Wilmots nieuwe assistent-bondscoach

Nico Wieme
| 0 reacties
Wilmots nieuwe assistent-bondscoach
Foto: © SC

Volg België nu via WhatsApp!

Eerder las u al op Voetbalkrant dat René Vandereycken vandaag zijn nieuwe contract bij de voetbalbond zal tekenen. Nu weet hij ook wie in de WK-voorronde naast hem op de bank zal zitten. De keuze viel op Marc Wilmots.

Bondscoach René Vandereycken zal in de voorrondewedstrijden voor het WK 2010 in Zuid-Afrika assistentie krijgen van Marc Wilmots. De ex-Rode Duivel volgt daarmee Stéphane Demol op, die zelf te kennen gaf geen tweede termijn te willen doen. Wanneer Vandereycken straks zijn handtekening onder de nieuwe verbintenis zet, zal de bond ook de nieuwe assistent officieel voorstellen.
 
Speler en trainer
Op 19 augustus 1987 maakte de jonge Wilmots zijn debuut in de Belgische eerste klasse. Met Sint-Truiden speelde hij toen 0-0 gelijk tegen Beerschot. Via KV Mechelen en Standard kwam de aanvallende middenvelder in 1996 bij Schalke 04 terecht. In het seizoen 2000-2001 ruilde hij het Ruhrgebied voor Bordeaux, maar na amper één jaar keerde de hardwerkende speler terug naar Duitsland. In 2003 sloot hij daar zijn spelerscarrière af. Hij trainde er nog even de A-kern na het ontslag van Frank Neubarth. In 2004-2005 trainde Wilmots Sint-Truiden, maar in de loop van dat seizoen werd hij bedankt voor bewezen diensten. Voor het overige heeft hij geen trainerservaring.
 
Zijn grootste succes als speler kende Wilmots in 1997, toen hij met Schalke de UEFA-Cup won tegen Inter Milaan. Met KV Mechelen won hij eerder de landstitel en de Europese Super Cup. In 1993 veroverde hij met Standard Luik de beker van België.
 
Rode Duivel
Wilmots speelde in totaal 70 interlands voor België. Zijn eerste passage was niet echt een meevaller. De 38-jarige Waal debuteerde op 26 mei 1990 in een oefenduel tegen Roemenië. Hij nam deel aan de WK-eindrondes van 1990 en 1994. Na een ongelukkig optreden in de wedstrijd tegen Saudi-Arabië op dat laatste WK en de daaropvolgende kritiek in de pers, besloot Wilmots ermee te stoppen als Rode Duivel.
 
Het was Georges Leekens die het kampfschwein op andere gedachten bracht. In 1997 maakte hij zijn rentree en deze keer werd het wel een succes. Wilmots hielp de Duivels mee aan een ticket voor het WK 98 in Frankrijk. Het daaropvolgende Euro2000 in eigen land werd geen succes. De Belgen gingen er al in de eerste ronde uit. Wilmots was daarna wel de stuwende kracht van de Rode Duivels richting WK 2002 in Japan en Korea. In de barragematchen tegen Tsjechië stuurde hij de ploeg naar een onverhoopte kwalificatie. Op dat Wereldkampioenschap was de Belgische kapitein een van de beste Belgen. Hij scoorde drie doelpunten en een erg omstreden afgekeurde goal in de achtste finales tegen de latere wereldkampioen Brazilië.
 
Geen vrienden
De Waalse pers zag in Wilmots de ideale opvolger voor Vandereycken, maar nu die toch trainer blijft, was voor de ex-Schalkespeler de post van assistent weggelegd. Vanzelfsprekend was de keuze echter niet, want Vandereycken en Wilmots leefden de afgelopen jaren niet bepaald op goede voet met elkaar. In de voorbije EK-campagne had Wilmots geregeld kritiek op het defensieve voetbal van de Belgen. Vandereycken had nooit een hoge pet op van het tactische inzicht van de ex-senator. Nauwelijks een maand geleden, bij een wedstrijd van Standard, vonden beide heren het niet eens nodig elkaar de hand te schudden. Nu hebben ze elkaar blijkbaar wel gevonden. Voor de nationale ploeg moet dit een goede zaak zijn. De rust rond de Duivels kan nu weerkeren langs beide taalgrenzen. Er zit echter één addertje onder het gras: als de eerstkomende resultaten niet denderend zijn, zal de roep om Wilmots de fakkel van Vandereycken te laten overnemen alleen maar toenemen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties