Analyse Club stopt zegereeks Germ. Beerschot

Thomas Dubois
Club stopt zegereeks Germ. Beerschot

Speeldag 18 kende weinig grote veranderingen in het klassement. De top-3 blijft ongewijzigd, en ook onderaan zijn er weinig noemenswaardige verschuivingen.

Het was een goed weekend voor de eerste drie in het klassement, zowel Club, Cercle als Standard wonnen hun wedstrijd. Zo blijft Club aan de leiding, gevolgd door Standard en Cercle Brugge. Daaronder ging het minder. Germinal Beerschot verloor voor het eerst na negen overwinningen nog eens. Ook Gent, Genk en Anderlecht wonnen niet, het bleef bij een gelijkspel. Onderaan deed Dender wederom een goede zaak na winst tegen Roeselare, Bergen verloor van KV Mechelen. Sint-Truiden behaalde een punt tegen Moeskroen.

Cercle Brugge raast verder door de competitie, vrijdag won het in de opener van speeldag 19 met 0-3 van Zulte Waregem. Al ging het niet zo vlot als de voorbije weken, Zulte Waregem lag weinig onder en kreeg ook enkele goede kansjes, scoren lukte niet. Dat lukte groen-zwart wel kort voor rusten, twee keer zelfs, 0-2 was een overdreven ruststand. Na de koffie controleerde Cercle de wedstrijd en het kon nog de 0-3 scoren. Cercle speelt komende week twee keer tegen Standard; na die wedstrijden weet de ploeg wat het echt waard is.

Stadsgenoot Club won zaterdagavond met dezelfde cijfers thuis tegen Germinal Beerschot dat dus geen tiende overwinning op rij behaalde. Na de minuut stilte –onrespectvol verstoord door de Beerschot-aanhang- was het paars-wit dat domineerde en blauw-zwart overklaste. Club mocht z’n doelman danken dat het aan de rust nog 0-0 stond. Na de rust werd die inefficiëntie afgestraft door de ploeg van Jacky Mathijssen. Een tactische wissel zorgde ervoor dat de thuisploeg het heft in handen nam en won. Losada werd nog met rood van het veld gestuurd na twee terechte gele kaarten.

Genk – Gent was een spektakelmatch met veel doelpunten en een wisselend spelbeeld gekruid met enkele kaarten. Het was de thuisploeg die al vroeg op voorsprong kwam via alweer een supersterke Barda. Genk was de betere maar werd halverwege de eerste helft geconfronteerd met een superefficiënt AA Gent dat alsnog met een 2-1 voorsprong de rust inging. In de tweede helft zette de ploeg van Hugo broos de puntjes op de ‘i’ al kreeg het daarbij wel de hulp van de scheidsrechter die een fout net buiten de zestien bestrafte met een strafschop, De Roeck kreeg bij die fase rood. Ondanks de man minder kwam Gent toch op gelijke hoogte, een billijk resultaat.

Cyril Théréau kende een goede start bij Charleroi, hij deed er wat hem bij Anderlecht amper lukte: scoren. Hij bracht z’n ploeg op voorsprong tegen Westerlo. De Carolo’s kregen nog enkele kansen om het af te maken, maar die werden verzuimd. Uiteindelijk kreeg de ploeg het deksel op de neus: 1-1 via Mennes. Moeskroen – Sint-Truiden eindigde op 0-0. Een logisch resultaat na een weinig om het lijf hebbende partij.

Dender blijft het goed doen, ook tegen Roeselare werd gewonnen. De bezoekers uit Roeselare begonnen het best aan de wedstrijd, toch was het de thuisploeg die op voorsprong kwam via De Petter. Gerechtigheid geschiedde kort voor rusten toen Akgül de gelijkmaker nette. Net na de rust kwam Dender op voorsprong na een own goal van de bij wit-zwart debuterende Oliseh, 2-1 de eindstand.

Bergen blijft eenzaam op de laatste plaats staan. Ook KV Mechelen was te sterk voor de ‘Draken’. Björn Vleminckx was de held voor Malinwa, hij scoorde de beide doelpunten voor z’n ploeg. Bergen begon het beste aan de wedstrijd, maar zakte daarna weg. Tot overmaat van ramp werd Okkonen op het uur uitgesloten bij de Walen.

Georges Leekens en Lokeren wetten zondag in de vooravond opnieuw hun messen, maar al te graag wilden ze de scalp van een zwalpend Anderlecht. Dat lukte half. Paars-wit kreeg enkele uitstekende kansen, maar kon niet scoren. Aan de overkant kreeg de thuisploeg enkele kansjes, onder meer via een schot van Dupré op de paal, maar scoren lukte ook niet. Een 0-0 gelijkspel was het uiteindelijke eindresultaat, een eindstand waar vooral de landskampioen niet tevreden mee kon zijn.

Standard mocht de speeldag afsluiten en deed dat met verve. Brussels was dan ook duidelijk enkele maatjes te klein voor de Rouches die van in het begin de wedstrijd domineerden. Dat resulteerde ook in kansen, maar pas op het halfuur werd er gescoord. Mbokani kon doelman Cordier verschalken. Daarna kreeg het nog de mogelijkheid om de score uit te diepen, maar dat lukte niet. Standard blijft zo in het zog van leider Club Brugge. Volgende week staat de topper op het programma tussen Cercle Brugge en Standard, de twee ploegen die het beste voetbal in België brengen.