Analyse Ajax met vertrouwen, efficiënt PSV

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Ajax met vertrouwen, efficiënt PSV

De kaarten lijken nog niet geschud in Nederland, maar toch neemt PSV een optie op de vierde opeenvolgende landstitel. Na de indrukwekkende zege van Ajax tegen Feyenoord, ziet het ernaar uit dat het de Amsterdammers zijn die het PSV moeilijk moeten maken.

AJAX DOET VERTROUWEN OP
 
Weergaloos was de prestatie van de Amsterdammers vanmiddag tegen aartsrivaal Feyenoord. Van de tamme ploeg die dit jaar al veel te vaak puntenverlies leed was vandaag geen spoor terug te vinden. Ajax voetbalde bevrijd en liet Feyenoord nooit in de wedstrijd komen. Het aanvallende compartiment bracht de Rotterdamse verdediging met snel en verzorgd combinatievoetbal negentig minuten in de problemen en liet na de score verder op te drijven. De terugkeer van Kenneth Perez en het aantrekken van Bruno Silva en Lindgren lijkt meteen vruchten af te werpen. De aangepaste veldbezetting zorgt ervoor dat Huntelaar zich enkel op het vijandig doel kan focussen, wat resulteerde in twee goals van de alomtegenwoordige scherpschutter.  De kater van de verloren match tegen PSV lijkt weggespoeld en Ajax kan de achtervolging op de Eindhovenaren inzetten.
 
FEYENOORD DE WEG KWIJT
 
Bert Van Marwijk heeft kopzorgen. In het jaar dat Feyenoord zijn honderdjarig bestaan mag vieren lijkt het voor de Rotterdammers alweer eens niet te gaan lukken. Na de puntendeling tegen het kwakkelende AZ Alkmaar leek de situatie vanmiddag in Amsterdam uitzichtloos. In het klassement kruipt Heerenveen voorbij en moet Feyenoord ook Groningen al naast zich dulden.
 
Achterin was er op Ajax heel wat onzekerheid. Ook de centrale tandem Van Bronckhorst - Landzaat lijkt nog niet ingespeeld. De spitsen waren onzichtbaar, enkel doelman Timmer speelde goed en voorkwam erger. De natrappen van Slory en Van Bronckhorst uitten de frustratie die in de Rotterdamse rangen sloopt. Een lichtpunt bij Feyenoord was het debuut van de 18-jarige Leroy Fer. De rechtsachter speelde met veel lef en vertrouwen en kan in de terugronde een basisplaats en het vertrouwen van Van Marwijk afdwingen.
 
PSV OP TITELKOERS
 
Net als de voorbije jaren blijkt PSV opnieuw de regelmatigste te zijn. Met een dodelijke efficiëntie nam het gisteren afstand van Alkmaar. Uit vier tegenprikken scoorden de Brabanders de helft zoveel doelpunten, terwijl AZ aan de overzijde onmondig was en zijn veldoverwicht niet in doelpunten kon omzetten. In één week tijd slikt de achterhoede van PSV in twee topwedstrijden buitenshuis geen enkel doelpunt.
 
PSV telt nu acht punten meer dan eerste achtervolger Ajax. Met op het programma thuiswedstrijden tegen alle directe concurrenten, ziet het ernaar uit dat de Eindhovenaren enkel zichzelf nog kunnen kloppen op weg naar de 21ste landstitel.
 
DREIGING UIT HET NOORDEN
 
Met de opmars van Heerenveen en FC Groningen dreigen twee ploegen de hiërarchie in Nederland sinds de invoering van het betaalde voetbal aan het wankelen te brengen. Heerenveen staat na een monsterzege tegen Vitesse nu derde en Groningen komt naast Feyenoord op de vijfde plaats. Al is het afwachten hoe die laatste ploeg zal reageren op de uitverkoop die vorige week huishield in de Euroborg. De fans van
 
Heerenveen verlieten gisterenavond in ieder geval met een gerust gemoed het Abe Lenstra-stadion. Prager en Bradley bewezen dat er ook zonder Alves aan de lopende band gescoord kan worden. De vraag is hoe ver deze twee ploegen met dit enthousiasme nog kunnen reiken. Op basis van de laatste drie seizoenen lijken deze clubs toch de grootste kandidaten uit de reeks subtoppers om de aansluiting met de grote drie te realiseren.
 
De Brabantse clubs NAC en RODA JC kunnen net als Twente of Utrecht de nodige regelmaat voorlopig nog niet in hun resultaten krijgen, een troef waar men in het Noorden wel blijkt over te beschikken.

Auteur: Tomas Taecke
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties