Reportage Gijón in de ban van Sporting

Dave Sentobin
| 1 reacties
Gijón in de ban van Sporting
Foto: © SC

Gisteren vierde Sporting de langverwachte promotie naar de Primera División. De mannen van Manolo Preciado hadden genoeg, maar ze gunden hun trouwe supporters ook wat en wonnen met 2-0 van Eibar. Voetbalkrant nam een kijkje.

Een kleine ochtendwandeling door de stad leerde ons alvast dat VK niet alleen naar de belangrijke wedstrijd van die avond uitkeek. Verschillende groepjes supporters met shirts, sjaals, toeters, etc. zakten al naar het stadscentrum af. Overal zag je vlaggen buiten hangen en winkeliers probeerden de goodwill van hun klanten te bekomen door hun etalage met Sporting-kleuren te versieren. Het was duidelijk: Gijón – en bij uitbreiding heel Asturias – was in de ban van de wedstrijd van Sporting. Niet het EK voetbal, niet de LA Lakers van Pau Gasol, niet het tennis van Rafa Nadal, niet de Dauphiné Libéré met Valverde, maar wel Spaans tweede klasse voetbal stond centraal in de groene provincie.
 
Toen de wedstrijd begon kon je in geen enkele bar meer binnenlopen, de nog resterende tickets voor de wedstrijd zelf waren immers op woensdag al in enkele uren de deur uitgegaan. Op de grote markt stond een groot scherm, maar de regionale zender TPA had geen toelating van Canal+ gekregen om de wedstrijd uit te zenden en gaf bijgevolg de wedstrijd van concurrent Real Sociedad uit. Op weg naar de geschikte bar hoorden we de vreugdekreten en de daaropvolgende clubliederen. Inderdaad Mata Bilic had net de 1-0 voorbij de bezoekende doelman gekopt. In de bar zelf was na rust de spanning te snijden tot Luis Morán de bevrijdende 2-0 binnenschoot. Het feest barstte nu helemaal los in het 100-jarige El Molinón-stadion.
 
Na de wedstrijd zakte iedereen al zingend naar Begoña af, een leuk plein in het midden van de stad. Op datzelfde plein stond jong en oud al springend en zingend de promotie van hun geliefde ploeg te vieren in de fontein. Een zee van supporters bleef uit alle omringende straten toestromen om het feestgedruis te zien. Later zakten de supporters en andere feestvierders opnieuw af naar de grote markt waar ze de spelers gingen opwachten. Het begin van een lange avond in de kuststad.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties