Interview 'Club Brugge komt op het ideale moment'

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
'Club Brugge komt op het ideale moment'

Cercle Brugge staat zondag voor zijn kortste verplaatsing van het seizoen, op bezoek bij blauw-zwarte buur Club Brugge. Voor Thomas Buffel wordt het zijn eerste Brugse derby, voor ploegmaat Tom De Sutter misschien de laatste.

Een zonnetje boven Brugge kleurt de grasmat groener dan groen aan de kant van het zwembad. Een handvol supporters monstert de troepen van Glenn De Boeck. De spelers lopen er ontspannen bij. Sinds de opmars van de groen-zwarte vereniging is de wedstrijd tegen Club niet meer de belangrijkste van het seizoen. Al ligt dat bij de supporters nog altijd anders. "Zij kennen voor de start van het seizoen maar twee datums, die van de wedstrijden tegen Club", zegt De Sutter. "De wedstrijd tegen Standard was voor hen zelfs niet zo belangrijk."
 
Thomas, voor jou wordt het de eerste Brugse derby.
 
Thomas Buffel: "Het wordt wel een speciale wedstrijd en ik ben heel benieuwd naar de sfeer. Maar ik heb in het verleden al hevige derby’s uitgevochten. Het gevoel bij deze derby is ook niet anders dan één in Schotland of bij Feyenoord."
 
Voor jou wordt het misschien de laatste, Tom.
 
Tom De Sutter: "(lacht) Ik weet het niet. Misschien speel ik in de terugronde nog een derby. Of later."
 
De wedstrijd tegen Standard moet jullie na de mindere seizoensstart een boost van vertrouwen gegeven hebben.
 
Buffel: "Het was een belangrijke overwinning. We hebben daar punten gepakt die we ergens anders verloren hebben. We moeten dat tegen Club Brugge nog eens proberen over te doen. We hebben begin dit seizoen de weg van vorig jaar ingeslagen en moeten daar nu aan verder werken. De resultaten volgen wel. In het begin van het seizoen kenden we veel tegenslag: een eigen doelpunt, net niet, kleine fases in ons nadeel, etcetera. We hebben ons echter niet uit ons lood laten slaan."
 
De verwachtingen waren voor het seizoen hoog, misschien té hoog?
 
De Sutter: "Na vorig seizoen mag dat. Zeker met de versterking die erbij kwam. Maar de andere ploegen spelen ook niet meer zo open tegen ons en zetten meestal verdedigend nog een mannetje extra op het veld."
 
Jij moest je ook nog in het team inwerken, Thomas.
 
Buffel: "Het heeft niets te maken met automatismen. Tegen Anderlecht hadden we even goed kunnen voorkomen, maar we verliezen de wedstrijd. Kortrijk speelde heel agressief, maar duurt de wedstrijd daar 15 minuten langer, dan winnen we. En tegen Charleroi valt er een eigen doelpunt. Het zat ons gewoon niet mee."
 
Kwam de competitiepauze voor Cercle niet op een slecht moment na de knappe zege tegen Standard?
 
De Sutter: "Zo'n overwinning tegen Standard vergeet je niet snel. Het vertrouwen dat we in die wedstrijd hebben opgedaan, verdwijnt niet zomaar. En we starten terug met de derby, misschien wel de ideale wedstrijd."
 
Buffel: "Voor mij kwam de pauze op een slecht moment. Het is al de tweede keer op het seizoen dat ik twee weken niet voetbal. Voor de wedstrijd tegen Standard was ik tegen Lokeren geschorst. Telkens als het beter ging, zat er een pauze tussen."
 
Jullie trainer, Glenn De Boeck, omschrijft jullie als een koningskoppel. Beschrijf eens de kwaliteiten van de ander waar jullie zelf van kunnen profiteren.
 
De Sutter: "Ik heb zelden zo’n balvaste speler als Thomas gezien. Infiltrerend is hij heel sterk, je kan makkelijk een bal aan hem kwijt. En ook technische kan hij heel goed zijn mannetje staan."
 
Buffel: "Tom is de ideale sparringspartner. Een type Van Hooijdonck. Alleen is Tom beter. Hij heeft meer kwaliteiten: beweeglijk, technisch sterk en een goede afwerker."
 
De Sutter: "(Droogjes) En dezelfde vrije trap."
 
Buffel: "Daar moet hij nog op oefenen. Hij is een fysiek heel sterke spits waar jongens als Stijn en ik van kunnen profiteren. Dit seizoen moet hij nog groeien, maar hij werkt hard om hetzelfde niveau van vorig jaar te bereiken."
 
Zo'n speler wekt veel interesse van andere ploegen. Wat raad jij hem aan te doen?
 
Buffel: "Hij heeft het talent om het in een buitenlandse competitie te maken. Gestalte en voetballend vermogen. Maar hij moet er zelf ook een goed gevoel bij hebben. We moeten niet te min doen over het Belgisch voetbal. Standard concurreert met de beste clubs van Europa en ook Anderlecht heeft potentie. De huidige situatie is gewoon een momentopname. Twee seizoenen geleden was Standard misschien ook geen goede optie."
 
"De Belgische clubs moeten hun talenten niet zo snel laten gaan. Misschien moeten ze dan iets meer geld neertellen, maar je moet toch nog altijd het eergevoel van een Belg hebben. Die jongens hebben ook veel minder aanpassing nodig."
 
Stijn De Smet is zondag geschorst. Dat geeft jou de kans om nog eens op je favoriete positie te spelen.
 
Buffel: "Ik heb ook al veel goede wedstrijden op links of op rechts gespeeld. Stijn heeft vorig jaar op die positie een fantastische serie neergezet. Wij moeten met z'n allen naar een collectieve prestatie toeleven. Soms moet ik me daarvoor wegcijferen in functie van de ploeg."
 
De Sutter: "Mij maakt het niet uit wie er in mijn rug staat. Thomas en Stijn hebben beiden dezelfde kwaliteiten. Thomas heeft nog niet veel op die plaats mogen spelen, maar de automatismen verlopen vrij goed. Misschien komt dat zondag écht tot uiting." (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties