Iniesta schiet Barça in blessuretijd naar finale

Fabian Morren
| 133 reacties

Barcelona heeft zich geplaatst voor de finale van de Champions League na een doelpunt in blessuretijd van Andres Iniesta (1-1). Bijna de hele wedstrijd had Chelsea uitzicht op een plek in de finale.

Chelsea nam een uitstekende start. Dankzij een fantastisch doelpunt van Michael Essien stond de thuisploeg ook al na minder dan tien minuten op voorsprong. De Ghanees nam het leer in één tijd op de slof en via de onderkant van de lat ging de bal onhoudbaar binnen.

Barça, dat met een gehavende defensie aantrad, moest dus al heel snel achtervolgen, maar het was Chelsea dat in het eerste half uur domineerde. Didier Drogba werd de diepte in gestuurd, maar doelman Valdes bracht redding. Even later zorgde Drogba voor dreiging met een vrije trap. De Ivoriaan nam die vanuit een zeer scherpe hoek verrassend rechtstreeks. Valdes kon maar nipt redden met de knie.

Barcelona had wel veel balbezit, maar slaagde er op geen enkel moment in om dat balbezit om te zetten in doelkansen. Zo bleef Chelsea-doelman Cech gedurende de hele eerste helft werkloos. Barça mocht bovendien niet klagen dat Chelsea geen penalty kreeg na een overtreding van Dani Alves op Malouda in het strafschopgebied. Scheidsrechter Övrebo legde de bal echter aan de rand van de zestien meter.

Iniesta bevrijdt Barcelona

De bezoekers probeerden Chelsea in de tweede helft meer onder druk te zetten. Dat lukte, maar opnieuw bleven de kansen uit. De beste kans was voor de Blues. Nicolas Anelka legde breed voor Didier Drogba, maar de Ivoriaanse spits besloot op het been van Valdes. De opdracht voor Barcelona werd nog veel moeilijker na de rode kaart voor Abidal. De Franse verdediger haalde zijn doorgebroken landgenoot Anelka neer.

Met tien man ging Barcelona nog wel op zoek naar de broodnodige gelijkmaker, maar dat bleek zeer moeilijk. Chelsea hield de bezoekers goed onder controle en had nog recht op een penalty na hands van Piqué. Barça-coach Pep Guardiola gooide nog Bojan Krkic in de strijd, maar Chelsea leek stand te zullen houden. Wanneer niemand het nog verwachtte sloeg Barcelona genadeloos toe. Een knal van Iniesta zorgde alsnog voor een finaleticket.