Helstad zet meteen de toon

viki meeuwis

In Noorwegen werd gisteren de eerste speeldag van het seizoen 2008 afgewerkt. In de Tippeligaen keerden drie ploegen terug naar het hoogste niveau; Molde, Ham-Kam en Bodø/Glimt.

Landskampioen Brann won de eerste wedstrijd en zag Thorstein Helstad als vanouds de rol van goalgetter innemen.

Landskampioen SK Brann nam het thuis op tegen Fredrikstad en won overtuigend met 4-2. Man van de match werd Thorstein Helstad die een hattrick scoorde. Brann mag dan wel gewonnen hebben, het was zeker geen makkelijke wedstrijd. Fredrikstad speelde immers heel goed mee. Iets na het kwartier viel het eerste doelpunt. De bal kwam na een vrije trap van Fredrikstad bij Helstad terecht. De spits kon twee verdedigers in de wind zetten waarna hij de bal knalhard in doel schoot, onhoudbaar voor keeper Staw.
Fredrikstad bleef aandringen en op het half uur leverde dat een doelpunt op. Kasey Wehrmann kreeg de bal aangespeeld via Barsom maar besloot op de dwarslat. De bal kwam vervolgens in de voeten van Elyounoussi die het hoofd koel hield en de bal in een zo goed als leeg doel schoot. Beide ploegen gingen dus de rust in met een doelpunt op het konto.

Na de rust duurde het even voor Brann terug op gang kwam. Fredrikstad had veel balbezit en dat zorgde ervoor dat Brann meer nerveus ging spelen. Het duurde tot Robbie Winters van het veld werd gehaald ten voordele van Azar Karadas. Slecht enkele minuten nadat die op het veld stond, kon hij al scoren. Brann ging zo terug met 2-1 op voorsprong. De bezoekers moesten reageren en deden dat ook. Tarek Elyounoussi bewees nogmaals zijn waarde door de bal naar Gardar Johansson te spelen die de bal in doel werkte.

Beide ploegen bleven de kansen opstapelen maar het was Helstad die na een corner van Bjarnasson kon scoren. Fredrikstad was al een keer teruggekomen maar slaagde daar niet meer in. In de slotfase leverde een mooie samenwerking met Karadas Helstad nog een derde doelpunt op. Brann won verdiend van Fredrikstad dat zich een moedige tegenstander toonde.

Zowel Bodø/Glimt als Ham-Kam keerden terug naar de Tippeligaen. Gisteren stonden beide promovendi tegenover elkaar. Het duurde slechts vijf minuten vooraleer het eerste doelpunt viel. Rønningen wist een kopbal van Theting af te weren maar de keeper kon niet verhinderen dat Thiago Martins de bal in de rebound alsnog binnenwerkte. Ham-Kam probeerde zich beter in de wedstrijd te spelen maar dat lukte nauwelijks. In de 23e minuut wist Glimt de voorsprong tot 2-0 uit te bouwen. Jevne Hagen verdedigde heel zwak waardoor de pass van Olsen door Hamoud makkelijk werd binnengekopt. Dit tweede doelpunt besliste meteen ook de wedstrijd want na de rust leek Glimt tevreden met de 2-0 voorsprong. Ham-Kam was te tam in de duels om een doelpunt te kunnen versieren.

Lillestrøm ontving Tromsø op Åråsen. Tromsø heeft sinds 2003 niet meer verloren uit bij Lillestrøm. Gisteren zette de club die traditie verder. Al in de beginfase kreeg Tromsø een goede kans nadat een vrije trap dichtbij het doel terecht kwam en Sigurd Rushfeldt de bal richting doel kon koppen. Fredrikson kon de bal net voor de lijn nog weghalen. Iets later viel de eerste goal. Brenne kreeg de bal te pakken en schoot op doel waar de bal over keeper Ramovic heen ging en via diens rug uiteindelijk in doel terecht kwam.

Het regende gedurende de hele match wat het voor spelers die anders meestal balbezit hebben, zoals Oliver Occean en Tore Andreas Gundersen moeilijk om zich te bewijzen op een kletsnatte grasmat. Afgezien van Simen Brenne en Vidar Riseth waren er weinig spelers bij LSK die tevreden mochten zijn over hun inzet na de wedstrijd.

Tromsø was de betere ploeg en dat leverde enkele goede kansen op in de eerste helft. De samenwerking tussen Rushfeldt en Munoz was nog niet helemaal goed en het was duidelijk dat Morten Molskred gemist werd in het team. Toch was het Tromsø dat bleef aandringen en actief op zoek ging naar de gelijkmaker. Die kwam er uiteindelijk in de 79e minuut. Douglas Sequeira was net acht minuten op het veld als hij de bal kon binnenwerken na een hoekschop.

Viking ontving Strømsgodset in het Viking Stadion. In deze wedstrijd viel vooral de samenwerking tussen Jone Samuelson en de nieuwe Tsjechische aanwinst van Viking, Martin Fillo op. Die goede verstandhouding leverde in de achtste minuut het winnende doelpunt op. Viking bleef zoeken naar een extra doelpunt maar slaagde daar, mede door de alertheid van keeper Espen Johnsen niet in. Viking had het meeste initiatief in de eerste helft maar na de pauze kwam Godset beter in de wedstrijd. Vooral in de slotfase kwamen de bezoekers nog sterk opzetten via Joel Riddez en Christer George maar het leverde hen uiteindelijk geen doelpunt op.

Molde keerde ook terug naar de Tippeligaen en trof in de eerste wedstrijd Stabæk. De thuisploeg begon het beste aan de wedstrijd waarin vooral Pape Diouf een frisse indruk maakte. De Senegalees kreeg verschillende keren de bal aan de voet en zorgde bij gelegenheid voor goede passes. Enkel de afwerking liet te wensen over. Stabæk had tijd nodig om in de match te komen maar het trio Alanzinho, Gunnarsson en Nannskog zorgden uiteindelijk toch voor verschillende goede kansen in de eerste helft.

Ook na de rus twas het Molde die het best van start ging. De andere Senegalees, Mame Biram Diouf, kon de bal te pakken krijgen en met een knap schot probeerde hij doelman Jon Knudsen te verschalken. Die was echter bij de pinken en kon de bal in corner werken. Ook ploegmaat Pape Diouf kon tot een paar kansen komen maar weer liet de afwerking te wensen over. Stabæk speelde het laatste half uur een stuk beter waarbij onder andere Daniel Nannskog een paar knappe acties liet zien. Het laatste kwartier stierf de wedstrijd uit en leek het alsof beide ploegen tevreden waren met een 0-0 gelijkspel.

Vanavond werd de laatste wedstrijd gespeeld. Daarin nam Rosenborg het op tegen Lyn.
De wedstrijd begon al moeilijk voor Lyn dat in de zevende minuut een penalty onthouden werd na hands van Savolainen. Scheidsrechter Svein Oddvar Moen liet doorspelen. Net voor de rust kreeg Lyn wel een strafschop toegekend nadat Bjørn Tore Kvarme Kim Holmen tegen de grasmat had gewerkt. De strafschop werd door Espen Hoff in doel werd gewerkt.

Pas na de pauze kwam Rosenborg in de wedstrijd. In de 68e minuut kon Traore de bal achter Eddie Gustafsson in doel koppen. Rosenborg kreeg nogal makkelijk een penalty toegewezen nadat Jo Sondre Aas door Miller werd gehinderd. Twaalf minuten na de gelijkmaker kon Koné de strafschop omzetten in een doelpunt.