Chelsea nadert op Arsenal

Kristof Blomme

Op de 22e speeldag liet Arsenal verrassend punten liggen. Op eigen veld raakten de Gunners niet voorbij Birmingham, 1-1. Chelsea kon wel winnen van Tottenham. Dankzij deze driepunter nadert het tot op vier punten van Arsenal.

De partij tussen Arsenal en Birmingham leek vooraf een formaliteit te worden voor de thuisploeg. In het Emirates Stadium wisten de Gunners immers al tien keer te winnen. Enkel Manchester United kon er een punt wegkapen. Halfweg de eerste helft kwam Arsenal op voorsprong via een discutabele strafschop. Kelly leek de bal te spelen tijdens een duel met Eduardo, maar de bal belandde toch op de stip. Adebayor maakte geen fout en leek zijn ploeg opnieuw een gemakkelijke namiddag te bezorgen. Net na de pauze kreeg de thuisploeg een koude douche te verwerken. Na een hoekschop week een kopbal van O'Connor af op Fabregas en Almunia was geklopt. Arsenal creëerde nog een aantal kansen, maar scoren lukte niet meer. Indien Manchester United vanavond wint van Newcastle komt het weer op gelijke hoogte.

Chelsea kwam na 20 minuten op voorsprong tegen Tottenham. Beletti kreeg teveel vrijheid en poeierde de bal hard in doel. In het vervolg van de partij hadden beide ploegen moeite om nog kansen te creëren. Tijdens de tweede helft kwam nieuwkomer Anelka op het veld voor Pizarro. De Fransman scoorde bijna bij zijn debuut, maar hij trof de lat. Vijf minuten voor affluiten verzekerde Wright-Phillips de overwinning. Chelsea nadert nu tot op vier punten van Arsenal.

Achter het toptrio tellen vier clubs nu 39 punten: Liverpool, Everton, Manchester City en Aston Villa, dat zijn er wel twaalf minder dan de leider. Everton en Manchester City streden tegen elkaar. Everton trok aan het langste eind na een doelpunt van Lescott op het halfuur. Het klimt nu naar de vierde plaats. Liverpool kwam immers niet verder dan een gelijkspel bij Middlesbrough. Boateng had de thuisploeg in de eerste periode op voorsprong gezet. Twintig minuten voor affluiten maakte Torres gelijk, maar daar bleef het bij. Liverpool is ondertussen pas zesde.

Aston Villa won van Reading met 3-1 en snelde Liverpool voorbij naar een vijfde stek. In de eerste helft tekende Carew voor het eerste doelpunt van de partij. Na tien minuten in het tweede bedrijf verzekerde Laursen de overwinning. In de slotminuten scoorden beide clubs nog één keer. Eerst tekende Carew voor zijn tweede van de middag, daarna zorgde Harper voor de eerredder.

Fulham, dat zich op de voorlaatste plaats bevindt, moest op bezoek bij West Ham. Het begon uitstekend aan de partij, want het kwam binnen de eerste tien minuten op voorsprong na een knappe vrije trap van Davies. Voor de rust scoorde Ashton tegen namens de thuisploeg. In de tweede helft tekende Ferdinand voor het beslissende tweede doelpunt. Derby moest opnieuw het onderspit delven tegen een rechtstreekse concurrent. Nadat Davis op het uur rood kreeg toonde Sibierski geen medelijden en bezorgde hij Wigan een levensbelangrijke overwinning. Derby telt al dertien punten achterstand op de eerste niet-degradatieplaats en mag stilaan een kruis maken over de premier League.