Analyse Brussels en STVV krijgen het moeilijk

Thomas Dubois
| 5 reacties
Brussels en STVV krijgen het moeilijk

Weinig verandering aan de top van het klassement na speeldag 26. Zowel Club Brugge als Standard wonnen hun wedstrijd.

Standard en Club Brugge blijven in mekaars buurt op acht speeldagen van het einde. Beide ploegen wonnen hun wedstrijd. De Rouches wonnen tegen Germinal Beerschot, blauw-zwart tegen Brussels dat dringend punten moet pakken of het pleit is beslecht. Hetzelfde geldt voor Sint-Truiden dat gelijk speelde tegen Cercle. De kloof met Bergen dat won van Zulte Waregem bedraagt nu al vijf punten. Anderlecht springt nu naar de derde plaats met even veel punten als Cercle Brugge. Lokeren kon voor het eerst in vijf maanden nog eens winnen. Ook Westerlo kon na een nul op negen winnen, tegen AA Gent werd het 2-0. Genk raakte tot slot niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen KV Mechelen.

Standard mocht opnieuw de speeldag openen en deed dat met verve. De vooraf als moeilijk verklaarde wedstrijd in en tegen Germinal Beerschot werd al bij al makkelijk gewonnen. Na de eerste helft stond het al verdiend 0-2 voor de Rouches. De bezoekers begonnen het best aan de tweede helft, maar kregen het dan toch even moeilijk toen Losada de aansluitingstreffer scoorde. Gelijkmaken lukte niet meer, waardoor de Ratten voor het eerst sinds 25 augustus, toen tegen Racing Genk, nog eens in eigen huis verloren.

Om nog uitzicht te hebben op de titel, mocht blauw-zwart zaterdagavond geen punten laten liggen tegen het laatst geklasseerde FC Brussels. Dat deed het ook niet. Onder impuls van een gretige Chavez –die drie keer het doelhout raakte- won Club verdiend met 1-0. Een magere score die gerust hoger mocht oplopen, ware het niet dat een resem aan kansen gemist werd.

Door die overwinning doet Club een goede zaak voor de tweede plaats want eerste achtervolger Cercle kwam in en tegen Sint-Truiden niet verder dan een scoreloos gelijkspel. Groen-zwart was wel de betere ploeg, maar tot doelpunten leidde dat niet. De hype rond Cercle lijkt stilaan uitgewerkt te zijn. Gelukkig voor de Bruggelingen verloor ook AA Gent waardoor ook die niet dichter konden komen. Het vergreep zich op het veld van Westerlo. De thuisploeg was niet overdreven beter, maar kon op basis van efficiëntie toch de overwinning claimen. Westel had wel geluk dat het een lichte strafschop kreeg, 2-0 was de eindstand.

Onderdaan lijkt Bergen zich te gaan redden, wat ook wil zeggen dat het pleit voor Brussels en Sint-Truiden bijna beslecht is. Het verschil tussen de degradatieplaatsen en de Draken bedraagt nu al vijf punten. Zulte Waregem was het slachtoffer van dienst, 3-0 werd het. Een overdreven score, maar dat deed niets af van het feit dat de zege verdiend was.

Moeskroen lijkt de winning mood te pakken te hebben na de overwinning vorige week tegen Club Brugge. Nu ging ook provinciegenoot Charleroi voor de bijl. De eerste help verliep vrij evenwichtig, het was dan ook verdiend dat Akpala kort rusten de gelijkmaker voor de Carolo’s scoorde. Lang duurde dat niet, want Custovic tekende minuten later voor de 2-1. Ouali zette nog voor het uur de 3-1 eindstand op het bord.

Lokeren kon nog eens winnen. Het was al bijna vijf maanden geleden, maar zaterdagavond mocht er nog eens gevierd worden op Daknam. Dender was de ploeg die het onderspit moest delven. Het was Carevic die het enige doelpunt van de wedstrijd aantekende met een heerlijke vrije trap.

Anderlecht had zondagavond weinig moeite met SV Roeselare. De West-Vlaamse club kreeg er vijf in het mandje en kon zelf weinig klaarmaken. Hassan speelde een glansrijke partij en Luigi Pieroni scoorde twee keer. Kortom: drie punten die de derde plaats opleveren. Dankzij de overwinning komt paars-wit immers op gelijke hoogte met Cercle Brugge op vijf punten van Club Brugge.

Genk en KV Mechelen startten snedig aan de wedstrijd, al na tien minuten had iedere ploeg een keer gescoord. In een amusante eerste helft kregen beide ploegen nog enkele kansjes, maar gescoord werd er niet meer. Ook in de tweede helft heel wat opwinding. KV Mechelen kwam op voorsprong kort nadat het met elf tegen tien kwam te staan. Lang duurde dat niet want zowel het aantal spelers als het aantal doelpunten voor elke ploeg kwam in evenwicht. Zo eindigde de wedstrijd op een billijk gelijkspel.