Newcastle en Sunderland winnen onderin

Kristof Blomme

Newcastle heeft eindelijk nog eens een overwinning geboekt. De Magpies klopten Fulham met 2-0. Ook Sunderland boekte een knappe overwinning. Aston Villa werd met 0-1 geklopt. Beide ploegen hebben zo weer iets meer ademruimte.

Newcastle had al dertien competitiewedstrijden niet meer kunnen winnen. Ook Kevin Keegan, die Sam Allardyce kwam vervangen, kreeg de trein niet op de rails. Hierdoor leek het onderin nog in de problemen te komen. Tegen Fulham, de voorlaatste in de stand, stond er dan ook een heel belangrijke wedstrijd op het programma. Na amper vijf minuten klom de thuisploeg al op voorsprong via Mark Viduka. Tien minuten voor affluiten verzekerde aanvoerder Owen zijn ploeg van de drie punten. Dankzij deze overwinning klommen de Magpies naar de dertiende stek, zes punten voor de eerste degradatieplaats. Fulham blijft voorlaatste en ziet de rest stilaan wegkruipen.

Ook Sunderland deed gouden zaken dankzij een verrassende overwinning bij Aston Villa. De thuisploeg kon nooit overtuigen tegen de gretige bezoekers. Harewood miste de beste kans oog in oog met de bezoekende goalie, vlak na de pauze. Zeven minuten voor affluiten waren het de troepen van Keane die op voorsprong klommen. Michael Chopra tekende voor de belangrijke treffer. Sunderland is nu zestiende, met vier punten meer dan Bolton, de achttiende in de stand. Aston Villa moet Europees voetbal stilaan vergeten.

Reading bevestigde de goede vorm van de laatste weken. In de voorbije drie wedstrijden pakte het zes punten, enkel tegen Liverpool werd verloren afgelopen weekend. Daarvoor had het echter wel acht matchen op rij verloren, waardoor Coppell en de zijnen in degradatiezorgen waren gekomen. Tegen Birmingham, dat ook in puntennood verkeert, kwam Reading na een halfuur op voorsprong. Bikey kopte een vrije trap tegen de touwen. Vlak na de pauze bediende Forssell Zarate en die maakte gelijk. Tien minuten voor affluiten tekende Bikey, met zijn tweede kopbalgoal, voor de belangrijke overwinning. Reading deelt nu de veertiende plaats, Birmingham kan nog net het hoofd boven water houden.

Ook Middlesbrough won een partij in de kelder van het klassement. Sanli Tuncay bezorgde zijn ploeg de overwinning tegen rode lantaarn Derby. Boro telt evenveel punten als Reading en Wigan, Derby is zo goed als gedegradeerd. Wigan kon niet winnen, Blackburn bleek met 3-1 te sterk. De thuisploeg nam de leiding via Santa Cruz, maar vijf minuten later forceerde King de gelijkmaker vanop de stip. In dezelfde fase werd Samba van het veld gestuurd. Met tien man wist de thuisploeg vlak voor de koffie toch weer op voorsprong te klimmen. Roberts was de doelpuntenmaker. Op het uur besliste Santa Cruz met zijn tweede de partij helemaal. In de slotfase kreeg ook Palacios, namens de bezoekers, nog een rood karton.

Bolton en Manchester City tenslotte wisten niet te scoren. Beide ploegen komen met dat ene punt niet veel verder. Bolton blijft op een degradatiestek staan. Het telt één punt minder dan Birmingham. Manchester City haalt Aston Villa bij op de zevende stek, Portsmouth telt nog één punt meer.