Kalmar verstevigt leiderspositie

viki meeuwis

De vijfde speeldag in de Allsvenskan is zo goed als afgewerkt. De laatste wedstrijd tussen AIK en Trelleborg wordt vananvond nog gespeeld.

Ljungskile werd op voor de start van het seizoen al tot degradatiekandidaat uitgeroepen. De ploeg zette met vier verloren wedstrijden dan ook nog geen goed resultaat neer. Tot ze tegen Elfsborg uitkwamen. Donderdag wisten ze hun eerste zege te behalen. De wedstrijd bevatte veel luchtduels en goede combinaties. Ljungskile leverde effectief voetbal dat hen uiteindelijk ook de zege opleverde. Het waren de bezoekers die het spel dirigeerden maar zowel zelfvertrouwen als effectiviteit misten. De thuisploeg sloeg toe drie minuten voor tijd. Een inworp van Marks Senften kwam bij Martin Smedberg-Dalence terecht die de bal vanop drie meter in doel kon werken. Ljungskile heeft zo de eerste zege van het seizoen binnengehaald.

Ljungskile - Elfsborg 1-0
Doelpunten: Martin Smedberg (’87 ; 1-0)
Gele kaarten: LSK: Martin Smedberg, Aleksandar Kitic, Andreas Kristoffersson, Anders Augustsson IFE: -
Scheidsrechter: Håkan Jonasson
Toeschouwers: 2 345

Kalmar deed een goede zaak donderdag want het won met 0-2 van Sundsvall. Hierdoor verstevigt de ploeg haar leidersplaats in de Allsvenskan. Kalmar heeft nu dertien punten, twee meer dan directe achtervolger Djurgården. Op het half uur kon Viktor Elm de bal naar Patrik Ingelsten spelen op de flank die op zijn beurt de bal terugspeelde naar Elm die de bal maar binnen te werken had. Sundsvall speelde relatief goed en had het meeste balbezit. Het was vooral Hannes Sigurdsson die voor dreiging kon zorgen in de eerste heflt. Na de rust werd Joel Cedergren ingebracht die nog bijdroeg aan de druk die Sundsvall zette op de verdediging van Kalmar. Na de rust kon Marcus Lindberg de voorsprong nog tot 0-2 vergroten.

GIF Sundsvall - Kalmar FF 0-2
Doelpunten: Viktor Elm (’28 ; 0-1), Marcus Lindberg (’67 ; 0-2)
Scheidsrechter: Tobias Mattsson
Toeschouwers: 4 722

De derby tussen GAIS en IFK Göteborg is op een doelpuntenloos gelijkspel geëindigd. GAIS speelde tegen Göteborg de beste wedstrijd van het nieuwe seizoen. De thuisploeg was gedurende de wedstrijd de betere ploeg maar slaagde er niet in om de bal in doel te krijgen. Daniel Morais Reis en Eyjolfur Hédinsson kregen voor GAIS de beste kansen terwijl IFK Göteborg een zeer zwakke indruk maakte. Göteborg slaagde er, in tegenstelling tot GAIS, wel in de bal in doel te krijgen. Met nog een kwartier te gaan kon Pontus Wernbloom de bal in doel krijgen maar die goal werd afgekeurd omdat Wernbloom keeper Jankulovski tacklede bij dat doelpunt.

Gais - IFK Göteborg 0-0
Gele kaarten: Gais: Andreas Tobiasson, IFK: Jakob Johansson
Scheidsrechter: Jonas Eriksson
Toeschouwers: 27 238

Hammarby won de wedstrijd tegen Helsingborgs nadat Larsson een strafschop niet in doel kreeg. Paulinho bracht Hammarby al in de derde minuut op voorsprong. Twintig minuten later vond ook Petter Andersson de weg naar het doel. Net voor de rust had Razak Omotoyossi de stand op 2-1 gebracht. Na de pauze kwam Helsingborgs beter in de wedstrijd en moest keeper Björklund enkele keren een schitterende redding uitvoeren om de gelijkmaker uit doel te houden. Tien minuten voor het einde van de match kreeg Helsingborgs een strafschop toegewezen die door Henke Larsson werd genomen. Björklund werd de held van de match toen hij die penalty uit doel wist te houden en zo de drie punten thuis hield voor Hammarby.

Hammarby - Helsingborg 2-1
Doelpunten: Paulinho (‘3 ; 1-0), Petter Andersson (’23 ; 2-0), Razak Omotoyossi (’40 ; 2-1)
Gele kaarten: HIF: Erkan Zengin, Mikkel Jensen, HEIF: Erik Wahlstedt, Isaac Chansa, Ólafur Skúlason
Scheidsrechter: Martin Hansson
Toeschouwers: 9 832

De uitslagen van de overige wedstrijden:

Malmö FF - Gefle IF:2 - 0
Guillermo Molins (’12 ; 1-0), Jimmy Dixon (’54 ; 2-0)

IFK Norrköping FK - Halmstads BK: 1 - 3
Peter Larsson (’2 ; 0-1), Petter Larsson (’24 ; 0-2), Ajsel Kujovic (’82 ; 0-3), Riki Cakic (’84 ; 1-3)