Belgische zaalvoetballers geraken niet voorbij Nederland

Jeroen Pyl
| 1 reacties

Van 19 tot 22 maart vindt in de Lotto Arena het kwalificatietoernooi voor het EK Futsal plaats. Onze Rode Duivels werkten deze week als voorbereiding een tweeluik af tegen Nederland. Woensdagavond stond de eerste ‘Derby der Lage Landen’ op de agenda.

Oranje won het eerste duel in het sportcentrum ‘Het Rooi’ in Berchem gevleid met 0-1 na een treffer van Omar Nejjari in de 29ste minuut. België nam woensdagavond nochtans de beste start, maar was amper gevaarlijk. De thuisploeg had veldoverwicht en bepaalde het tempo, maar het waren de Nederlanders die de beste kansen creëerden. Op de counter was Oranje in de eerste helft tot vier keer toe dicht bij een doelpunt, maar de Belgische goalie stond telkens paraat.

Na de pauze herhaalde het spelbeeld van voor de rust zich. Oranje liet nog steeds het initiatief aan België, dat zijn tanden stuk beet op het defensieve blok van onze noorderburen. In de 29ste minuut kregen de Rode Duivels het deksel op de neus. Omar Nejjari schoot uit het niets knap de 0-1 tegen de touwen.

Bondscoach Benny Meurs reageerde en bracht Yassine Achabar in. Het jonge talent van F.T. Antwerpen ontpopte zich onmiddellijk tot smaakmaker en zaaide volop paniek in de bezoekende defensie. Oranje-doelman Peter Rozenbeek stond echter steeds in de weg. In het absolute slot bediende Achabar ploeggenoot Karim Bachar, die de bal in één tijd precies naar de verste hoek verlengde. Weer had Rozenbeek een ultieme reflex in huis, waardoor de Belgen uiteindelijk nipt onderuit gingen.

Benny Meurs was lovend over de prestatie van zijn pupillen, maar ook ontgoocheld over de gemiste kansen. “We verdienden minstens een gelijkspel, al moet je daarvoor natuurlijk de kansen wel afmaken. Anderzijds ben ik wel tevreden dat we, vooral in de tweede helft, zo vaak hebben kunnen dreigen. Enkel de afwerking zal morgen en volgende week zeker beter moeten.”

Onze Rode Duivels volgden de wens van hun bondscoach onmiddellijk op, want in Terneuzen vond België donderdagavond wel vlot de weg naar het doel: 5-5. De grote man bij Oranje was wederom Omar Nejjari. De aanvaller, die in ons land uitkomt voor Paraske Bowl Morlanwelz, trof drie keer raak. Dat volstond echter niet voor de zege.

In de eerste helft klommen de Belgen tot twee maal toe op voorsprong. Eerst wisten Zico en Ferrian de openingstreffer van Nederland uit. Na de gelijkmaker bracht Yassine Achabar op slag van rust de Rode Duivels opnieuw aan de leiding: 2-3.

Na de pauze leken Lucio en opnieuw Ferrian België de overwinning te bezorgen, maar enkele scheidsrechterlijke dwalingen beslisten daar anders over. Zo boog Oranje de 3-5 achterstand nog om in een gelijkspel.

Bondscoach Meurs bleef net als woensdag met gemengde gevoelens achter. “We hebben ons, ondanks een vroege achterstand, knap teruggeknokt in de partij. Maar aangezien we op een bepaald moment nog met 3-5 leidden, is de 5-5 einduitslag een zuur resultaat. Daar kan ik niet tevreden mee zijn. We hadden hier moeten winnen.”

Voor de scheidsrechter was de Belgische selectieheer genadeloos hard. “Een pure schande. Toen we 3-5 voorstonden floot de arbitrage zelfs overtredingen op onze spelers in het voordeel van Nederland. Dat mensen van de Nederlandse bond zich achteraf hebben geëxcuseerd, zegt eigenlijk genoeg.”