thuisploeg werd Mario Cotelo overigens uitgesloten, al de derde rode kaart voor Getafe dit seizoen.