Nannskog brengt Stabæk aan de leiding

viki meeuwis

Zaterdag werd in Noorwegen de aftrap gegeven voor de vijfde speeldag in de Tippeligaen.

De eerste wedstrijd op het programma was die tussen Rosenborg en Tromsø. De bezoekers wonnen die wedstrijd met 0-1. Het lijkt er dus op dat de crisis die vorig jaar heerste in Trondheim nog lang niet opgelost is. Tromsø kan terugblikken op een wedstrijd waarin het met goed verdedigingswerk en een goed keepende Ramovic Rosenborg onder de duim kon houden. Bij Rosenborg waren de verwachtingen hoog gespannen na de goede tweede helft tegen Vålerenga vorige week. Zowel Steffen Iversen als Marek Sapara waren na blessures terug bij de kern. De thuisploeg begon het beste aan de wedstrijd en was de betere ploeg in de eerste helft. Marek Sapara liet verschillende keren zien dat hij goede passes in de voet had zonder echt tot goede kansen te komen. Hoewel Rosenborg het meest balbezit had kwam het nooit echt gevaarlijk voor de dag, ook Steffen Iversen gaf een veel te slome indruk. Tromsø loerde vooral op de counterkansen.

Na de rust liet Tromsø pas echt zien dat ze gekomen waren om te winnen. De bezoekers konden een aantal gevaarlijke kansen afdwingen terwijl ze hun eigen defensie in het gelid hielden. Reginiussen kon Iversen makkelijk aan en combineerde vlot in het samenspel met Mika Koppinen. Met een kwartier ver in de tweede helft was het Koppinen die tegen zijn oude ploeg kon scoren na een corner. Sigurd Rushfeldt kon enkele keren dreigen maar kreeg de bal niet in doel. Rosenborg had in de 78e minuut de gelijkmaker kunnen scoren via Sapara maar Ramovic was alert genoeg om zijn netten schoon te houden. Tromsø komt met deze zege op de vierde plaats te staan terwijl Rosenborg een erg slechte start van het seizoen kent met slechts een zege in vijf wedstrijden.

Lillestrøm is nog een ploeg die een slechte start genomen heeft. De ploeg was vastbesloten om in Bergen het tij te keren maar dat was buiten Brann gerekend.
De thuisploeg begon het beste aan de wedstrijd en kwam verschillende keren gevaarlijk voor de dag. Lillestrøm ontwaakte uit de winterslaap niet al te laat in de wedstrijd speelde hun beste voetbal van de afgelopen vijf speeldagen. Het was Brann dat het eerste kon scoren. In de 22e minuut kon Demba-Nyrén Solli bedienen die op de flank klaar stond. De bal kwam bij Einarsson terecht die de 1-0 op het scorebord zette. Vijf minuten voor rust kion Arild Sundgot Lillestrøm op gelijke hoogte brengen. De verdediging van Brann kon de bal niet goed wegwerken wat Occean de kans gaf om de bal naar Sundgot te passen die op zijn beurt de netten opzocht. Het geluk van Lillestrøm was echter van korte duur want enkele minuten voor de rust kon Demba-Nyrén de bal in de verste hoek werken, waar keeper Fredrikson er niet bij kon.

Na de rust bleef Brann aandringen terwijl Lillestrøm nog weinig kon klaarmaken hoewel de bezoekers beduidend beter speelde dan in de vorige wedstrijden. Brann liet zien dat het stilaan terug in vorm aan het komen is. Lillestrøm staat nu laatste met amper twee punten.

Stabæk won de uitwedstrijd tegen Ham-Kam met 2-0 en gaat zo aan de leiding in de Tippeligaen. In de vorige wedstrijd wisten ze landskampioen Brann uit te schakelen met 3-0 wat hen vernieuwd zelfvertrouwen gaf. Ham-Kam daarentegen moest zich zien te herpakken na de 5-0 nederlaag op Aalesund. Het was pas na de rust dat er doelpunten vielen.

Een goede tien minuten ver in de tweede helft kon Holmvik de bal naar voren spelen. Nannskog kreeg de bal te pakken en kop die vanop zestien meter recht in de kruising trappen. Met nog een kwartier te gaan deed hij dat nog eens dunnetjes over. Nannskog zag dat doelman Rønningen ver uit doel was gekomen en kon de bal netjes over de doelman lobben. Een paar minuten eerder had Ham-Kam Jan Michaelsen zien uitvallen met een tweede gele kaart na een late tackle.

Viking – Vålerenga IF: 2-3
De wedstrijd tussen Viking en Vålerenga sloot gisterenavond de vijfde speeldag af.
Met slechts elf minuten gespeeld leidde Daniel Fredheim Holm acht goede minuten in voor Vålerenga in de uitwedstrijd tegen Viking. Bengt Sæternes kon de verdediging van Viking in toom houden waarna hij de bal mooi kon afleggen voor Fredheim Holm die de bal maar in doel te werken had. Slechts twee minuten later kon Freddy Dos Santos Thorvaldsson goed vrijspelen. De IJslander kon de bal mooi voorbij keeper Nicht sturen mede dankzij het slechte verdedigende werk van Ragnvald Soma. Viking zag Jone Samuelsen nog uitvallen met een blessure in de achttiende minuut. Een minuut later kon Fredheim Holm zijn tweede van de avond scoren. Viking herstelde zich niet meer van de schok in de eerste helft terwijl VIF er niet in slaagde om van die verwarring gebruik te maken om de score verder uit te diepen.

Na de rust kwam de thuisploeg beter voor de dag en kon meer kansen afdwingen. Net als in de match tegen Rosenborg bleef Vålerenga eerder bang afwachten in plaats van de voorsprong effectief de verdedigen en dat werd afgestraft. Eerst kon Alexander Ødegaard de 1-3 scoren. Twee minuten later werd Andrius Velicka door Martin Andresen neergehaald. Scheidsrechter Terje Hauge gaf geen strafschop maar slechts een gele kaart. De pechvogel van de avond was Kjetil Wæhler. Zes minuten voor het einde probeerde hij met het verkeerde been de bal voor doel weg te werken, in palats daarvan ging de bal in eigen doel. Bij Viking kreeg Peter Ijeh in de slotfase nog een goede kans maar keeper Troy Perkins was alert.