Reportage Berchem ontvangen op het Stadhuis

Steven Bologne
| 6 reacties
Berchem ontvangen op het Stadhuis
Foto: © SC

Vierdeklasser Berchem Sport heeft vele jaren geschiedenis geschreven in het Belgische voetbal. De club viert dit jaar zijn 100-jarig bestaan als voetbalclub, en werd daarvoor vandaag om 14u ontvangen op het Schoon Verdiep, op het Stadhuis van Antwerpen.

Beerschot is Berchem eeuwig dankbaar
“Wij zijn vandaag zeer blij om de derde grote club van Antwerpen te mogen ontvangen”, stak Burgemeester Patrick Janssens van wal. “Ook de derde club die de honderd heeft gehaald. Antwerp een paar seizoenen geleden zelfs gevierd voor haar 125 jaar terwijl die tweede club zijn 100-jarig bestaan niet op een officiële manier heeft kunnen vieren door omstandigheden. Vandaag is het dus de beurt aan de Koninklijke Berchem Sport. De kenners weten dat de club dit seizoen eigenlijk al twee jaar ouder is, daar de club zijn eerste twee jaar als atletiekvereniging bestond, als voetbalclub is dit dus de 100ste verjaardag. De hele geschiedenis opnoemen van deze club zou veel teveel tijd in beslag nemen, laten we daarom toch vooral het glas heffen op deze fantastische dag.”
 
“Toch zou ik enkele zaken willen zeggen. Zoals elke club heeft Berchem Sport een geschiedenis van hoogtes en laagtes. Voor Berchem Sport is die geschiedenis ook voor een stuk verbonden met die andere twee grote clubs hier in Antwerpen. Ik herinner me de beginperiode van het professionalisme, en dat de drie clubs in Antwerpen één gezamenlijke sponsor hadden, Bell. Wie toen een club wilde sponsoren kon niet zomaar één club kiezen, wat toch een prachtig moment in de geschiedenis is. Berchem Sport leefde vooral in de schaduw van die andere clubs, er was de grote derby en er was de kleine derby. Wat echter niet betekend dat de plaats van Berchem Sport niet onbelangrijker was, dat wil ik benadrukken, integendeel. Deze club heeft legendarische voetballers voortgebracht en heeft geschiedenis geschreven op allerlei vlakken. ”
 
“Als Beerschotsupporter kan ik niet anders dan herinneren dat Berchem Sport een aantal jaar geleden op Union was gaan winnen zodat Beerschot in barrages toch nog de kans had om kampioen te kunnen spelen. Alleen al voor die prestatie is men Berchem Sport eeuwig dankbaar op het Kiel. Maar er is natuurlijk veel meer dan dit. In de periode 1949 speelde Berchem drie keer op rij vicekampioen in eerste klasse, en had het op een gegeven moment hetzelfde aantal punten als Anderlecht, dat toen de titel kreeg omdat het minder matchen had verloren. Later werd die regel veel te laat gewijzigd. Albert De Hert werd dat seizoen topscorer met 27 doelpunten, het zijn mooie momenten. Uiteraard ook de periode van de legendarische Antwerpse voetballers zoals Marcel Dries en de vandaag eveneens aanwezige Rik Coppens die bij Berchem schitterende momenten heeft gekend.”
 
“Ik denk dat Berchem Sport tot op vandaag model staat voor haar schitterende werking, haar schitterende vrijwilligers en haar fantastische jeugdwerking waar vele honderden kinderen zich kunnen uitleven. Tot op vandaag kunnen we daar tot in de Rode Duivels de gevolgen van zien, het laatste grote product met Moussa Dembele. Het is goed om op te groeien bij Berchem Sport, das duidelijk. Een andere grootheid in de geschiedenis is Ludo Coeck, ik had het fantastisch gevonden mocht hij hier vandaag aanwezig hebben kunnen zijn, jammer genoeg weet iedereen hoe triest hij om het leven is gekomen. Veel veel te vroeg. Ik wil jullie vooral feliciteren met die vele mooie jaren, en de komende 100 jaar. Ik hoop jullie in de toekomst nog te mogen ontvangen op het Schoon verdiep, waar we altijd zeer mooi volk ontvangen, en waarom niet volgend seizoen al als de club misschien kan promoveren naar derde klasse?”
 
Ook mede sportschepen Ludo Van Campenhout kreeg de microfoon in handen en plaatste een woordje.

Berchem oogst bij iedereen sympathie
“Er zijn een aantal exclusieve redenen om op het stadhuis te mogen ontvangen worden, waaronder kampioen spelen. Van mij had dat reglement jaren geleden helemaal anders mogen zijn, en hadden jullie een titel extra op jullie mooie palmares gehad. Maar ook 25, 50 en 100 jaar bestaan in het bijzonder zijn goede redenen om hier aanwezig te mogen zijn. Welkom Berchem Sport. U weet ongetwijfeld dat het water tussen de twee andere Antwerpse clubs zeer diep is, voor Berchem Sport is dat niet want deze club geniet heel wat sympathie in de stad Antwerpen. Er zijn mensen tegen Beerschot, er zijn er zelfs tegen Antwerp (gelach in de zaal en op het gelaat van Patrick Janssens, nvdr) maar niemand is tegen den Berchem dat over heel de stad graag gezien is.”
 
