Genk en GB hebben wat met mekaar

Philippe Crols
| 16 reacties
Genk en GB hebben wat met mekaar
Foto: © SC

Morgen sluiten Racing Genk en Germinal Beerschot in de Cristal Arena het eerste competitieweekend af. De Limburgse club heeft wel wat met de Antwerpse fusieclub. Heel wat mensen maakten in het verleden de overstap van Genk naar Antwerpen of omgekeerd.

Van het Kiel naar Genk

Het was in het verleden vooral Racing Genk dat ging shoppen op het Kiel. Zo haalde het begin jaren 2000 Wesley Sonck en Jan Moons weg. Wat later trok men in Limburg ook Moumouni Beli Dagano aan. Het was meteen de ruggengraat van het Genkse elftal dat in het seizoen 2001-2002 landskampioen zou worden. Genk scoorde dankzij het spitsenduo Sonck-Dagano aan de lopende band en wist zich het jaar daarop ook te kwalificeren voor de Champions League.

Verder in het rijtje van transfers van Antwerpen naar Genk: Paul Kpaka. De spits is nu terug eigendom van Germinal Beerschot, maar hij verliet die club tijdens de zomer van 2003 voor Racing Genk. De aanvaller kon er zich nooit echt doorzetten omwille van enkele blessures en kwam via enkele omzwervingen via RBC en Roeselare terug bij Germinal Beerschot terecht.

Tijdens de zomer van 2006 plukte Genk tot dusver zijn laatste speler weg bij Germinal Beerschot. Wim De Decker werd in zijn eerste seizoen de onmisbare pion op het middenveld naast Wouter Vrancken. Igor Lolo kwam vorig seizoen dan wel naar Racing Genk, maar hij was geen eigendom van Germinal Beerschot, wel van Metalurg Donetsk. Hij vertrok inmiddels ook al weer in Limburg.

Van Genk naar het Kiel

Nu lijken de rollen omgekeerd en is het Germinal Beerschot dat spelers gaat halen in Genk. Niet alleen spelers trouwens, want met Aimé Anthuenis was de afgelopen jaren iemand bij Germinal Beerschot aan de slag die Genk eind jaren '90 op de kaart zette als trainer. Met Paul Heylen haalde de fusieclub de commercieel directeur dan weer binnen. Ook hij was in het verleden actief te Limburg.

En dan de spelers. Paul Kpaka is zoals eerder gezegd opnieuw op het Kiel te vinden en daar spelen nu ook nog een aantal andere ex-Genkenaren. Om te beginnen Faris Haroun. De man werd in het verleden vaak de hemel ingeprezen, maar kon nooit echt lang een basisplaats vasthouden. Daarom stapte hij tijdens deze zomer over naar Germinal Beerschot. Justice Wamfor deed dat enkele seizoenen geleden al. De vrolijke Kameroener maakte deel uit van de Genkse kampioenenploeg in 2002, maar hij werd vaak het slachtoffer van zijn polyvalentie.

Jan Moons keerde vorig seizoen ook terug van Genk naar Germinal Beerschot, maar was zijn basisplaats al snel kwijt aan Kenny Steppe. Hij behoort ook niet meer tot de selectie van de fusieclub.

Ten slotte is er nog Kevin Vandenbergh. VDB Junior werd door Genk op jonge leeftijd weggehaald bij Westerlo en scoorde in Limburg ook vlot, maar had er altijd een haat-liefde-verhouding. Dat zorgde vorige zomer voor een transfer richting Utrecht, maar daar kwam hij amper aan spelen toe. Hij wordt nu voor een seizoen uitgeleend aan Germinal Beerschot.

Statistieken
De statistieken zorgen ook voor enkele leuke weetjes. Sinds de fusie tussen Germinal Ekeren en Beerschot won Germinal Beerschot nog nooit op Racing Genk en omgekeerd. Tot vorig jaar ten minste. Toen won Genk vroeg in het seizoen op het Kiel en kwam Germinal Beerschot later met 1-3 winnen in Genk.

Beide teams speelden in de competitie 18 keer tegen mekaar. Van de negen wedstrijden in Limburg won Genk er zes, deelde het twee maal de punten en verloor het dus een keertje.

Germinal Beerschot won vijf thuiswedstrijden, moest drie maal een gelijkspel toestaan en verloor ook een keertje.

Op verplaatsing scoorden beide teams in het verleden precies evenveel keer: 11 maal. Thuis scoorde Genk 24 keer, Germinal Beerschot 21. Na achttien wedstrijden heeft Genk dus een doelpuntensaldo van amper +3 ten opzichte van Germinal Beerschot.


Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties