Het voetbalalfabet: De X van Xavi

Thomas Dubois
| 0 reacties
Het voetbalalfabet: De X van Xavi
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het voetbalalfabet loopt stilaan ten einde, nog enkele letters moeten de revue passeren. Deze week de ongewone letter X.

Kleine voetballers staan voor technisch vernuft, vista en een goede pass. Nog meer dan boomlange en stevige spelers hebben ze geleerd om zich te verdedigen en voor hun plaats te vechten. Ook bij absolute topclubs komen kleine spelers aan de bak. FC Barcelona beschikt over een hele schare ‘voetbaldwergen’, zoals Iniesta, Krkic, dos Santos en Xavi. En laat nu net die Xavi de bezieler van het team zijn.
Barça voor het leven
Xavier Hernandez Creus zag het levenslicht op 25 januari 1980 in Terrassa, een Catalaans stadje op 20 kilometer van Barcelona. Op elfjarige leeftijd sloot de kleine Xavi zich aan bij de jeugdacademie van FC Barcelona. Xavi doorliep alle jeugdelftallen bij de Catalaanse trots en schopte het tot de Juvenil A, het hoogste jeugdteam. In die ploeg zaten ook andere toekomstige profspelers, zoals Gabri en Luis Garcia. In 1997 promoveerde Xavi naar het B-elftal, dat toen de promotie afdwong naar de tweede divisie. Samen met talentvolle voetballers als Carlos Puyol en Gerard leek hij voorbestemd om ooit voor de hoofdmacht van de club te spelen.
Clubicoon
Louis van Gaal, de toenmalige Nederlandse coach van Barcelona, haalde Xavi op 18-jarige leeftijd bij het eerste elftal. Zijn officiële debuut maakte hij in de Spaanse Supercup, tegen Mallorca. Xavi scoorde meteen. Het seizoen daarop werd Barelona kampioen en toen ouderdomsdeken Guardiola in 2001 vertrok, kreeg Xavi voluit zijn kans op het middenveld. Ondertussen heeft hij al drie titels behaald met de club, won hij de Champions League en twee maal de Supercup. Hij schopte het ook tot vice-aanvoerder en valt niet weg te denken uit de basiself van coach Rijkaard. Xavi is ook de absolute clubrecordhouder op het vlak van Europese wedstrijden.
Spaans & Catalaans international
Als jeugdinternational won Xavi het WK onder 20 in Nigeria en de zilveren Olympische medaille. Hij behoort tot de Spaanse selectie en verzamelde al 43 caps voor Spanje. Met de nationale ploeg nam hij deel aan het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea, het EK 2004 in Portugal en het WK 2006 in Duitsland. Bovendien scoorde hij het duizendste internationale doelpunt voor Spanje. Xavi maakt als trotse Catalaan ook deel uit van de Catalaanse selectie. Hierbij spelen ook andere kleppers als Puyol, Oleguer, Victor Valdes en Krkic.
Auteur: Kjell Debacker
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties