Djurgården verrast Helsingsborg

viki meeuwis

In de Zweedse Allsvenskan is na een korte break het tweede deel van het seizoen op gang getrokken. Op de dertiende speeldag was het vooral uitkijken of de ploegen die bovenaan stonden, IFK Göteborg, AIK en Elfsborg geen steken zouden laten vallen.

Onderaan is de strijd tegen degradatie nog steeds spannend. Hoewel Örgryte met amper twee punten uit twaalf wedstrijden een vogel voor de kat lijkt, blijft de club hopen op behoud. Zo stelde het onlangs de ex-bondscoach van Noorwegen, Åge Hareide aan.

Djurgården dat tweede laatst staat met elf punten uit twaalf matchen kreeg met Helsingborgs een moeilijke tegenstander voor de kiezen. Bij Djurgården keerde Mattias Jonson terug na een blessure. Dat was een goede zaak want hij had een groot aandeel in de vierde zege van DIF dit seizoen. Voor de 35-jarige Jonson was het de eerste wedstrijd dit seizoen, de veteraan hield het 51 minuten vol en kreeg een staande ovatie van het publiek. Al in de tiende minuut leek het erop dat het eerste doelpunt zou vallen. Jonson was bij de bal en leek een perfecte treffer af te leveren maar keeper Pär Hansson kon redding brengen. Enkele minuten later slaagde Patrik Haginge er wel in om Djurgården op voorsprong te brengen. Op het half uur kon Sebastian Rajalakso er 2-0 van maken na een goede aanval waaraan Boyd Mwila en Hrvoje Milic deelachtig waren. Na de rust kon Helsingborg tot 2-1 reduceren via Rasmus Jönsson maar na dat doelpunt viel de match zo goed als stil. Bij Helsingborgs ontbrak Henrik Larsson die normaal gezien terug bij de ploeg zijn na de dood van zijn broer. Hij moest echter tijdens de opwarming afhaken. Ook Marcus Lantz moest wegens een blessure al vroeg in de wedstrijd om vervanging vragen. Met deze overwinning klimt DIF net uit de degradatiezone.

IFK Göteborg deed het iets minder goed, tegen Halmstads BK geraakte IFK niet verder dan een scoreloos gelijkspel. Zowel Halmstad als Göteborg speelden zonder hun beste spelers op het middenveld. Dat verklaart voor een deel het gelijkspel. Bij Göteborg ontbrak Pontus Wernbloom die naar de Nederlandse club AZ verhuisde. Bovendien moesten de bezoekers het ook stellen zonder de jonge getalenteerde aanvaller Robin Söder die geblesseerd was. Halmstad maakte in de eerste helft de meest frisse indruk. Anel Raskaj speelde nu als defensieve middenvelder als vervanger voor Andreas Johansson die naar Bochum verkaste. Keeper Kim Christensen kreeg in het doel van Göteborg enkele benauwde momenten te verduren. Na de rust was het de keeper van Halmstad, Magnus Bahne die zich door enkele goede acties liet opmerken. Zo wist hij keer op keer topschutter Tobias Hysén te stoppen. Göteborg blijft zo op 28 punten steken maar behoudt wel de leiding in het klassement.

Elfsborg, een van de titelkandidaten dit seizoen maakte geen fout tegen rode lantaarn Örgryte. Op het half uur kwam Elfsborg op voorsprong via een strafschop genomen door Stefan Ishizaki. Ishizaki speelde een lobbal naar Anders Svensson die op zijn beurt Martin Ericsson vond. Die werd in de zestien neergehaald wat Elfsborg dus een penalty opleverde. Net voor de rust moest keeper Bengt Andersson nog een bal uit het net halen. James Keene kon de bal in doel werken na een goede pass van Ericsson. Tegen het einde van de match lukte het Ishizaki om Emir Bajrami vrij te spelen die promt de 3-0 op het bord zette. Elfsborg loopt met deze overwinning in op Göteborg, het team heeft nu 27 punten, slechts een minder.