Engelse WK-bid krijgt klap na blunder voorzitter

Anthony Van der Planken
| 13 reacties
Engelse WK-bid krijgt klap na blunder voorzitter
Foto: © SC

De Engelse kandidatuur voor de WK's van 2018 en 2022 heeft een zware klap gekregen. De concurrent van België en Nederland ziet zijn voorzitter opstappen nadat die Spanje en Rusland beschuldigd had van omkoping.

Lord Triesman, voorzitter van de Engelse WK-bid, zal wellicht vandaag zijn vertrek aankondigen. Triesman blijft wel nog voorzitter van de Engelse voetbalbond.

Het vertrek komt er na zware uitlatingen van Triesman in de pers. The Mail of Sunday schreef dit weekend in het bezit te zijn van een tape waarop Triesman Spanje en Rusland beschuldigde van omkoping. Spanje en Rusland zijn twee grote concurrenten van Engeland in de strijd om het WK 2018. Volgens Triesman beraamden de twee landen een complot, waarbij Spanje met de hulp van de Russen scheidsrechters op het komende WK zou omkopen, waarna het in ruil zichzelf zou terugtrekken in het gevecht om het toernooi van 2018.

"De Zuid-Amerikaanse stemmen, die nu sowieso naar het duo Spanje - Portugal zullen gaan, zijn dan voor Rusland", voegt de voorzitter van de FA er aan toe. "De Russen kunnen Spanje perfect helpen met het omkopen van scheidsrechters. Ze doen niet mee aan het WK in Zuid-Afrika, ze hebben dus niets te verliezen."

Triesman had het in het opgenomen gesprek ook over de corruptie binnen de FIFA. "Vooral de Zuid-Amerikanen hebben een uitzonderijk palmares op het gebied van corruptie. Er is zelfs een Zuid-Amerikaans FIFA-lid dat in ruil voor zijn stem door de Queen tot ridder geslagen wil worden. Dat is gewoon onmogelijk. De Queen zal lachen. Zoiets wil ik niet eens proberen."

De uitlatingen van Triesman zetten niet alleen kwaad bloed in Rusland en Spanje. Ook in eigen land dreigt de voorzitter op zijn blunder afgerekend te worden. Het team achter de WK-kandidatuur distantieerde zich al van de uitspraken en stuurdeeen brief met excuses naar de Russen, Spanjaarden én de FIFA.

Het opstappen van Triesman is in ieder geval een zware klap voor de Engelse WK-kandidatuur, die sowieso al kampte met interne problemen. Met de sterke Russen, het duo Spanje - Portugal en het verrassende België - Nederland op de loer, dreigt een kleine afgang bij de stemming eind dit jaar. (AN)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties