Brøndby doorbreekt de ban

Zaterdag opende de wedstrijd Viborg tegen Brøndby de twaalfde speeldag in de SAS-ligaen, de Deense eerste klasse

Het was sinds april van dit jaar geleden, 25 wedstrijden lang, dat Brøndby nog eens een uitwedstrijd wist te winnen. Zaterdag lukte het hen wel tegen Viborg. Martin Retov bracht Brøndby op een vroege voorsprong in de achtste minuut met een afstandsschot. De bezoekers wisten een aantal goede kansen bij elkaar te spelen in de eerste helft. Viborg wist net voor de rust de gelijkmaker binnen te werken. Petter Furuseth Olsen vanop rechts met een perfecte pass richting Luiz Carlos, die de bal in doel werkte. Brøndby nam nog voor de rust wraak toen Chris Katongo Retov vrijspeelde. Die kon zijn tweede treffer van de dag tussen de palen werken. Op het einde van de eerste helft stuurde scheidsrechter Claus Bo Larsen Anders Randrup met zijn tweede kaart beloonde. Randrup liet zijn irritatie over een vrije trap voor Viborg duidelijk zien wat hem een enkele rit richting douches opleverde.
Na de rust slaage Viborg er niet in om van de man meer situatie gebruik te maken. Brøndby kwam nog enkele keren goed voor doel zonder dat er nog doelpunten vielen.

Viborg FF – Brødnby IF:1-2
Doelpunten: 0-1 Retov (‘8), 1-1 Carlos (’44), 1-2 Retov (’46)
Gele kaarten: Randrup
Rode kaarten: Randrup
Scheidsrechter: Claus Bo Larsen
Toeschouwers: 6 655

Zondag stonden er vier wedstrijden op het programma.

Randers
is er in geslaagd om nog een keer te winnen, het was alweer zes wedstrijden geleden. Het stuurde FC Midtjylland wandelen met een duidelijke 0-3 zege. Twee doelpunten van Alex da Silva en eentje van Tidiane Sane bezorgden Midtjylland nog een nederlaag nadat het eerder vorige week al onderuit was gegaan tegen Lokomotiv Moskou in de UEFA-beker. In de tiende minuut schoot Kenneth Møller Pedersen de bal tegen de netten maar de lijnrechter had al gevlagd voor buitenspel. Negen minuten later was het wel prijs toen Alex da Silva een schot vanop achttien meter in doel trapte. Een kwartier later stond het 2-0 voor Randers nadat Tidiane Sane de bal met een lobje over keeper Martin Raska in de rechterhoek schoot. Na de rust kwam Midtjylland beter in de wedstrijd maar twintig minuten voor tijd was het weer da Silva die de bal tegen de netten kreeg.

Randers FC – FC Midtjylland:3-0
Doelpunten: 1-0 da Silva (’19), 2-0 Sane (’36), 3-0 da Silva (’70)
Gele kaarten: FCM: Reid
Scheidsrechter: Nicolai Vollquartz
Toeschouwers: 6 369

AC Horsens won van rode lantaarn Lyngby met 2-1. De eerste helft eindigde zonder doelpunten maar na de rust vielen er drie goals binnen elf minuten. Lyngby speelde duidelijk om te winnen. De bezoekers kregen de beste kansen in de eerste helft en zetten Horsens goed onder druk die het meer van de counter moest hebben. Op het half uur viel de topscorer van Horsens en tevens regisseur op het middenveld, Henrik Hansen geblesseerd uit en werd vervangen door Søren Friis. Lyngby zag tot twee maal toe een doelpunt geannuleerd wegens offside.

Na de rust duurde het zes minuten vooraleer Lyngby op doel schot. Mikkel Beckmann stuurde een goed gemikte lange bal richting doel waar keeper Jochumsen er niet bij kon. Het duurde maar drie minuten vooraleer Horsens voor een reactie zorgde. Rawez Lawan kon de bal voor doel krijgen en over de lijn. Luttele minuten later kon invaller Friis de bal ook tussen de palen krijgen. Met nog twintig minuten te spelen werkte Mads Rieper de bal weg met de handen wat Lyngby een strafschop opleverde. Keeper Jochumsen wist echter de doelpoging van Kim Aabech af te stoppen. Tegen het einde van de match kwam Lyngby nog flink opzetten maar Horsens wist de storm af te wenden.

AC Horsens – Lyngby BK: 2-1
Doelpunten: 0-1 Beckmann (’51), 1-1 Lawan (’54), 2-1 Friis (’62)
Gele kaarten: ACH: Lodberg, Rieper, Kortegaard, Petersen, LBK: Melchiorsen, Breseman, Kristensen
Scheidsrechter: Peter Rasmussen

Esbjerg en OB geraakten in hun wedstrijd niet verder dan een brilscore. Esbjerg kreeg de beste kansen maar kreeg de bal niet in het net. Demba-Nyrén stuurde de bal wel tot twee keer toe in het zijnet terwijl Jesper Bech de pal tegen de paal knalde in de slotfase. Bij OB stond niet Arek Onyszko tussen de palen maar wel reservekeeper Anders Lindegaard. Trainer Lars Olsen had Onyszko op de bank gezet als straf voor zijn loslippigheid tegen de pers na het verlies tegen Sparta Praag op donderdag. Onyszko had het verlies in de UEFA-cup aangegrepen om de club te bekritiseren met hun zwakke aankoopbeleid. OB moest het ook stellen zonder David Nielsen en Johan Absalonsen die beiden geblesseerd zijn. Mads Timm moest dus als aanvaller het veld en en kwam slechts tot een schuchtere poging, waarbij de bal dan nog afketste op een been van een verdediger van Esbjerg. Na een zwakke eerste helft kwam Esjberg in de tweede helft beter voor de dag maar kreeg de bal niet in doel

Esbjerg fB – OB: 0-0
Gele kaarten: Esbjerg: Demba-Nyrén, OB: Troest
Rode kaarten: Troest (2x geel)
Scheidsrechter: Lars Christoffersen
Toeschouwers: 7 321

FC Kopenhagen geraakte niet verder dan een 1-2 gelijkspel tegen FC Nordsjælland. FC Kopenhagen had de laatste drie wedstrijden telkens met 1-0 gewonnen en zondagavond leek het alsof ze weer op een 1-0 overwinning afstevenden. Ailton had in de eerste helft een zwakke indruk nagelaten met teveel kleine fouten waardoor de Noorse trainer Ståle Solbakken verkoos om de Zweed Marcus Allbäck in te brengen. Na de rust kon FC Kopenhagen meer druk zetten wat in de 64e minuut in een doelpunt resulteerde. Nakajima-Farran kon niet verhinderen dat Allbäck op del kon schieten en zo een doelpunt voor Kopenhagen verzilverde. De thuisploeg bleef druk zetten en kreeg enkele kansen maar kon er niet meer dan een doelpunt uit puren. Drie minuten voor tijd kon Dennis Cagara nog een tegenprik uitdelen.

FC Kopenhagen – FC Nordsjælland: 1-1
Doelpunten: 1-0 Allbäck (’64), 1-1 Cagara (’87)
Gele kaarten: FCK: Jensen, FCN: Fetai
Scheidsrechter: Anders Hermansen
Toeschouwers: 20 284

Vanavond wordt de wedstrijd tussen AaB en AGF gespeeld.