Aalborg op weg naar de titel

viki meeuwis

In het weekend stond de 27e speeldag in de Deense eerste klasse op het programma. Het was uitkijken of leider AaB de voorsprong op de achtervolgers, FC Kopenhagen, OB en FC Midtjylland nog verder kon uitbouwen.

Het lijkt erop dat de mindere periode van FC Kopenhagen eindelijk achter de rug is. Trainer Troels Bech van Esbjerg had ervoor gekozen om een een heel deel van de vaste kern te laten rusten omwille van de bekerfinale tegen Brøndby aanstaande donderdag. In de thuiswedstrijd in het Parken Stadion kon Michael Gravgaard zijn ploeg al in de zevende minuut op voorsprong brengen via een kopbal. Kopenhagen leek te makkelijk tevreden met dit vroege doelpunt want ze lieten de bezoekers beter in de wedstrijd komen.

Tien minuten ver in de tweede helft viel dan toch het tegendoelpunt via de 19-jarige Thiago Pinto Borges. Met nog een goede twintig minuten te gaan greep Kopenhagen trainer Ståle Solbakken in. Hij haalde Kvist, Nørregaard en Nordstrand van het veld en verving hen door Allbäck, Almeida en Pospech. De thuisploeg kon nu meer druk beginnen zetten en noopte keeper Lars Winde tot enkele goede reddingspogingen. Een minuut voor het einde kreeg Ailton een goede kans maar de bal ging net naast het doel. In de toegevoegde tijd kon Zdenek Pospech dan toch de winning goal binnen werken.

FC Kopenhagen – Esbjerg fB: 2-1
Doelpunten: Gravgaard (’7 ; 1-0), Pinto Borges (’35 ; 1-1), Pospech (’92 ; 2-1)
Gele kaarten: Esbjerg: Ornoch
Scheidsrechter: Anders Hermansen
Toeschouwers: 17.014

Brøndby heeft door het 1-1 gelijkspel de kans van Midtjylland op de landstitel verminderd. De bezoekers hadden een klein overwicht op het middenveld. Tien minuten voor de pauze kwam Stefan Gislason gevaarlijk opzetten toen de bal in doel probeerde te koppen maar de keeper Lasse Heinze kon de bal uit de netten houden.
In de toegevoegde tijd van de eerste helft kon Kasper Lorentzen de bal in doel kon werken. Simon Kjær van FCM probeerde de bal weg te werken maar Samuel Holmen kon die met een goede pass tot bij Lorentzen krijgen die de bal prompt tegen de netten werkte.

Brøndby kon de voorsprong, ondanks de toenemende druk van FC Midtjylland behouden tot tien minuten voor het einde van de match. Ken Fagerberg kwam tot twee keer toe dicht bij een doelpunt maar het duurde tot in de 81e minuut vooraleer hij de bal effectief in doel kreeg. Op een kwartier van het einde had Holmen, op aangeven van Peter Madsen, de bal al in doel gewerkt. Dat doelpunt werd afgekeurt wegens buitenspel. FC Mitjylland doet een slechte zaak want door dit gelijkspel krijgen FC Kopenhagen en OB de kans om naar de top op te rukken.

FC Midtjylland – Brøndby IF: 1-1
Doelpunten: Lorentzen (’46 ; 0-1), Fagerberg (’81 ; 1-1)
Gele kaarten: FCM: Salami
Scheidsrechter: Peter Rasmussen
Toeschouwers: 9.119

Het lijkt er steeds meer op dat Aalborg dit jaar voor de landstitel gaat. Maandag avond sloot het de 27e speeldag af met een 1-0 winst op AC Horsens. AaB heeft nu acht punten meer dan de eerste achtervolger FC Kopenhagen met nog slechts zes wedstrijden te gaan.
Het tempo lag in de eerste twintig minuten erg laag maar nadien nam AaB steeds meer het heft in handen. Danny Califf kreeg eeen goede kans toen hij alleen voor doel kwam maar de bal ging naast nadat Andreas Johansson’s kopbal eerder eindigde op de dwarslat. Die pogingen waren tekenend voor AaB dat scherpte voor doel miste. Op het half uur kon Simon Bræmer de bal dan toch binnenwerken.

Na de rust was het Horsens dat het beste voor de dag kwam. De bezoekers domineerden en dat leverde een deel halve kansen op. De thuisploeg kwam nog dicht bij de 2-0 toen via invaller Martin Pedersen, die Simon Bræmer verving. AaB begon nerveuzer te spelen naarmate de tijd wegtikte en dat gaf de kans aan onder andere Thomas Kortegaard om een schot op doel te richten. Ook Gilberto Macena kreeg een goede kans maar de hoek was te scherp om de bal in doel te krijgen.

FC Nordsjælland – Viborg FF: 5-3
Doelpunten: Bernburg (‘2 ; 1-0), Vestergaard (‘7 ; 1-1), Sennels (’10 ; 1-2), Kristensen (’17 ; 2-2), Kristensen (’51 ; 3-2), Bernburg (’63 ; 4-2), Richter (’84 ; 5-2), Muomaife (’89 ; 5-3)
Gele kaarten:
Scheidsrechter: Michael Johansen
Toeschouwers: 2.787

Randers FC – AGF: 4-1
Doelpunten: Buval (’49 ; 1-0), Buval (’66 ; 2-0), Nygaard (’70 ; 3-0), Nygaard (’78 ; 4-0), Valencia (’81 ; 4-1)
Gele kaarten: RFC: Fredgaard AGF: Arnason
Scheidsrechter: Nicolai Vollquartz
Toeschouwers: 8.409

OB – Lyngby BK: 1-1
Doelpunten: Christiansen (’47 ; 0-1), Bolanos (’53)
Gele kaarten: OB: Christensen, Bisgaard, LBK: Christiansen
Rode kaart: Djiby Fall
Scheidsrechter: Emil Laursen