Wist je dat er bij Genk niet met 99 gespeeld wordt?

Philippe Crols
| 4 reacties
er bij Genk niet met 99 gespeeld wordt?
Foto: © SC

We hebben het de afgelopen dagen al enkele keren over shirtnummers gehad. Bij een aantal clubs wordt een bepaald nummer niet meer gedragen uit respect voor een speler. Maar wist je dat er bij Genk om een andere reden niet meer met 99 wordt gespeeld?

Dat bij de Limburgse club niemand ooit het nummer 99 zal dragen, heeft niets te maken met het feit dat er een clubmonument destijds met dat shirtnummer speelde. Het is wel een gevolg van de kampioenschapstitel in 1999. Nadat Racing Genk een jaar eerder de Beker van België had veroverd, zette het in ’99 zijn eerste landstitel in de prijzenkast. Ondanks de concurrentie van Club Brugge en de geweldige remonte van Anderlecht, toen onder leiding van huidig Genkcoach Frank Vercauteren en de overleden Jean Dockx, vierde Genk op de laatste speeldag.

Racing Genk was bij winst op bezoek bij Harelbeke zeker van de landstitel. Aimé Anthuenis leidde een ploeg met onder andere Domenico Olivieri, Souleymane Oulare, Branko Strupar, Marc Hendrickx en Thordur Gudjonsson naar een 1-2-zege en een bijhorende landskroon. Omdat Genk in ’99 dus voor het eerst in zijn bestaan kampioen werd in de hoogste voetbalklasse wordt er bij de Limburgse club nooit meer met dat rugnummer gespeeld als blijvende herinnering aan dat magische jaar. Dit werd zo beslist in de zomer van 2008, ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de club. Barak Itzhaki was dan ook de laatste speler die bij Genk met 99 speelde.

Beelden uit 1999 van de beslissende match tussen Genk en Harelbeke.

Spelers met het shirtnummer 99 zijn niet bepaald talrijk, maar ze bestaan wel degelijk. Zo speelt de Italiaan Christiano Lucarelli bij Livorno met het nummer 99. Dat doet hij omdat het nummer negen zijn lievelingsnummer is, maar dat was al bezet toen hij bij Livorno aankwam. Dichter bij huis is er natuurlijk Marius Mitu, die zowel bij Lierse als Anderlecht met 99 speelde.

Ook geen 88 meer

Ook het nummer 88 zal bij Genk niet snel meer worden gebruikt. In zijn eerste seizoen bij Genk koos Daniël Töszer (foto) voor dat speciale rugnummer. Geen haan die er toen naar kraaide tot Herman Brusselmans in Studio 1 liet vallen dat 88 ook kan verwijzen naar HH en dus Heil Hitler. De KBVB was meteen wakker en uiteindelijk koos de Hongaarse middenvelder van Genk wat later voor het rugnummer acht.

Gianluigi Buffon, de doelman van Juventus, maakte trouwens al eens hetzelfde mee. Hij wilde met 88 spelen om de volgende reden: “Het cijfer 8 bestaat uit twee cirkels. Twee keer acht betekent dus vier cirkels. Aangezien een Italiaans gezegde zegt dat sterke mannen vier ballen hebben, koos ik voor 88.” Die vlieger ging dus echter niet op.

Speler met het nummer 0

Tot slot geven we u ook nog mee dat er ooit een speler was die met het nummer 0 op het terrein verscheen. Die eer was weggelegd voor Hicham Zerouali. De Marokkaanse aanvaller presteerde dit bij het Schotse Aberdeen in 2000, maar moest een jaar later toch veranderen omdat de Schotse voetbalbond verbood om met het nummer nul te spelen. Zerouali had nochtans een goede reden om dat speciale shirtnummer te kiezen, want zijn bijnaam was namelijk ‘zero’. In 2004 kwam de amper 27-jarige Marokkaan om het leven bij een auto-ongeval.

Morgen een 'Wist je dat?' met Hector Cuper als onderwerp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties