Griekenland opnieuw onderuit

Dirk Pieters

Spanje, dat al zeker was van een plaats in de kwartfinale, wist ook de laatste wedstrijd van de groepsfase te winnen met 1-2.

Luis Aragonés begon met heel wat nieuwe spelers, maar al snel bleek dat deze wat tijd nodig hadden om het goede ritme te vinden. De zeldzame doelpogingen kwamen vanaf de tweede lijn en het was veelzeggend dat een poging van Xabi Alonso - vanaf de middenlijn - de beste kans was. De Grieken probeerde met momenten wat terug te doen, maar verder dan enkele gevaarlijke stilstaande fases kwamen ze niet. Tot rond het half uur Angelos Charisteas een vrije trap achter José Reina in doel kopte. Dat was meteen ook de ruststand in een matige eerste helft.

De tweede helft begon aan een hoger tempo en de Spanjaarden begonnen beter te voetballen. Meteen na de koffie stonden de bordjes bijna in evenwicht, maar het schot van Xabi Alonso knalde op de paal. Toch bleef het doelpunt niet lang uit. Na een uur spelen zorgde Rubén de la Red toch voor de verlossende gelijkmaker. Hij knalde het leer voorbij Antonios Nikopolidis. Ook Griekenland kende nadien pech want ook Charisteas zag een bal op de paal belanden. In de slotfase kregen de Grieken nog een laatste opdoffer te verwerken. Het was Güiza die voor de 1-2 eindstand zorgde. De aanvaller van Real Mallorca profiteerde van het uitglijden van Traianos Dellas en kopte een voorzet van Sergio García binnen.