Thomas Dubois
| 8 reacties
Club blijft alleen leider

Weinig veranderingen na speeldag 12 bovenaan de standen, alle topploegen speelden gelijk. De opmars van Westerlo blijft verwonderlijk.

Club blijft ook na speeldag 12 aan de leiding van het klassement. Zelf raakte het in de topper tegen Anderlecht niet verder dan een gelijkspel, maar had het geluk dat ook de andere concurrenten -Genk tegen Roeselare en Standard tegen Lokeren- niet verder raakten dan een draw. Cercle ging daarentegen pijnlijk de boot in tegen Tubeke. Ook Dender won zijn wedstrijd, waardoor Roeselare nu Germinal Beerschot voor zich krijgt in het klassement. Bovenaan is er één grote verrassing: Westerlo. De ploeg uit de stille Kempen staat nu op de tweede plaats samen met Standard na de winst tegen Gent.
Westerlo is bezig aan een enorm goed seizoen. Na een rustige start maakten de troepen van Jan Ceulemans gestaag een opmars die hen vrijdagavond even de leidersplaats opleverde. In de wedstrijd tegen AA Gent werd er in de slotfase gewonnen. Gent was vroeg in de wedstrijd nochtans op voorsprong gekomen, maar Westerlo vocht zich goed terug. Revelatie Ruiz tekende voor de 3-2 en de drie punten tegen de Buffalo's die momenteel niet in de top van het klassement te bespeuren zijn.
Genk miste de kans om kort daarop aan te sluiten door zaterdagavond niet verder te komen dan een 1-1 gelijkspel tegen rode lantaarn Roeselare. De Genkenaren stelden teleur in de eerste helft en naar het einde van die helft toe kregen de bezoekers zelfs de beste kansen. In de tweede helft toonde Genk zich beter, maar het was toch Roeselare dat via Oliseh op voorsprong kwam. Lang duurde die voorsprong niet, want Dugary scoorde vijf minuten later de gelijkmaker. Verder kwamen de Limburgers niet. Roeselare blijft hiermee laatste.
Zeker na de winst van Tubeke diezelfde avond. Slachtoffer van dienst was Cercle Brugge, dat met het schaamrood op de wangen ten onder ging. Al na vijf minuten had Villano de thuisploeg op voorsprong gebracht. Cercle kon weinig klaarmaken en moest halverwege ook nog eens met tien verder. Dufer verdubbelde de score net na de rust en Perbet velde het verdict in de slotminuut, 3-0.
Moeskroen toonde zich de beste in het Waals duel met Charleroi. Les Hurlus legden de bezoekers in enkele minuten tijd het zwijgen op. Even voor het halfuur scoorden ze twee keer. Na de rust kon Camus milderen en werd de druk opgedreven door de Zebra's, maar scoren lukte niet meer, waardoor 2-1 de eindstand werd. Ook Dender kon winnen, tegen Kortrijk werd het 1-0. De Pever scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd. Door deze winst, komt Dender op gelijke hoogte met Kortrijk net boven de degradatiezone.
De aanstelling van Aimé Anthuenis zorgde niet meteen voor het zogenaamde trainerseffect bij Germinal Beerschot. Op het veld van Zulte Waregem  kwam het niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Het zag er op een bepaald moment nochtans heel goed uit voor de Antwerpenaren toen Kevin Vandenbergh in twee minuten tijd evenveel keer kon scoren. Na de rust ging Essevee nadrukkelijk op zoek naar de aansluitingstreffer en die kwam er dan ook. Op de gelijkmaker was het wachten tot de laatste minuut, toen Rocky Peeters ongelukkig zijn eigen doelman verschalkte. Ook KV Mechelen - Bergen eindigde op een gelijkspel, daar werd er niet gescoord en bleef het dus 0-0.
Zondag rond het middaguur was er dan de topper tussen Club Brugge en Anderlecht in een nokvol Jan Breydelstadion. Na een hulde aan de zaterdag overleden Fons Bastijns stond het stadion al na enkele minuten in vuur en vlam. Een afvallende bal landde voor de voeten van Wesley Sonck, die Zitka versloeg. Na de goede start kreeg blauw-zwart nog amper kansen en had het wat geluk nodig om met een voorsprong de rust in te gaan. Net na rusten werd het dan toch 1-1 toen Boussoufa de bal binnen kon duwen. Anderlecht kreeg nog een uitstekende kans via Frutos, maar die miste. De mekkerende Argentijn werd even later ook nog eens uitgesloten.
Als Standard zondag in de vooravond zou winnen, dan zou het opnieuw alleen eerste worden. Maar daarvoor moest het wel winnen van Lokeren. En laat dat net nu iets zijn dat al heel lang niet meer lukte op Daknam. In de eerste helft waren het de Rouches die het best voor de dag kwamen, hoe verder de wedstrijd vorderde, hoe beter Lokeren zich in de match knokte. Het kwam in de tweede helft ook op voorsprong via een knap afstandsschot van topschutter Maazou. Lang duurde die vreugde niet, want Mbokani (die andere topschutter), duwde de bal voorbij Copa, 1-1 en meteen ook de eindstand. Hierdoor verandert er bijzonder weinig bovenaan het klassement, behalve dan de grote opmars van Westerlo. (AN)