Analyse Puntenverlies voor Real en Barça

Tonnelier Caroline
Puntenverlies voor Real en Barça

Zowel Real Madrid als Barcelona zijn er buitenshuis niet in geslaagd de drie punten te pakken. De koploper verloor in El Riazor, terwijl Barça niet kon winnen bij Almería. Villarreal won wel en doet opnieuw volop mee voor de tweede plek.

Het El Riazor van Deportivo La Coruña blijft vervloekte grond voor Real Madrid. De laatste zege dateert van 1991 en ook dit seizoen lukte het de Koninklijke niet een einde te maken aan die negatieve reeks. De landskampioen had de nederlaag dit keer grotendeels aan zichzelf te danken, met een flauwe prestatie en een own goal van Pepe. Ondanks de nederlaag blijft Real ruim aan de leiding, terwijl Depor drie belangrijke punten pakt in de degradatiestrijd.

Barcelona stond eveneens voor een moeilijke verplaatsing, naar het verrassende Almería. De Andalusiërs bewezen nogmaals moeilijk te kloppen te zijn en kwamen twee keer terug van een achterstand. Bojan en Eto’o zorgden twee keer voor de bezoekende voorsprong, Pulido en Uche zorgden voor de gelijkmakers. De Catalanen eindigden de wedstrijd met tien na de uitsluiting van Milito. Barcelona kan zo slechts één puntje goed maken op Real en ziet bovendien Villarreal tot op twee punten naderen. Almería is nu negende.

Villarreal had tegen Real Zaragoza het geluk aan zijn kant. De bezoekers waren bijna de hele match de betere ploeg, maar slaagden er niet in doelman Diego Lopéz te verschalken. Een efficiënt Villarreal deed via Nihat en Rossi de netten wel twee keer trillen en pakte zo een belangrijke zege. De ploeg van Pellegrini zet de tweede plaats van Barcelona zo onder druk. Real Zaragoza staat op gelijke hoogte van nummer achttien Recreativo.

Atlético Madrid kende weinig moeite met hekkensluiter Levante. De rode lantaarn kreeg nochtans voldoende kansen, maar slaagde er niet in die om te zetten in doelpunten. De Madrilenen haalden het dan ook makkelijk met 3-0. Simao opende de score en Forlán maakte de klus daarna helemaal af. Atlético blijft meedraaien in de top-vier. Voor Levante blijft het proberen de eer hoog te houden.

Sevilla moest op bezoek bij Valencia, dat het dit seizoen bijzonder slecht doet in Mestalla. Dankzij Luis Fabiano ging de zege opnieuw de bezoekende richting uit. De topschutter zette met twee treffers in het eerste kwart van de wedstrijd een 0-2 voorsprong op het bord. Valencia bleek niet in staat Sevilla echt onder druk te zetten en slaagde er pas in de slotminuut in tegen te scoren via Albiol. Sevilla doet zo opnieuw volop mee voor de vierde plaats, terwijl Valencia maar net in de linkerkolom staat.

Espanyol Barcelona krabbelt intussen stilaan terug recht. Naar slechte gewoonte kwamen de Catalanen wel nog op achterstand door een treffer van Guïza. Het liep echter minder vlot dan vorig weekend voor Real Mallorca en het bleef bij die ene goal. In de tweede helft zorgde Luis Garçia met twee doelpunten voor de thuiszege. Bij de bezoekers werd Ballesteros in blessuretijd nog uitgesloten. Espanyol neemt zo de zesde plek opnieuw over van Racing. Mallorca blijft elfde.

Racing Santander stond voor de moeilijke verplaatsing naar Getafe. Beide ploegen, die ook in de halve finale van de beker tegenover elkaar staan, maakten er een echte cupwedstrijd van. Smolarek bracht in het begin van de tweede helft Racing, dat met het oog op de bekerreturn niet met zijn sterkste elf aantrad, op voorsprong. Uche en Gavilán zorgden er echter voor dat de drie punten in Getafe bleven. In een incidentrijke tweede helft werden ook nog Toño, Pablo Álvarez (Racing) en Braulio (Getafe) uitgesloten. Racing zakt terug naar de zevende stek, net voor ‘Eurogeta’.

In het Ruiz de Lopera-stadion van Real Betis beleefde het Spaanse voetbal iets meer dan één jaar na het incident met Juande Ramos opnieuw een trieste avond. Bij een 1-2 stand in het voordeel van Athletic Bilbao werd de wedstrijd van zaterdagavond vroegtijdig gestaakt nadat doelman Armando geveld werd door een fles uit het publiek. Afwachten wat de gevolgen zijn voor Betis, dat alvast gevraagd heeft om de resterende minuten te mogen spelen.

In de degradatiestrijd deed Recreativo Huelva de beste zaak. De Andalusiërs herstelden zich na de zware pandoering in Mallorca door concurrent Murcia met 4-2 naar huis te sturen. De Lucas bracht de bezoekers wel nog op voorsprong, maar Sinama Pongolle (2x), Rubén en Marquitos hielpen Recre aan de zege. Iván Alonso had wel nog voor de tweede bezoekende treffer gezorgd. Recreativo behoudt zo uitzicht op het behoud, wat voor Murcia veel minder geldt.

Het duel tussen Valladolid en Osasuna, twee andere degradatiekandidaten, bleek een maat voor niets. De thuisploeg was wel de betere, maar slaagde er niet in de weg naar de netten te winnen en kon zo alweer niet winnen op eigen veld. De laatste thuiszege van Valladolid dateert al van twee maanden geleden. Beide teams schieten weinig op met dit puntje, al ziet het er voorlopig voor Osasuna net iets beter uit dan voor Valladolid.