Samenvatting eerste Franse speeldag

Philippe Crols

Net als in Schotland zijn ze ook in Frankrijk al begonnen aan de nieuwe competitie. Landskampioen Lyon komt zondag pas in actie en dat Marseille niet verder kwam dan een 4-4 in Rennes, kan u elders lezen. De rest van de partijen hebben we samengevat.

Auxerre start met een zege
Auxerre is de nieuwe competitie begonnen met een driepunter. Het opende tegen Nantes na een dik halfuur spelen de score namens Jelen. Na de pauze kwamen de bezoekers via De Freitas op gelijke hoogte, maar Quercia zorgde ervoor dat de punten in Auxerre bleven.

Bordeaux niet zonder moeite
Bordeaux, naast Lyon en Marseille ook een titelfavoriet, opende tegen Caen. Dat verliep niet zonder problemen. Na een kwartier opende Nivet de score voor de bezoekers. Het was pas in de tweede helft dat de Girondins weerwerk konden bieden. Gourcuff maakte gelijk en Cavenaghi besliste tien minuten voor tijd de wedstrijd.

Lesage geeft Le Havre drie punten
Le Havre heeft op de eerste speeldag gewonnen van Nice. Lange tijd stond er 0-0 op het scorebord. Een kwartier voor tijd scoorde Lesage het enige doelpunt van de wedstrijd.

Geen goals in Nancy-Lille
Nancy en Lille hebben mekaar in evenwicht gehouden zaterdagavond. Geen van beide teams slaagde er in om een doelpunt te maken. Ramy werd bij de bezoekers in de slotfase nog wel uitgesloten.

Grenoble zorgt voor verrassing
Nieuwkomer Grenoble is heel goed begonnen aan het seizoen 2008-2009. Het hield lang stand in en tegen Sochaux, maar leek tien minuten voor tijd toch te breken. Erding scoorde toen de 1-0. Maar de bezoekers keerden nog terug. Meer zelfs, dankzij goals van Akrour en Moreira gingen ze nog met de zege aan de haal.

Valenciennes te sterk voor St Etienne
St Etienne, misschien de nieuwe werkgever van Kevin Mirallas, is met een nederlaag aan de competitie begonnen. Valenciennes had zaterdag aan een goal genoeg om de zege binnen te halen. Een strafschop van Danic na een halfuur was beslissend.

PSG meteen onderuit in Monaco
Paris Saint Germain ging zaterdag op bezoek bij Monaco, twee grote teams in Frankrijk. De Parijzenaars keerden met een nederlaag terug naar de hoofdstad. Tien minuten voor tijd scoorde Nimani de enige goal van de partij in het voordeel van Monaco.