Blessuregolf kost Hammarby de drie punten

viki meeuwis

Zondag en maandag werd er in de Allsvenskan de zesde speeldag gespeeld. Huidig leider Kalmar FF nam het thuis op tegen Hammarby. Het was uitkijken of Kalmar de drie punten thuis kon houden en zo aan de leiding kon blijven.

Kalmar slaagde daar inderdaad in. Het werd weliswaar geen echt goede wedstrijd. Het was een match waar vooral in de eerste helft een aantal flinke duels en gemiste kansen te noteren viel. Het was de thuisploeg die vooral voor slechte afwerking voor doel zorgde.
Keeper Kristoffer Björklund werd geregeld door David Elm en Cesar Santin onder vuur genomen maar slaagde er desondanks toch in om in de eerste helft zijn doel schoon te houden. Zo moeilijk Björklund het had, zo makkelijk had Petter Wastå het in het doel van Kalmar. Wastå moest enkel uitkijken voor Petter Andersson die tot drie keer toe voor doel kon komen.

Na de rust werd de wedstrijd een echte nachtmerrie voor Hammarby dat zich deze wedstrijd nog lang zal herinneren. Het zag namelijk een aantal spelers uitvallen met een blessure. De eerste die uitviel was Mikkel Jensen. Amper tien minuten ver in de tweede helft moest die van het veld en werd vervangen door Louay Chanko. Alsof het ongeluk ermee gemoeid was moest Chanko dertien minuten later eveneens het veld verlaten na een aanvaring met Cesar Santin. Niet lang daarna moest ook aanvoerder Suleyman Sleyman het opgeven met een blessure. Dat was slecht nieuws voor trainer Tony Gustavsson want Hammarby had op dat moment alle wissels al doorgevoerd waardoor ze met een man minder verder moesten. Het werd zonodig nog erger voor Hammarby toen Claudion Dadomo met nog een kwartier te gaan zijn tweede gele kaart opliep en dus eveneens vroeger mocht gaan douchen. Hammarby moest dus nog een kwartier verder met slechts acht man op het veld. De bezoekers hielden lang stand maar in de slotminuut viel dan toch het doelpunt via Patrik Ingelsten die zo zijn vijfde dit seizoen binnenwerkte.

Kalmar FF – Hammarby: 1-0
Doelpunten: Ingelsten (’90 ; 1-0)
Gele kaarten: KFF: Ryström, Lindberg, Hammarby: Johansson, Monteiro, Dadomo, Laitinen
Rode kaart: Dadomo
Scheidsrechter: Peter Fröjdfeldt
Toeschouwers: 6.654

Maandag 21 april :

Trelleborg kreeg maandag Ljungskile op bezoek en wist in deze match de tweede zege van het seizoen in de wacht te slepen. De bezoekers deden dat door twee verre inworpen en met een verdediging die de tegenstander danig in de war bracht, bij Trelleborg ontbrak vooral de concentratie. Trelleborg had nochtans het meeste balbezit maar Ljungskile wist de kansen te grijpen en af te maken. Bovendien werd er door de bezoekers een zo sterke defensie opgericht dat Trelleborg niet kon doorbreken. Al in de zesde minuut kon middenvelder Cedomir Zarkovic de 0-1 binnenwerken na wat geharrewar in de zestien van Trelleborg. Twintig minuten later kon Martin Smedberg-Dalence de bal na een soortgelijke situatie ook in doel werken. Ljungskile speelde heel erg defensief en liet Trelleborg niet veel kansen. Als de thuisploeg toch eens voor doel geraakte dan vonden ze steevast keeper Michal Slawuta op hun weg.

Met nog een kwartier te spelen in de tweede helft wist Trelleborg toch een doelpunt af te snoepen. Rasmus Bengtsson kon de 1-2 binnenwerken na een pass van David Melander. Ljunskile haalde dan wel de drie punten binnen maar zag wel hun keeper uitvallen net voor het einde van de wedstrijd. Scheidsrechter Strömbergsson meende dat keeper Slawuta te lang treuzelde met de uittrap en stak hem eerst geel onder de neus en direct erna rood.

