Stockholmderby eindigde op gelijkspel

viki meeuwis

Afgelopen weekend stonden er en aantal interessante wedstrijden op het programma in de Zweedse Allsvenskan.

De eerste wedstrijd van de 22e speeldag was die tussen Brommapojkarna en Halmstads BK. Halmstad bleef op een 1-1 gelijkspel steken. Met dit resultaat mag Halmstad de strijd om de titel stilaan vergeten. Het was de thuisploeg die op voorsprong kwam op het half uur via een goal van Philip Haglund na een pass van Jon Persson. Acht minuten na de rust kon Asjel Kujovic de gelijkmaker op het scorebord zetten. Het was voor Halmstad een teleurstellend resultaat. Voor Brommapojkarna betekent het een puntje erbij in hun strijd tegen de degradatie. Zij staan nu voorlaatste met negentien punten.

Brommapojkarna – Halmstad: 1-1 Doelpunten: 1-0 Philip Haglund (’32), 1-1 Ajsel Kujovic (’53)
Gele kaarten: BP: Karlsson, HBK: Johansson
Scheidsrechter: Åke Andreasson

Zondag was het de beurt aan Trelleborg dat Kalmar ontving. Kalmar liet vooral Trelleborg het spel maken. Afgezien van het ene doelpunt van Sundin was het voor de verdediging van Kalmar een gemakkelijke opdracht. Kalmar kon kans op kans versieren, Trelleborg kon weinig of niets klaarkrijgen. In de twintigste minuut kon Rasmus Elm een prachtgoal maken en dat gaf Kalmar meteen vertrouwen. De bezoekers moesten wel dulden dat Erik Sundin iets voor het half uur de gelijkmaker kon scoren. In de 30e minuut zette Lantz dat echter weer recht. Een penalty genomen door Cesar Santin in de tweede helft bezorgde Kalmar een gemakkelijke overwinniing. Trelleborg zakt dieper weg en staat nu laatste met achttien punten. Kalmar staat voorlopig derde met 36 punten en bezet daarmee de derde plaats.

Trelleborgs FF - Kalmar FF 1-3 Doelpunten: 1-0 Rasmus Elm (’20), 1-1 Erik Sundin (’27), 1-2 Joachim Lantz (’30), 1-3 Cesar Santin (’68 pen.)
Gele kaarten, TFF: Malmqvist, Bengtsson KFF: Rydström
Rode kaart: TFF: Wihlborg
Scheidsrechter: Tobias Mattsson
Toeschouwers: 2 259

De overige vier wedstrijden werden maandag afgewerkt.
Landskampioen IF Elfsborg ontving Hammarby in het Borås Stadion. De thuisploeg liet weinig of niets interessants optekenen in deze wedstrijd en verloor met 1-2. Het is de eerste thuisnederlaag voor Elfsborg. Na het eerste kwartier waarin Elfsborg kon domineren ontwaakte Hammarby en ging vanaf dan voor de drie punten. Matthias Svensson kon in de vierde minuut de 1-0 binnenwerken. Het zag er dus naar uit dat Elfsborg toch nog punten zou pakken. Kort daarna kreeg aanvaller Charlie Davies van Hammarby verschillende goede kansen. Het was Sebastian Eguren die de stand in het voordeel van Hammarby deed keren. Op het half uur kon hij de bal tussen de palen werken.

Na de rust was het Hammarby dat domineerde. Met nog twintig minuten te spelen kon Andersson zich vrijspelen en kwam alleen voor doel, Andersson probeerde de bal over keeper Wiland met een lobje maar die greep naar de benen in plaats van de bal en dus kreeg Hammarby een penalty toegekend. Die werd door Sebastian Eguren in doel getrapt. Ook na de 1-2 voorsprong bleven de bezoekers aanvallen maar bleven op twee goals steken.

IF Elfsborg – Hammarby: 1-2 Doelpunten: 1-0 Mathias Svensson (‘4), 1-1 Sebastian Eguren (’27), 1-2 Sebastian Eguren (’73)
Gele kaartne: IFE; Alexandersson, Wiland. HIF; Eguren, Chanko, Sarenpää
Scheidsrechter: Martin Ingvarsson.
Toeschouwers: 12 973

De topper van het weekend was de Stockholmderby tussen AIK en Djurgården in het Råsunda Stadion. De uitslag van deze wedstrijd zou weleens voor de kloof aan de top kunnen gezorgd hebben. Djurgården staat immers aan de leiding met slechts een puntje meer dan AIK, dat op de tweede plaats staat. Het mocht niet zijn want de match eindigde op een 1-1 gelijkspel. Binnen het kwartier had Djurgården al drie gele kaarten op zak. AIK begon het beste aan de wedstrijd en kon verschillende keren gevaarlijk voor doel komen. Op het half uur had AIK echt speloverwicht. Het zag er gevaarlijk uit voor doel toen Johnson een bal naar de vooruitstormende Lucas Valdemarin kon spelen maar keeper Pa Dembo Touray kon met een tijgersprong de bal alsnog opvangen. Een paar minuten later moest Touray zich opnieuw reppen voor doelpogingen van Valdemarin en Tjernström. De eerste helft eindigde echter op een 0-0 gelijkspel.