“En dat heeft ze ook te danken aan haar jeugdwerking. Een onnavolgbare traditie hier in Antwerpen. Ik herinner me mijn jeugdige jaren nog dat ik bij men club Merksem tegen Berchem moest spelen, ik durf nu nog steeds die einduitslagen niet uitspreken. Berchem was er voor gekend, in de ganse provincie en in gans Vlaanderen. Vroeger werden daar vele vruchten van geplukt. Deze club heeft een rijke traditie wat dat betreft. Ik kijk met veel nostalgie terug naar de derby’s tegen Antwerp en Beerschot. En die naam kleine derby vind ik een beetje onrespectvol. Het Rooi heeft een enorm charmant stadion wat perfect bij deze charmante club past.”
 
“Berchem kende de voorbije jaren enorm moeilijke momenten. Ik herinner me enkele jaren geleden ook nog dat Berchem Sport als eerste mocht genieten van het net opgestarte topsportfonds waardoor het haar stadion kon opknappen. Ook de inspanningen van de huidige voorzitter, Erik Vermeylen, zijn niet onbelangrijk geweest. Ik wens jullie in de toekomst veel succes toe. Dembele is inderdaad een voorbeeld van wat er kan groeien uit de geel-zwarte jeugdwerking. Ik hoop dat de club in vierde blijft dit seizoen en dat we deze fantastische club nog veel mogen ontvangen op het Stadhuis. Zoals mijn collega net vertelde, volgend seizoen, niet voor de 101ste verjaardag want dat is geen reden, wel voor de behaalde titel. Berchem Sport, veel succes.”
 
Tot slot zette ook voorzitter Erik Vermeylen van Berchem Sport zich achter de micro.
 
Berchem zet Burgemeester in het geel-zwart
“Als voorzitter van Koninklijk Berchem Sport wens ik burgemeester Patrick Janssens, schepen Ludo Van Campenhout en alle andere schepenen hier vandaag aanwezig te bedanken voor de mooie ontvangst hier op het prachtige Stadhuis. Het is origineel en uniek om hier ontvangen te mogen worden, zoals ze het zelf noemen, op het Schoon Verdiep. Het is een bijzonder uniek kader. Nu 100 jaar Berchem, ik heb 13 voorgangers gehad heb ik de voorbije week nog vernomen, de grootste verdienste ligt dus bij men voorgangers.”
 
“Wij zijn hier vandaag aanwezig met alle groepen die Berchem Sport maken tot wat het nu is. De supporters, vrijwilligers, spelers, trainers, de jeugdwerking en de bestuursleden. Een speciale vermelding toch voor onze vrijwilligers waar we toch het meest op mogen rekenen en die Berchem ook mee maken tot wat het nu is. Maar ook zeer veel oud-spelers zijn vandaag aanwezig die de laatste 60-70 jaar zowat vertegenwoordigen. De eerste 50 jaar uit onze clubgeschiedenis is reeds in boekvorm te verkrijgen, en die willen wij maar al te graag overhandigen aan onze Burgemeester en schepen.”
 
“Maar er is meer. Ik heb van jullie twee cadeautjes gekregen (Berchem kreeg immers twee kaders overhandigd van het stadsbestuur), ik heb er ook twee voor jullie. In het verleden heeft u meneer de burgemeester, een truitje aangehad vanuit laat ons zeggen het zuiden van Antwerpen. Ook niet zo lang geleden hebben we jullie gezien in een andere outfit van de andere kant van de stad, maar van daartussen hebben wij nog niets gezien. Bij deze willen we jullie graag het shirt van Berchem Sport overhandigen, en als ik daarmee met jullie op de foto zou mogen zou ik zeer vereerd zijn.”

Burgemeester Patrick Janssens trok samen met Ludo Van Campenhout het shirt meteen aan. Maar de burgemeester wilde toch nog even het woord nemen, want de vorige keer toen hij iets gelijkaardigs deed kreeg dat enkele onaardige gevolgen.
 
“Dankuwel alvast voor dit shirt, vorige keer deed ik wat ongelukkige uitspraken toen ik dat van Antwerp heb aangehad. Enfin, ik weet niet of dit een gepast moment is voor het recht te zetten bij de viering van een andere club, ik ben net zoals Ludo en andere mensen hier in deze zaal een supporter van het voetbal in hart en nieren. Ik besef dat voetbal in de eerste plaats ook emotie is, en hoe belangrijk elke supporter zijn clubkleuren vind. Het is een grote blijk van respect dat ik dit shirt gekregen heb, en zal het met evenveel respect behandelen als dat van Beerschot en Antwerp dat ik gekregen heb. De uitspraken die er toen gevallen waren waren als grap bedoeld, laat dat duidelijk zijn. Dit truitje krijgt alvast een mooi plaatsje in de rest van mijn collectie. Bedankt Berchem Sport.”
 
Het clublied van Berchem Sport werd opgezet en meegezongen door de volgepakte zaal, sommige supporters moesten er zowaar een traantje bij wegpinken. Voor Berchem Sport een zeer mooie dag, een uitgebreide fotoreportage is in aantocht.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

3e amateurliga B

Nieuwste reacties