Interview Wim Horsten: 'Voor Turnhout kiezen was de juiste keuze'

Rombaux Gunther
| 0 reacties
Wim Horsten: 'Voor Turnhout kiezen was de juiste keuze'
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Voetballen voor de club waar je als jeugdspeler de eerste stappen zette van je carrière, de nummer één van KV Turnhout Wim Horsten is één van hen. Voetbalkrant ging even langs bij deze 26-jarige doelman die zich beetje bij beetje tot de absolute nummer één van de club opwerkte.

Wim, de rustperiode van de voetballers is voorbij, de batterijen zijn opgeladen en de voorbereidingen op het nieuwe seizoen zijn reeds enkele weken geleden aangevat. Ben je klaar voor het nieuwe seizoen? 
Zeker, ook al omdat het een mooi jaar kan worden met de vele derby’s in onze reeks. Hoewel het voor mij een woelig tussenseizoen is geweest, heb ik toch nog van enkele dagen vakantie kunnen genieten. Iets wat je als voetballer best kan gebruiken aangezien je er in de komende tien maanden opnieuw vol tegenaan moet gaan.

Dat nieuwe seizoen zal echter geen makkelijke opgave worden, want met Cappellen, RC Mechelen en Willebroek-Meerhof wacht de club ongetwijfeld enkele moeilijke confrontaties in de strijd om de titel.

Inderdaad, momenteel heb ik echter nog geen zicht op de kwaliteiten van de andere ploegen, maar de meeste van hen zijn op papier toch versterkt. Hoewel wij bijna een volledig nieuw middenveld moeten inpassen, geloof ik toch dat we dit seizoen terug een rol van betekenis moeten kunnen spelen. Toch zal het niet makkelijk worden met de vele derby’s die eraan komen. In zo’n wedstrijden kunnen de meeste ploegen zich toch dat tikkeltje extra opladen en aangezien wij vorig seizoen steeds bovenaan terug te vinden waren in de rangschikking zullen wij voor hen natuurlijk één van de te kloppen ploegen zijn.

Het minder goede nieuws voor de club, en in de eerste plaats voor jezelf en je naaste familie, is dat men sinds enige tijd geen beroep meer kan doen op de diensten van voorzitter Joos Horsten die onlangs overleed, een belangrijke schakel voor de club en tevens ook je vader.

Het kwam als een enorme schok voor ons allemaal. Mijn vader stond nog zo vol in het leven en ondanks zijn drukke beroepsbezigheden leek dit geen invloed te hebben op zijn gezondheid. Wat KV Turnhout betreft heeft mijn vader natuurlijk een enorme invloed gehad op de club. Als mijn vader zijn schouders niet onder de club had gezet, had er geen voetbal meer op derdeklasse-niveau geweest in Turnhout. Ondanks alle moeilijkheden en tegenwerkingen die hij uit bepaalde hoeken kreeg, is hij er toch in geslaagd om de club meermaals te redden. Andere mensen hebben ook meerdere pogingen ondernomen, maar zijn nooit in hun opzet gelukt. Hij keek uit naar het nieuwe seizoen en de vele derby’s, met in het bijzonder de wedstrijd tegen Hoogstraten VV waar vele vrienden en familie wonen.

Voor mijzelf kan ik alleen maar zeggen dat mijn vader een enorme invloed op mijn leven heeft gehad. Hij was natuurlijk mijn vader maar ook mijn baas en de voorzitter van de club waar ik speel. Ik keek enorm naar hem op. Ook was het steeds leuk om op maandag op zijn kantoor even na te praten over de wedstrijd van het afgelopen weekend. Daarom heb ik het ook het moeilijkst met de wedstrijden die we spelen. Thuis en op het werk was hij er dikwijls niet maar op de wedstrijden was mijn vader er altijd. Hij regelde zijn buitenlandse trips zo zodat hij de wedstrijden kon volgen. Hij stond ook steeds in de spelerstunnel klaar om ons succes te wensen. Daar mis ik hem enorm en heb ik het het moeilijkst. Ondanks de moeilijkheden die mijn vader heeft gehad met de club had hij volgens mij toch plezier in zijn voorzitterschap, zeker het laatste half jaar. We hopen vooral dat zijn werk niet voor niets is geweest en dat KV Turnhout een mooie toekomst tegemoet mag gaan.

