Eerste klasse krimpt in en krijgt nacompetitie

Dirk Pieters
| 84 reacties
Eerste klasse krimpt in en krijgt nacompetitie
Foto: © SC

Het akkoord over een hervorming van de competitie is er dan toch gekomen. Alle eersteklassers geraakten het, onder druk van de grote ploegen, eens om een competitie met 16 ploegen en een nacompetitie op te starten.

Vanaf het seizoen 2009-2010 zullen er dus nog maar zestien ploegen deel uitmaken van de hoogste voetballiga. Zij spelen dertig wedstrijden tegen elkaar. Wie na die dertig wedstrijden eerste staat, is nog geen kampioen. Pas in een nacompetitie met de beste zes ploegen wordt beslist over de titel en de Europese tickets. 

De ploegen die na 30 speeldagen op plaatsen 7 tot 14 eindigen, komen in het naseizoen ook nog tegen elkaar uit in een nacompetitie. Wie die wint, speelt (afhankelijk van wie de beker wint en van hoeveel Europese tickets België heeft) tegen een team uit de titelnacompetitie voor het laatste ticket voor de UEFA-beker. 

In de nacompetitie nemen de teams 50% van de behaalde punten uit de reguliere competitie mee. De ploegen uit de play-offs voor de titel spelen elk nog eens thuis en uit tegen elkaar. Dat levert dus na de 30 reguliere speeldagen nog 10 extra speeldagen op.

De nummers 7 tot 14 spelen slechts één keer tegen elkaar in de nacompetitie. Dat betekent dat ze dus afwisselend uit en thuis zullen spelen.

Na het akkoord van de Profliga moeten ook de bond en de Liga van tweedeklassers nog akkoord gaan met het voorstel. Die eerste zal wellicht geen probleem vormen, de tweede zal minder makkelijk over zich heen laten rollen. Toch is Profliga-voorzitter Ivan De Witte. "Niemand had gedacht dat dit ons zou lukken, dus waarom zouden we er dan niet in slagen om ook de tweedeklassers te overtuigen?"
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties