Roda JC speelt landskampioen van de mat

Nico Wieme

In een vooruitgeschoven wedstrijd van de veertiende speeldag heeft Roda JC landskampioen PSV de tweede nederlaag van het seizoen bezorgd. De leider in de Eredivsie werd bij momenten tot een figurantenrol gedwongen en verloor uiteindelijk maar met 2-4.

De Eindhovenaren hadden tot op heden slechts zeven tegendoelpunten geïncasseerd, maar Roda JC zorgde ervoor dat daar plots vier goals aan toegevoegd werden. De twee tegendoelpunten van PSV zijn goed voor de statistieken.

PSV begon nochtans snedig aan de wedstrijd en leek snel een voorsprong te willen forceren. Roda herstelde echter snel het evenwicht en na amper 20 minuten kwamen zij op voorsprong via onze landgenoot Davy de Fauw. De verdediger liet doelman Gomes met een kopbal in de verste hoek kansloos. Wie dacht dat PSV zou reageren als een stier op een rode lap, vergiste zich schromelijk. De landskampioen werd door een fris voetballend Roda van de mat gespeeld. Twee minuten voor de rust werd het 0-2 toen aanvoerder Marcel Meeuwis PSV-doelman Gomes met een prachtige goal op het verkeerde been zette.

De Eindhovenaren kwamen in de eerste helft al met moeite in de buurt van doelman Castro, in de tweede helft werd het er zeker niet beter op. Pas na een kwartier noteerden we een eerste, weliswaar slappe, doelpoging. Het kalf was toen al zo goed als verdronken, want bij het begin van de tweede helft maakte Oper er 0-3 van na slecht verdedigen bij de thuisploeg. Roda mocht zich echter nog niet gewonnen wanen, want eerder dit seizoen verspeelden zij tegen Excelsior een 3-0 voorsprong en vorige week werd het nog spannend toen Vitesse plots terugkwam tot 3-2. De bezoekers speelden echter in een zetel, want PSV was machteloos en kreeg in de 64ste minuut zelfs de 0-4 om de oren via Hadouir.

Concentratieverlies bij de ploeg uit Kerkrade zorgde ervoor dat PSV terugkwam tot 2-4. Koevermans wist nog twee keer tegen te scoren. Daar bleef het echter bij en Roda keerde met een prachtige zege terug naar Limburg. Door dit verlies kunnen Ajax en Feyenoord de titelverdediger aan de top van het klassement voorbijsteken. Roda JC rukt door deze overwinning op naar een vierde plaats.