-Je bent intussen 26 jaar en toch heb je er al vele jaren dienst opzitten bij Turnhout. Sinds de jeugdelftallen sta je al tussen de palen bij Turnhout.

Inderdaad, sinds mijn zestiende mocht ik wekelijks meetrainen met de eerste ploeg, dewelke toen aan de kop van tweede klasse speelde met ondermeer Goots, Devreese en Drouguet in het team. Mijn eerste wedstrijd in het eerste elftal speelde ik toen in tweede klasse onder Stephan Demol. Gedurende drie seizoenen startte ik niet als titularis, maar toch speelde ik het meest aantal wedstrijden. Onder Nico Claesen ben ik dan voor het eerst als titularis mogen starten en in de vier hierop volgende jaren heb ik nog maar één enkele wedstrijd gemist door schorsing. Als jeugdspeler maakte ik achteraf gezien de juiste keuze om voor Turnhout te kiezen, want ook Steven Van Rooy en Tom Moons, jeugdspelers uit mijn generatie, hebben het geschopt tot in het eerste elftal. De club geeft de jeugd de kans om door te breken, maar je moet je vanzelfsprekend ook bewijzen dat je de kans verdient en elk jaar blijven bevestigen.

-Ook komend seizoen zal je het Turnhoutse doel verdedigen, ondanks de interesse van enkele clubs. Wat heeft de doorslag gegeven om bij je huidige club te blijven?

Zoals gezegd speel ik al geheel mijn leven bij Turnhout en het zou vreemd aanvoelen om deze club te verlaten. Maar ik ben ambitieus en wil het beste uit mijn carrière halen. Er was wel degelijk interesse van andere ploegen, maar uiteindelijk bleek Turnhout de juiste keuze voor mij. Ik werk namelijk in een familiebedrijfje en kan niet zomaar stoppen met deze job. Bovendien heb ik een gezin waar ik rekening mee moet houden en ik zie mijn vrouw en dochtertje sowieso al minder dan dat ik zou willen. Bij Turnhout zit ik op een kwartiertje rijden van mijn werk en dit spaart me enorm veel tijd ’s avonds. Maar natuurlijk heeft de gezonde financiële situatie van Turnhout die er nu is en de uitgesproken ambitie om komend seizoen terug voor promotie mee te spelen, ook meegespeeld. Had er geen duidelijkheid geweest over de financiële situatie, dan had ik echt willen vertrekken. In mijn situatie had ik er echt genoeg van omdat ik het meer dan beu was de kritiek op mijn vader te horen terwijl hij er bijna in zijn eentje in geslaagd is de club te redden. Dus kan je gerust zeggen dat de samenwerking met Wadi Degla/Lierse en de daardoor financieel en sportief gunstige situatie mij overtuigd hebben. Had deze samenwerking er niet geweest dan had men deze ploeg zeker niet bij elkaar kunnen houden.

-Voetballers dromen ooit wel eens van een buitenlandse topclub. Bij welke buitenlandse club zie jij jezelf schitteren?

Om eerlijk te zijn ben ik niet echt een voetbalfreak. Ik leef volop voor mijn eigen voetbal en volg de reeks waarin we spelen, maar daarbuiten volg ik het niet zo extreem. Belgische eerste klasse en Champions League bekijk ik natuurlijk, maar bijna nooit andere buitenlandse competities. Ook thuis wordt er bijna nooit of zelden over voetbal gesproken. Maar als ik dan toch een competitie of club moet zeggen, dan kies ik voor de Spaanse competitie en meer bepaald voor Real Madrid. Ik geef toe dat het mooie weer er ook iets mee te maken heeft.

-Tot slot nog één vraagje Wim. Heb je bepaalde doelstellingen voor ogen die je nog wil bereiken als doelman?

Ik ben nu 26 jaar wat voor een doelman nog vrij jong is. Ik hoop dan ook nog vele jaren blessurevrij te kunnen voetballen en in die jaren het hoogst mogelijke eruit te halen. Ik ben meer dan tevreden met wat ik tot op heden al bereikt heb maar ik hoop wel zo snel mogelijk terug de stap naar tweede klasse te zetten met Turnhout.

Wim, bedankt voor je tijd en wij wensen je nog het allerbeste toe in de toekomst met je carrière en de club!

 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e amateurliga B

Nieuwste reacties