Na de rust was het grotendeels hetzelfde spelbeeld, de wedstrijd werd zelfs nog intenser, geen van beide ploegen wou een duimbreed toegeven. Het was Quirino die de score opende en zo Djurgården op voorsprong bracht. Andrej Komac kon de bal opvangen na een hoekschop voor AIK. Hij kon de bal bij de Braziliaan Quirino brengen die alleen voor doel kwam en de bal in doel werkte. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd kon Dulee Johnson de bal naar Valdemarin spelen die de bal in doel kreeg.

AIK – Djurgården: 1-1 Doelpunten: 0-1 Quirino(’58), 1-1 Lucas Valdemarin (’73)
Gele kaarten: AIK; Obolo, Tamandi, Carlsson, Valdemarin. DIF; Komac, Davids, Arneng
Scheidsrechter: Martin Hansson
Toeschouwers: 34 116

Örebro SK nam het thuis op tegen Helsingborgs IF en deed daarbij een goede zaak want het won met 4-3. In de spits begonnen Rodevåg en Henriksson voor de eerste keer dit seizoen samen en die combinatie mag geslaagd genoemd worden. In de eerste helft kreeg Rodevåg vier goede kansen, onder andere een schot op open doel in de zevende minuut dat door Andreas Jakobsson alsnog werd weggewerkt. Het was echter Helsingborg dat het eerst kon scoren. Omotoyossi in de negende minuut met de openingstreffer en iets later Henke Larsson na een pass van Svanbäck. Het lukte de thuisploeg echter om nog voor de pauze de stand terug in evenwicht te brengen via een doelpunten van Henriksson en Nordback.

Na de rust duurde het nog geen tien minuten vooraleer Patrik Anttonen de score op 3-2 in het voordeel van Örebro kon brengen. Daarna was het de beurt aan Stefan Rodevåg om zijn doelpuntje mee te pikken. Hij werd door Barsom vrijgespeld en kon de bal voorbij keeper Andersson krijgen. In de slotminuten kwamen de bezoekers nog even gevaarlijk voor de dag en kon Larsson de stand uiteindelijk vastleggen op 4-3. Met deze overwinning doet Örebro een goede zaak en klimt het langzaam uit de degradatiezone.

Örebro SK – Helsingborgs IF: 4-3
Doelpunten: 0-1 Omotoyossi (‘9), 0-2 Larsson (’15), 1-2 Henriksson (’25), 2-2 Nordback (’29), 3-2 Anttonen (’54), 4-2 Rodevåg (’73), 4-3 Larsson (’89)
Gele kaarten: OSK: /, HIF: Tamboura, Skulason
Scheidsrechter: Jonas Eriksson
Toeschouwers: 9 945

In het Strömvallen Stadion kwam Malmö FF op bezoek bij Gefle IF. Een moeilijke taak want Malmö heeft sinds 2005, toen Gefle terugkeerde in de Allsvenskan, nog geen punt kunnen pakken op Strömvallen. De eerste helft was saaie bedoening zonder doelkansen en zonder mooi voetbal.
Na de rust veranderde het spelbeeld. Johan Oremo miste een kans in het begin van de tweede helft maar wist dat in de 59e minuut recht te zetten. Daniel Westlin en Daniel Bernhardsson kon de bal vanop de kant te pakken krijgen waarna Bernhardsson de bal naar Oremo speelde. Die had de bal maar in open doel te schieten. Het duurde lang maar net voor het einde van de reglementaire tijd kon Niclas Skoog de gelijkmaker binnenwerken. Dat gaf aanleiding tot serieus wat protest want bij Gefle meenden ze een duidelijk buitenspel te zien. In de toegevoegde tijd kreeg Lantto een pass van Claesson, Lantto speelde de bal veder naar Bapupa die de bal hard in doel werkte. Zo won Gefle alsnog.

Gefle IF – Malmö FF: 2-1
Doelpunten: 1-0 Orem (’58), 1-1 Skoog (’87), 2-1 Bapupa (’92)
Gele kaarten: GIF: Ericsson, Bernhardsson, MFF: Safari
Scheidsrechter: Keijo Hyvärinen
Toeschouwers: 4 423

Vanavond wordt de laatste wedstrijd afgewerkt, de derby tussen GAIS en Göteborg.