Haesaert: "Anderlecht werkt naar mijn normen"

Kristof Blomme
| 25 reacties
Haesaert: "Anderlecht werkt naar mijn normen"
Foto: © SC

Urbain Haesaert verlaat Ajax vanaf 1 juli om bij Anderlecht aan de slag te gaan als hoofd jeugdscouting. In Het Laatste Nieuws is hij duidelijk: "Anderlecht werkt naar mijn normen."

Urbain Haesaert kende in de jaren '80 een succesvolle trainerscarrière bij Lokeren en Waregem, met een kwart- en een halve finale in de Uefa Cup. Later werd hij Directeur Opleidingen bij Germinal Beerschot, om vanaf 2004 aan de slag te gaan bij Ajax als hoofdscout voor België. Vanaf één juli breidt hij een vervolg aan zijn loopbaan bij Anderlecht, waar hij hoofd wordt van de jeugdscouting. "Ik heb een visie en een aantal doelstellingen. Ik moet eerst alles analyseren, maar het is de bedoeling dat Anderlecht naar mijn normen gaat werken. Vanaf volgend jaar is er een schitterend jeugdcomplex in Neerpede. Daar ben je niet veel mee als de beste jeugdspelers niet naar Anderlecht komen. Ik zorg daarvoor. Bij Ajax kon ik slechts spelers aanbrengen, hier kan ik ze zelf halen, een fantastische uitdaging."

Bij Ajax haalde Haesaert verschillende jonge Belgen, die een mooie carrière aan het uitbouwen zijn. Onder hen Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen en Tom de Mul. Toch zijn er een aantal spelers die door Haesaert werden aangeprezen, maar die door Ajax niet gehaald werden. "Ik heb er Moussa Dembele aangeprezen. Ze vonden hem goed, maar hadden Ryan Babel al voor dezelfde positie, dus is hij naar Willem II gegaan. Ook Hazard heb ik op zijn dertiende aanbevolen, maar hij was nog geen 16 dus kon Ajax hem niet halen."

Hasaert heeft ook zijn vragen over de werking van sommige buitenlandse topclubs. Spelers die voor hem niet voldoen voor Ajax komen onder andere bij Manchester United terecht. "Ritchie De Laet deed het niet uitzonderlijk bij Antwerp. Ook Vermijl van Standard is een modale verdediger. Hard en agressief op de man, maar geen goede inspeelpass."

Ook over Romelu Lukaku had Haesaert enkele jaren terug zijn twijfels. Ondertussen ontwikkelde de jonge aanvaller zich enorm. "Als iemand er wel al in geloofde op zijn 13e, dan vraag ik me af of hij Romelu toen ook echt gezien heeft. Ik volg hem van jongs af aan en had altijd mijn twijfels. Bij de zo geroemde jeugdopleiding van Lierse had hij enkel leren rennen. Daar werd de bal naar voor getrapt en de spits die twee koppen groter was dan de rest duwde iedereen weg en scoorde. Hij had geen goeie balaanname. Bij Anderlecht heeft hij wel bijzonder veel progressie gemaakt. Nu gaat het niet enkel meer om de tegenaanval. Hij gebruikt zijn lichaam ook goed. Bij Ajax moet je echter met de rug naar doel kunnen spelen en op de korte ruimte combineren. Daar moet hij nog veel progressie maken."

Haesaert werkt bij Ajax met A-, B- en C-lijsten. De spelers op de A-lijst zijn Ajax-materiaal, op de B-lijst staan de schaduwopties en op de C-lijst staat het materiaal voor de Belgische competitie. Mats Rits is één van de spelers die door Haesaert op de voet gevolgd worden en die zelfs heel dicht bij Ajax stond. "Toen hij 10 was haalde ik hem van Lierse naar Germinal Beerschot. Door de speelstijl van Lierse kreeg hij daar een stijve nek op het middenveld. Maar met de bal aan de voet zag je meteen zijn techniek en intelligentie. Vorig seizoen was alles voor hem geregeld om naar Ajax te gaan. Hij heeft nu gekozen voor het geld, maar dat vind ik een foute keuze. Als dokter moet je ook naar de universiteit gaan en investeren in je toekomst. Dat is hetzelfde als voetballer. Als je dan slaagt verdien je dat in één jaar terug."

Andere spelers die door Haesaert al even gevolgd worden op de Belgische velden zijn Benito Raman van AA Gent en Kevin de Bruyne, die dit seizoen doorbrak bij Racing Genk. "Benito Raman is 15 en heeft heel veel kwaliteiten. Maar er is nog veel werk aan. Zo'n jongen wil ik graag naar Ajax halen. Maar in België hangen direct heel wat mangers rond zo'n jongen en dat gaat dan enkel over geld. Die gaan hem niet zeggen dat hij aan zijn linkervoet of zijn balaanname moet werken. De Bruyne wou ik op zijn 13e naar Germinal Beerschot halen. Maar wij boden enkel een opleiding, geen geld. Hij is naar Genk gegaan omwille van het financiële."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties