Tonnelier Caroline
| 4 reacties
Getafe breekt titelstrijd helemaal open

Door een 3 op 12 van koploper Real Madrid ligt de titelstrijd weer helemaal open. Na nederlagen bij Betis en Almería leed de Koninklijke tegen Getafe zijn eerste thuisnederlaag. Eerder had Barcelona al de drie punten gepakt tegen hekkensluiter Levante.

Getafe bewees in het verleden al meermaals een gevaarlijk tegenstander te zijn voor de toppers en tegen Real Madrid bevestigde de ex-ploeg van Schuster die reputatie. Ondanks hun lage klassering voetbalden de mannen van Laudrup goed mee, al waren de kansen in deze derby eerder schaars. In de tweede helft profiteerde Getafe van de verwarring van een aantal Real-spelers, die dachten dat Robben hun team op voorsprong had gebracht. Het doelpunt werd echter afgekeurd en tot ontzetting van de feestvierders zorgde Uche aan de overkant voor de 0-1. Real kon niet meer reageren en verliest voor het eerst sinds de vorige wedstrijd tegen Getafe punten in eigen huis. Getafe klimt door deze zege naar de linkerkolom.

Barcelona kende weinig moeite met rode lantaarn Levante. De bezoekers uit Valencia begonnen nog behoorlijk aan de partij, maar de openingstreffer van Xavi bleef niet lang uit. Riga liet Levante kort voor de rust nog even juichen, maar Messi bezorgde Barça toch nog een voorsprong aan de pauze. In de tweede helft was de hekkensluiter geen partij meer voor de Catalanen en Eto’o legde met een hattrick de 5-1 eindstand vast. Barcelona nadert zo tot op amper twee puntjes van Real Madrid. Levante ziet de kloof met de zeventiende plek opnieuw groeien.

Villarreal pakte op basis van een uitstekende tweede helft de drie punten in San Mamés. De wedstrijd begon nochtans heel slecht voor El Submarino Amarillo, toen Llorente al na drie minuten Athletic Bilbao op voorsprong zette. Na de rust voetbalde Villarreal de thuisploeg echter van het kastje naar de muur en pakte zo nog een 1-2 zege. Guillermo Franco en Capdevila waren de doelpuntenmakers van dienst. Villarreal verstevigt zijn derde plaats, terwijl Athletic niet wegkomt uit de degradatiezone.

Atlético Madrid zit momenteel in een serieus dal. Na de Europese uitschakeling ging het ook in de competitie (opnieuw) fout. De wedstrijd tegen Osasuna was amper begonnen toen de ploeg uit Pamplona al op voorsprong kwam via Sola. Nog geen vijf minuten later verdubbelde Vela die voorsprong zelfs. Forlan milderde nog tot 2-1, maar in het slotkwartier zorgde Hector Font voor de geruststellende 3-1. Atlético staat ondanks dit nieuwe puntenverlies nog steeds vierde. Osasuna is samen met vier andere teams gedeeld dertiende.

Met Sevilla gaat het steeds beter. Een bleek Real Zaragoza was absoluut geen partij voor de Andalusiërs. Op eigen veld leverde Sevilla een uitstekende prestatie, die resulteerde in een 5-0 overwinning. Topschutter Luis Fabiano zorgde voor de eerste twee treffers en met own goals van Ayala en Diogo liep de thuisploeg uit tot 4-0. Na de uitsluiting van de ongelukkige Diogo zette de 5-0 eindstand op het bord. Sevilla klimt verder naar de vijfde plek en nadert tot op twee punten van nummer vier Atlético. Real Zaragoza is gedeeld dertiende.

Voor Espanyol Barcelona wil het in 2008 niet echt lukken. De Catalanen verloren alweer kostbare punten op het veld van Deportivo La Coruña. De Galiciërs doen het de laatste weken iets beter en bouwden via Coloccini en Lafita een 2-0 voorsprong uit. Espanyol slaagde er niet in iets terug te doen en leed zo zijn derde nederlaag op rij. De ploeg van Valverde is ondanks de rampzalige reeks nog steeds zesde. Deportivo komt niet weg van een degradatieplaats.

Racing Santander blijft het uitstekend doen dit seizoen. Op eigen veld hielden de Cantabriërs de drie punten thuis tegen Almería. Tchité zorgde voor de enige treffer van de wedstrijd en maakte een eind aan de ongeslagen reeks van doelman Alves. De Almería-goalie kreeg 667 minuten lang geen tegentreffer. De bezoekers eindigden de wedstrijd nog met negen na uitsluitingen van Paunovic en Cisma. Racing Santander heeft als zevende slechts één punt achterstand op nummer vijf Sevilla. Almería volgt twee punten lager.

Valencia blijft vooral op eigen terrein teleurstellen. Tegen Recreativo Huelva bracht Mata de thuisploeg wel nog op voorsprong, maar Martins stelde na de pauze gelijk. Valencia kreeg nog heel wat kansen op de overwinning, maar Sorrentino keepte een goede wedstrijd en bovendien werden twee doelpunten (terecht) afgekeurd. Valencia verliest na zijn achtste puntenverlies in Mestalla opnieuw  terrein in de strijd om Europa. Recreativo heeft als zeventiende even veel punten als nummer dertien Osasuna.

In de degradatiestrijd deed Valladolid een goede zaak door te gaan winnen op het veld van concurrent Murcia. Een doelpunt van Llorente op het einde van de eerste helft volstond voor de bezoekende zege. Door deze zege wordt Valladolid elfde, al bedraagt de kloof met nummer achttien Deportivo slechts vier punten. Murcia moet als voorlaatste dringend punten pakken.

De confrontatie tussen Real Mallorca en Real Betis kende geen winnaar. De ploeg uit de Balearen was op eigen veld wel de betere en kwam verdiend op voorsprong via ex-verdiblanco Varela. Edu, wie anders, bezorgde zijn team toch nog een belangrijk punt. Real Mallorca komt niet weg uit de degradatiezone en heeft als twaalfde één puntje voorsprong op nummer zestien Betis.