Macedoniër bekent omkoping Europese duels

Nico Wieme
| 0 reacties
Macedoniër bekent omkoping Europese duels
Foto: © SC

Het resultaat van verschillende voetbalwedstrijden in Europa wordt volgens een Macedonische gokgoeroe in aanzienlijke omvang gemanipuleerd.

In een interview met het Duitse magazine Frontal21 verklaarde Velibor Dzarovski Dzaro hoe spelers op voorhand afgesproken wedstrijden opzettelijk laten verloren gaan. De Macedoniër beweerde zelf meer dan 100 wedstrijden gemanipuleerd te hebben, waaronder matchen in de UEFA Cup.
 
“Er is altijd ergens een speler met een labiel karakter”, aldus Dzaro. “Een speler die schulden heeft, een nieuwe auto nodig heeft, een nieuwe woning of van club veranderen wil. Zo iemand is labiel een heeft veel geld nodig. Hij moet maar twee of drie keer de buitenspelval vergeten openzetten of een rode kaart krijgen of een strafschop veroorzaken.”
 
Volgens onderzoeken van de UEFA zijn er de laatste tijd een twintigtal wedstrijd gemanipuleerd, onder andere de match in juli 2007 tussen Macedonia Skopje en Cherno More Varna. “Dat kan men niet bewijzen omdat alles zeer professioneel geregeld werd. Maar ja, die wedstrijd werd gemanipuleerd”, bekent Dzaro.
 
Volgens de gokgoeroe zijn ook de clubmanagers niet onbesproken. “Het gebeurt vaak dat managers onder elkaar afspreken om een resultaat te beïnvloeden zodat hun team naar de Champions League of de UEFA Cup kan.”
 
Hoeveel geld kost het manipuleren van een Europese wedstrijd? “In de voorronde 300.000 tot 400.000 euro, in de tweede ronde 500.000, in de derde ronde tot een miljoen en dat gaat zo maar door tot anderhalf miljoen in de halve finales. In de finale hangt het ervan af hoeveel tickets er verkocht worden en hoe duur de spelers zijn.”
 
Volgens Dzaro wordt het resultaat van 40 procent van alle kampioenschapwedstrijden in heel Europa gemanipuleerd.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties