Gastland met tien man naar de laatste vier

Mathias Dumarey

Ghana heeft zich op de Afrika Cup geplaatst voor de halve finale. Het versloeg Nigeria met 2-1 nadat het nochtans een hele tijd met tien man moest spelen. Ghana is het organiserende land van de eindronde.

Het werd een spannend duel in het Ohene Djan Stadium in de hoofdstad Accra. Nigeria kwam op voorsprong na een strafschop van Yakubu Ayegbeni. Ghana kwam snel langszij toen Mickael Essien via de paal de bal in het doel kopte.

Na de rust zorgde het thuispubliek voor een ongekende sfeer in het stadion. Zelfs nadat aanvoerder John Mensah van het veld gestuurd werd nadat hij aan de noodrem trok toen ex-La Louvière-speler Peter Odemwingie alleen op doel kon afgaan. Uit de vrije trap die op die fase voortvloeide, kregen de Nigerianen drie keer de kans om weer op voorsprong te komen, maar alle pogingen werden verkwanseld. Ghana daarentegen had geen last van het feit dat ze met tien verder moesten. Ze deden er alles aan om verlengingen en strafschoppen te vermijden.

Dat gebeurde uiteindelijk ook met succes. Acht minuten voor tijd bediende Sulley Muntari zijn ploegmaat Manuel Agogo vrijstaan voor doel. Hij deed het stadion ontploffen door de opgelegde kans te benutten. Na die treffer probeerde Ghana de zege veilig te stellen door ballen hoog in de tribunes te knallen. Nigeria kon na de opdoffer geen vuist meer maken zodat het gastland naar de halve eindstrijd mag.