Leider VC.Zwijnaarde won met de wilskracht.

Hendrik De Vriesere

Azalea miste enkele mooie kansen, maar het waren de in pole positie staande VC.Zwijnaarde die het laken naar hun trokken. Wel met veel protest van de thuisploeg, met een doelpunt die werd gescoord op buitenspel.

FC Azalea - VC Zwijnaarde

Toen zaterdagochtend de Olympische winterspelen in Vancouver plechtig werden geopend door BOIC–voorzitter Jacques Rogge wist vermoedelijk niemand dat Vancouver nog een vertakking had op een voetbalveld aan de Oude Bareel in Sint Amandsberg. Inderdaad, tussen 15 en 17 uur konden daar meerdere Olympische disciplines gevolgd worden van kunstschaatsen (de vrije kür en de korte kür) over shorttrack tot snelschaatsen. Scheidsrechter Kurt Buysse (prima leiding overigens) keurde het terrein speelklaar en nadat de spelers na veel vloeken en zuchten het juiste (?) schoeisel hadden gevonden kon de partij beginnen. De thuisspelers bleken in de aanvangsminuten de beste schaatsers want al na 3 minuten gleed Wesley Lybaert voorbij doelman Kevin Van de Sompele maar gelukkig voor VC bracht Ken De Backer redding op de doellijn. VC reageerde eerst schuchter via Matthias Neirynck maar dreigde echt na 10 minuten, een afgeweerde corner kwam bij Arne Tillieu terecht die de bal inleverde bij Sammy De Bundel die in één tijd centimeters over doel besloot. Na 19 minuten stuurde Yannick Boone met een gave pas Sammy De Bundel door de thuisdefensie, Michiel De Deyne kwam te laat en haalde Sammy De Bundel neer in de zestien, Yannick Boone zette de elfmeter feilloos om (0-1). VC bleef de partij nu domineren met enkele halve kansjes. De aanvalslinie bleek op de schaatsbaan echter niet in zijn sas zodat de thuisploeg moeiteloos overeind bleef. Na 34 minuten was Kevin Everaert dicht bij een tweede doelpunt toen hij werd vrijgespeeld door Yannick Boone maar doelman Gert Stevens wierp zich met gevaar voor lijf en leden voor de bal en hield de 0-1 op het scorebord. Met de rust in zicht dreigde de thuisploeg eens met een schot van Steve De Smet, dat voorlangs ging. Rust 0-1.

In het begin van de tweede helft greep VC zijn prooi meteen bij de keel, na een persoonlijke actie van Yannick Boone moest doelman Gert Stevens plat (48’). Na een aarzeling in de thuisdefensie besloot Matthias Neirynck net over (50’). De 0-2 kwam er toch, op een doorschuivende bal was Kevin Everaert attent en sneller dan de thuisdefensie, Kevin bediende Matthias Neirynck die VC op een dubbele voorsprong bracht. Eén minuutje later een vlammend schot van Ken De Backer dat millimeters naast de paal buiten ging. Na dit intermezzo verscheen plots de thuisploeg ten tonele en moest VC achteruit. Na 56 minuten omspeelde Jordy Maesschalck zowat alles en iedereen keeper incluis en had maar voor het inleggen maar wachtte zolang en besloot dan onbegrijpelijk op de teruggekeerde Sammy De Bundel en zo kwam VC wel erg goed weg. Even over het uur weer een dot van een kans voor de thuisploeg na een aanval op rechts werd de vrijstaande Marlon Preys in stelling gebracht maar werkte veel te zwak af en weer een unieke mogelijkheid weg. Na 65 minuten moest Dusty De Geyter op de doellijn redding brengen en weer kwam VC goed weg. De verdiende aansluitingstreffer kwam er dan toch na 69 minuten, doelman Kevin Van de Sompele werkte een corner weg in de voeten van Jordy Maesschalck die de bal terug legde op Anton Carlier die er met een knap schot 1-2 van maakte. De thuisploeg bleef nog even aandringen en ging al te opzichtig op zoek naar een strafschop, met name Wesley Lybaert, maar scheidsrechter Kurt Buysse trapte niet in de val. Anton Carlier trapte een afvallende bal twee meter naast (77’). Tien minuten voor tijd een fantastische actie van Sammy De Bundel, dan inspelen op Kevin Everaert die VC op veilige 1-3 zette. De thuisploeg moest natuurlijk wel risico’s nemen en VC kon naar hartenlust counteren maar de kansen werden vakkundig de nek omgedraaid zelfs een 4 tegen 1 situatie kon VC niet verzilveren. Overigens had de thuisploeg geen zwaardere nederlaag verdiend. In de slotseconden moest doelman Kevin Van de Sompele nog eens handelend optreden op een voorzet/shot van de ingevallen Kenneth Mys. Na enkele minuten blessuretijd blies Kurt Buysse de sportieve partij naar de archieven en kon VC met 3 punten op zak terug naar Zwijnaarde.