Analyse AA Gent start flitsend aan de competitie

Thomas Dubois
| 8 reacties
AA Gent start flitsend aan de competitie

De eerste speeldag in de Jupiler Pro League bracht weinig verrassingen met zich mee. De topploegen wonnen, terwijl Lokeren ook dit seizoen zijn eerste gelijkspel al beet heeft. Vooral Gent vuurde naar hartenlust zijn kanonnen af tegen een onmondig Bergen.

De hoofdaffiche van zaterdagavond stond in Brugge geprogrammeerd, waar Anderlecht zijn teleurstellingen eerder op de maand moest zien door te spoelen tegen een Cercle waar ze veel van het nieuwe seizoen verwachten. Anderlecht kwam goed voor de dag en kon al vrij vlug op voorsprong komen na een kopbal van Van Damme. Cercle kon aanvallend weinig brengen en in de tweede helft werd de score enkel uitgediept tot 0-3. Sporting begint zo uitstekend aan het seizoen, Cercle start met een nederlaag.
In Roeselare stond al meteen een interessant streekduel op het programma. Promovendus Kortrijk kende op Schiervelde de beste start, met dank aan Hietanen van Roeselare, die de bal in eigen doel werkte. De gelijkmaker van Thompson voor de rust was onverdiend. Meer nog, kort na rusten kon Dissa de 2-1 scoren. Toch kreeg KVK een verdiend puntje via De Ly, die twintig minuten voor tijd de billijke gelijkmaker scoorde.
Die andere promovendus, Tubeke, verging het minder goed op de eerste speeldag. In eigen huis ging het ten onder tegen Moeskroen. Al na een kwartier keken de troepen van Alex Cartier tegen een achterstand aan. Die achterstand werd verdubbeld en pas enkele minuten voor tijd kon de nieuwkomer de aansluitingstreffer te scoren, te laat en zo begint het avontuur van Tubeke in eerste in mineur.
Kampioen Standard kende bij de opener van het seizoen bijzonder weinig problemen met Dender. Al na vijf minuten had Mbokani de score geopend. Kort na rusten kreeg Dender opnieuw wat hoop toen de gelijkmaker plots op het bord stond, lang duurde dat voor de Rouches niet. Nog eens Mbokani en Toama zorgden voor de 1-3 eindstand. Ook Westerlo won zijn eerste wedstrijd tegen Charleroi. Het had genoeg aan een doelpunt van Dekelver voor de drie punten.
Zulte Waregem en Lokeren hielden elkaar tot slot op zaterdagavond in evenwicht. Beide ploegen kregen enkele kansjes, maar scoren lukte niet. De meeste opwinding was er bij een schot van Leye op het doelkader, 0-0 was de eindstand.
AA Gent kende zondag in de vooravond weinig tot geen problemen met Bergen, meer nog: het werd een doelpuntenfestival in het Ottenstadion. Azofeifa was de grote held, hij zorgde voor twee doelpunten en had door zijn prachtige passes een groot aandeel in de 5-0 overwinning tegen Bergen. Een droomstart voor outsider AA Gent.
Genk en Germinal Beerschot sloten de eerste speeldag af in een leuk duel dat uiteindelijk op een 1-1 gelijkspel eindigde. Beide ploegen namen elk een helft voor hun rekening, Genk in de eerste helft, wat een doelpunt van Barda opleverde en Germinal Beerschot in de tweede helft met Pieterjan Monteyne als doelpuntenmaker, die op aangeven van Fadiga binnenschoot.
De wedstrijd tussen KV Mechelen en Club Brugge werd door laatstgenoemde uitgesteld omwille van de Olympische selectie van twee spelers. Door het succes van de Belgen blijven die er nog een week waardoor Club ook zijn tweede wedstrijd wil uitstellen.  (AN)