Doelpunten: Zarkovic (‘6 ; 0-1), Smedberg-Dalence (’26 ; 0-2), Bengtsson (’75 ; 1-2)
Gele kaarten: TFF: Bengtsson, LSK: Kitic, Zarkovic, Wålemark, Slawuta, Lundblad
Rode kaart: Slawuta (2x geel)
Scheidsrechter: Markus Strömbergsson
Toeschouwers: 2.017

De wedstrijd tussen Halmstads BK en Malmö FF werd een spannende wedstrijd vol drama maar uiteindelijk won Malmö in de toegevoegde tijd. Malmö stijgt hierdoor naar de vierde plaats in het klassement. Halmstad begon het beste aan de wedstrijd en al in de zesde minuut kon Alexander Prent de 1-0 binnenwerken na een pass van Martin Fribrock vanop links. De verdediging van Malmö leek te slapen want Prent stond volledig vrij voor doel en had de bal maar binnen te vegen. De bezoekers hadden na deze ontnuchtering duidelijk de slaap uit hun ogen gewreven en begonnen beter in de match te komen. Toch slaagden ze er niet in om keeper Sahlman te verschalken. De beste kans voor Malmö viel via een pass van Järdler waarna Jonatan Johansson millimeters verwijderd was van de gelijkmaker.

Direct na de pauze kon Christian Järdler de gelijkmaker wel binnenwerken. Net als voor de rust bleef Malmö domineren met goede combinaties en technisch perfect spel. Zowel Järdler als Johansson kregen nog goede kansen op doel maar vonden telkens Sahlman op hun weg. Met nog een kwartier te spelen kwam Toivonen opzetten, hij zette Peter Larsson in de wind waarna hij de 2-1 in doel werkte. Halmstad was weer op achtervolgen aangewezen. Anselmo bracht nieuwe hoop toen hij vijf minuten voor tijd de stand op 2-2 bracht. Malmö bleef echter doorvechten en dat leverde in de slotminuut nog een doelpunt op voor Harbuzi. Malmö ging zo verdiend met de drie punten aan de haal.

Doelpunten: Prent (‘6 ; 1-0), Järdler (’46 ; 1-1), Toivonen (’73 ; 1-2), Anselmo (’85 ; 2-2), Harbuzi (’90 ; 2-3)
Gele kaarten: HBK: Fribrock, MFF: D. Andersson
Scheidsrechter: Stefan Johannesson
Toeschouwers: 6.909

De wedstrijd tussen IFK Göteborg en AIK uit Stockholm was een rijkelijk gevulde match. Göteborg won het bewogen duel met 2-0. In de beginfase kon Jonatan Berg een vrije trap vanop 35 meter binnenwerken. Hoewel Daniel Örlund in het doel van AIK de hele tijd een goed zicht op de bal had, slaagde hij er niet in om die uit doel te houden. Op het kwartier kon Jonas Wallerstedt achter de rug van een onoplettende Walid Atta de bal binnenwerken na een pass van Thomas Olsson. Göteborg kreeg nog een aantal keren de kans op de voorsprong nog te vergroten.

Met nog een kwartier te gaan in de eerste helft kwam AIK beter opzetten en begon beter te combineren. Dat had hen eigenlijk minstens een doelpunt moeten opleveren ware het niet dat keeper Kim Christensen de bal na een schot van Djordjic van erg dichtbij uit doel hield en het schot van Nils-Eric Johansson kon wegboksen. Ook de poging van Ivan Obolo hield hij uit doel. Na de rust had AIK het meeste balbezit maar slaagde er nog niet in om de bal in doel te werken. Zo hield IFK Göteborg de drie punten thuis.

IF Elfsborg - GIF Sundsvall: 2-0
Doelpunten: Mobæck (‘9 ; 1-0), F. Berglund (’74 ; 2-0)
Scheidsrechter: Åke Andreasson
Toeschouwers: 7 194

Helsingborgs IF - IFK Norrköping FK: 2-2
Doelpunten: Burkhardt (’27 ; 0-1), H. Larsson (’47 ; 1-1), A. Whass (’49 ; 2-1 owngoal), Arvhage (’90 ; 2-2)
Scheidsrechter: Jonas Eriksson
Toeschouwers: 10 301