Kortrijk verzekert zich op een diefje van de vijfde plaats

Bram Coenen
| 46 reacties

KV Kortrijk heeft zich vanavond verzekerd van de vijfde plaats. Het won onverdiend met 1-2 bij Zulte Waregem. Kortrijk schiet hiermee wel niks op, want doordat Gent won van Club Brugge, speelt STVV tegen Genk voor het laatste Europees ticket.

Bij Kortrijk zagen we één wijziging in de opstelling ten opzichte van vorige week. Karim Belhocine kwam op het middenveld Nebosja Pavlovic vervangen. Bij de thuisploeg bekocht Thomas Matton zijn matige prestatie van vorige week met een zitje op de bank. Kevin Roelandts kwam terug in de ploeg, en ook Stijn Minne nam zijn plaats weer in.

Zulte Waregem kwam meteen gretig uit de kleedkamers en wist al na 5 minuten een eerste keer te dreigen via Ernest Nfor. De Kameroener liet zich echter al te opzichtig vallen in het strafschopgebied en scheidsrechter Christophe Delacour legde de bal dan ook terecht niet op de stip. Zulte bleef dreigen, opnieuw via Nfor, maar deze keer gleed de spits uit wanneer hij wou aanleggen. Het was echter verrassend Kortrijk dat op voorsprong kwam bij zijn eerste kans uit de wedstrijd. Christian Benteke legde knap af tot bij Davy De Beule. De Oost-Vlaming aarzelde niet en schoof rustig in doel.

De thuisploeg was niet van slag door die vroege achterstand en bleef voor de beste kansen zorgen. Glenn Verbauwhede toonde zich echter alert op pogingen van Ludwin Van Nieuwenhuyze en Emil Lyng. Ook opnieuw Nfor en Steffen Ernemann kenden geen succes. Kortrijk stelde daar enkel nog een klein kansje voor Ibou tegenover. Op slag van rust was het dan toch eindelijk raak voor de thuisploeg. Na een knappe aanval belandde de bal voor de voeten van Roelandts, die overhoeks in doel besloot: 1-1. Kortrijk keerde een minuut later de situatie toch weer om. Sammy Bossut redde eerst nog schoten van Laurent Ciman en Benteke, maar tegen de rebound van opnieuw De Beule was hij kansloos. Kortrijk mocht dus alsnog met een onverdiende voorsprong de rust in.

Zulte Waregem moest komen na de rust, maar het was dit keer Kortrijk dat het best van start ging en de eerste kleine kansjes kreeg via Wouter Vrancken en Benteke. Francky Dury greep in, en wisselde Minne en Teddy Chevalier voor Stijn Meert en Matton. Zulte drong aan, maar kende geen geluk bij de afwerking. Nfor dook overal op, maar ofwel besloot de spits over doel, ofwel toonde Verbauwhede zijn kunsten.

Kortrijk, dat ondertussen op de hoogte was van de stand in Gent, vond het wel welletjes en toonde nog weinig intitiatief. Bij Zulte kwam Matton nog in de ploeg om voor wat meer creativiteit te zorgen, maar die kon enkel nog opvallen met een technisch hoogstandje, zonder gevolg. Zulte slaagde er niet meer in om er een slotoffensief uit te persen. Het was integendeel Kortrijk dat er in het slot nog bij 1-3 van maakte. De plaatsbal van Benteke strandde echter op de lat.

Kortrijk eindigt zo op een vijfde plaats, maar kan door de overwinning van Gent de barragematch tegen Racing Genk om Europees voetbal vergeten. Voor Zulte Waregem waren de play-offs er teveel aan. De ploeg van coach Francky Dury eindigt op een teleurstellende laatste plaats.