Het Voetbaljaaroverzicht (II): Louis Vuitton en de Genkse duivel

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Het Voetbaljaaroverzicht (II): Louis Vuitton en de Genkse duivel
Foto: © SC

Het voetbaljaar 2009 was een bewogen jaar. De Rode Duivels vielen meer op met hun prestaties naast dan op het veld, Standard pakte zijn tweede landstitel op rij en Lukaku is de nieuwe troetelbeer. Voetbalkrant zet de belangrijskte feiten voor u op een rij

September 2009 – Eerste basisplaats voor Romelu Lukaku

Op 20 september verschijnt Romelu Lukaku voor het eerst aan de aftrap bij Anderlecht. De 16-jarige aanvaller weet in die wedstrijd niet te scoren, maar is wel de revelatie van de eerste ronde in de Belgische competitie. Met de fysionomie van een beer en de slagkracht van een tijger imponeert de ‘nieuwe Drogba’ niet alleen de Belgische voetballiefhebbers, maar ook de scouts van alle Europese topclubs. Real Madrid, Barcelona, Chelsea, AC Milan, ... . Allemaal staan ze in de rij om de zwarte parel te verleiden met miljoenen. Vader Roger en Anderlecht schermen de nieuwe chouchou van het Astridpark goed af en zwichten niet voor de lokroep van het geld. In december wordt Lukaku verkozen tot Sportbelofte van het Jaar.

 

Oktober 2009 – Advocaat houdt niet van Louis Vuitton

 

Dick Advocaat zet op de luchthaven van Zaventem Logan Bailly op z’n nummer. De bondscoach is er niet mee gediend dat de doelman van Mönchengladbach met een Louis Vuittontas van 800 euro paradeert. “Opvallen doe je in de goal.” Het is meteen duidelijk dat de Kleine Generaal de touwtjes in handen heeft. Ook bij zijn keuze voor de combinatie met AZ komt de Nederlander als overwinnaar uit de bus. Advocaat zorgde voor meer beleving rond de Rode Duivels en leidde België naar drie zeges in vier wedstrijden.


Oktober 2009 – De brief van Ferguson

 

Steven Defour opent zijn brievenbus. Er zit een omslag uit Manchester tussen. Sir Alex Ferguson wenst de Standard-middenvelder veel succes in zijn revalidatie. De Rode Duivels mogen zich dan nog in de kelder van de FIFA-ranking bevinden, de Belgische spelers zijn populair in het buitenland. Defour wordt zelf gelinkt aan Manchester United en Arsenal, Thomas Vermaelen werpt zich bij de Gunners op als rots in de branding en wordt twee keer verkozen tot Speler van de Maand. De naam van Eden Hazard rolt dan weer in Madrid en Barcelona over de tongen. Hoezo, België heeft geen goede voetballers?


November 2009 – De duivel in de Cristal Arena

 

Racing Genk houdt op maandag 2 november na tien thuiswedstrijden zonder zege voor het eerst de drie punten thuis. De Limburgers hadden enkele dagen eerder de hulp ingeroepen van een Genkse priester om de grasmat in de Cristal Arena te zegenen. Het bijgeloof is echter van korte duur. Ook Frank Vercauteren krijgt een zwalpend Racing Genk voorlopig niet op de rails. De bekerwinst tegen KV Mechelen is in het dramatisch jaar 2009 zelfs niet meer dan een voetnoot. 

 
December 2009 – Moeskroen triomfeert op Schiervelde

 

De spelers van Moeskroen weigeren aan te treden op Roeselare, maar met een reservenelftal zorgt Hans Galjé toch nog voor een stunt op Schiervelde door met 1-2 te winnen. Het zou de laatste match zijn van Moeskroen, waarop de spelers de truitjes in de tribune gooiden om een week later met de reservenuitrusting te moeten aantreden. Tragikomisch, net zoals het hele verhaal rond de Henegouwse club. Ruim een half jaar werd de Belgische competitie gegijzeld door het wanbeheer van Excelsior Moeskroen. Op maandag 28 december gooide de club, tot opluchting van velen, eindelijk zelf de handdoek.

 
December 2009 – Vijftien maal Sinan Bolat

 

De beelden van Sinan Bolat die de gelijkmaker tegen AZ Alkmaar tegen de netten kopt staan voor eeuwig op het netvlies van iedere voetballiefhebber gebrand. Maar liefst vijftien keer schreeuwde de stadionomroeper zijn stem schor op de naam van de Turkse Belg. De kwalificatie van Standard voor de Europa League was een voorbode voor nieuw Belgisch succes in Europa. In navolging van de Rouches wisten ook Anderlecht en Club Brugge te overwinteren in Europa. Het is achttien jaar geleden dat drie ploegen België vertegenwoordigen in de lente. Anderlecht maakte indruk door Ajax achter zich te houden in de groep. Club haalde een punt in Shakhtar en maakte in eigen huis de klus af tegen Toulouse. (AN)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties