Analyse Sint-Truiden: 'Aankopen redden STVV niet'

Dirk Pieters
| 0 reacties
Sint-Truiden: 'Aankopen redden STVV niet'
Foto: © SC

Het seizoen 2007-2008 zit erop. Ondanks het bruuske einde met de dood van François Sterchele mogen we niet vergeten dit seizoen het jaar was waarin Standard alles en iedereen wegspeelde en waarbij Anderlecht en Club Brugge zich tevreden moeten stellen met de respectievelijk tweede en derde positie. Onderaan is het pleit beslecht voor Brussels en Sint-Truiden. Van waar de suprematie van de Rouches en de zwakte bij Brussels en STVV? Voetbalkrant.com analyseert alles tot in de puntjes en neemt alle achttien ploegen onder de loep. 

* SCHETS VAN HET SEIZOEN

Sint Truiden stond aan het begin van de terugronde op de derdelaatste plaats met elf punten, evenveel als Brussels maar met een beter doelpuntensaldo. Om degradatie te vermijden moesten de kanaries dus punten pakken na de winterstop, maar dat leek geen simpele opdracht voor de Limburgse club.

In de eerste vier weken na de winterstop speelde de club evenveel keer gelijk. Het beste resultaat werd behaald tegen Club Brugge. De Kanaries hielden blauw-zwart in bedwang. Het was Cantaluppi die met een mooie vrije trap voor het punt zorgde. Ook tegen Charleroi pakte STVV een week later een punt. Opnieuw bleef het steken op een 1-1 gelijkspel.

Op 16 februari deed STVV een slecht zaak. Het verloor de degradatiewedstrijd tegen Dender met 1-2. Een week later pakte Sint-Truiden dan weer verrassend de drie punten na een overwinning in de Cristal Arena tegen Racing Genk. De kanaries wonnen de Limburgse derby doordat Pospisil de bal goed aflegde voor Coulibaly; die de bal in doel trapte.

Nadien stond er weer een wedstrijd van alles of niets op het programma tegen FC Brussels, maar opnieuw werd er niet gewonnen en bleef het steken op een 1-1 gelijkspel. De tweede overwinning behaalden de kanaries tegen AA Gent.

De drie wedstrijden daarop beslisten over het lot van STVV. Zowel tegen Westerlo, Germinal Beerschot en Anderlecht gingen de kanaries onderuit. Tegen Bergen bleef STVV weer op een gelijkspel steken en dat ene puntje was niet meer voldoende om zich in eerste te handhaven. STVV nam afscheid in stijl want doelpunten van Wilmet en twee treffers van Pospspil waren voldoende om STVV de drie punten te bezorgen tegen KV Mechelen.

* WINTERTRANSFERS 

Sint-Truiden had maar één opdracht na de winterstop en dat was punten pakken. Het bestuur probeerde met een hele hoop nieuwe aankopen die opdracht tot een goed einde te brengen. Zo haalde het Pieter Collen van Feyenoord en Mario Cantaluppi (FC Luzern) binnen. Michal Pospisil van het Schotse Hearts moest voor de doelpunten gaan zorgen.

Verschillende spelers mochten ook beschikken na de tegenvallende prestaties. De opvallendste naam was duidelijk die van Stijn Vreven. De verdediger vertrok naar Tongeren. Ook Asanda Sishuba vertrok uit de Limburg naar Moeskroen. Matthias Trenson en Francesco Carratta mochten na de winterstop Antwerp gaan helpen voor het behalen van de eindronde.

* ONTGOOCHELING / REVELATIE

De revelatie van Sint-Truiden is zonder twijfel Peter Delorge. De voormalige belofteninternational groeide de voorbije seizoenen uit tot één van de sterkhouders op het middenveld en was ook dit seizoen niet uit de kern te denken bij de Truienaars. Ook Adamo Coulibaly speelde een goed seizoen. Hij werd clubtopschutter met zeven doelpunten en was vooral met zijn acties de meeste gevreesde speler bij de Kanarie’s.

Peter Van Houdt kende een zwak seizoen bij Sint-Truiden. Amper één doelpunt in twaalf wedstrijden en ook naast het veld ging de aanvaller letterlijk enkele keren uit de bocht. Van de ex-speler van onder andere Borussia Mönchengladbach en MSV Duisburg werd heel wat meer verwacht dit seizoen. Ook Kevin Van Dessel kon de verwachtingen niet inlossen op het middenvelder.

* EVALUATIE

Een enorm zwakke competitiestart gooide heel wat roet in het eten van de Kanaries. Het duurde maar liefst acht wedstrijden alvorens STVV een eerste puntje kon sprokkelen. Vanaf toen moest de club enkel nog maar achtervolgen. Uiteindelijk lukte het niet van de Limburgse club en was tweede klasse drie speeldagen voor het einde een feit. Het team kende de voorbije seizoenen de nodige problemen en ook dit seizoen was het niet anders. Interne twisten, trainers die steeds de laan werden uitgestuurd en een zwak aankoopbeleid zorgden dan toch voor de degradatie. Dit Sint-Truiden had veel beter gemoeten.

* VOLGEND SEIZOEN

Bij Sint-Truiden heeft men maar één doel: Zo snel mogelijk terugkeren naar eerste klasse. Dat dit geen simpele opdracht is kan je vragen aan Beveren, Lierse en Antwerp. Na veertien seizoenen onafgebroken in eerste klasse, met de vierde plaats en bekerfinale in 2002-2003 als hoogtepunt, moeten de Kanaries het nu stellen in tweede klasse.

Technisch directeur Guy Mangelschots liet weten dat de meeste spelers zullen blijven. Ook trainer Dennis Van Wijk (foto) liet al verstaan dat hij wil blijven. “Ik heb hier nog een contract van een jaar en wil deze club ook in tweede trainen, maar dan eis ik inspraak in de transfers. Dat is een heikel punt, want de voorzitter is niet geneigd om me die te geven.” Een eerste transfer is wel net een feit geworden. Marc Wagemakers zal volgend seizoen te zien zijn op Staaien.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties