Reportage TPS Turku brak nog geen potten in Europa

Nico Wieme
| 0 reacties
TPS Turku brak nog geen potten in Europa
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Als eerste Belgische ploeg bijt Cercle Brugge donderdag de spits af in Europa. De Bruggelingen kijken FC TPS Turku in de ogen, de nummer drie uit de Finse competitie. Wij stellen u deze nobele onbekende ploeg voor.

Amper enkele dagen na de finale van de Wereldbeker in Zuid-Afrika trekt zich het nieuwe voetbalseizoen voor de Belgische ploegen op gang. Cercle Brugge betwist donderdag als eerste een wedstrijd met inzet. De verliezende bekerfinalist ontvangt in het Gentse Ottenstadion FC TPS Turku in de heenwedstrijd van de tweede voorronde van de Europa League. Deze Finse voetbalvereniging speelde in het verleden al één keer tegen een Belgische ploeg Europees: in de zomer van 1997 deelden Lommel SK en TPS de punten in de groepsfase van de toenmalige Intertoto Cup.

Stad

Turku is een stad met ongeveer 175.000 inwoners in het zuidwesten van Finland. Het is de hoofdstad van de provincie West-Finland en ligt aan de monding van de rivier de Aura. Tot voor 1812 mocht Turku de titel van hoofdstad van Finland dragen, maar daarna nam Helsinki de fakkel over. De stad telt twee ploegen in de Finse hoogste klasse, de Veikkausliiga: FC TPS Turku en FC Inter Turku.

Ploeg

FC TPS Turku, kortweg TPS genoemd of voluit FC Turun Palloseura Turku, werd opgericht in 1922. De ploeg werkt zijn thuiswedstrijden af in het Veritas Stadion (9.000 plaatsen), dat het deelt met stadsgenoot Inter. Acht keer kroonde TPS zich tot kampioen van Finland. De laatste titel dateert al van 1975. Tweemaal mochten de zwart-witten de beker in de lucht steken, in 1991 en 1994. In 2000 tuimelde TPS naar de tweede divisie. In 2003 promoveerde het opnieuw naar de Veikkausliiga. Marko ‘Rapa’ Rajamäki is sinds januari 2010 de coach van TPS.

Europa

TPS Turku mocht al enkele keren van Europees voetbal proeven, maar potten breken, deed het daarin niet. Vaak gingen de Finnen er in de eerste ronde al uit. De beste Europese prestaties leverde TPS in het seizoen 1988-1989 toen het doordrong tot de kwartfinales van de UEFA Cup. In 2008 speelde de ploeg voor het laatst Europees. Odense BK nam toen in de tweede ronde van de Intertoto Cup de maat van TPS. De Finnen traden dit seizoen in de eerste voorronde van de Europa League aan en elimineerden daarin het Welshe Port Talbot na een 3-1-zege thuis en 0-4 in Wales.

Veikkausliiga

Vorig seizoen eindigde TPS Turku op de derde plaats in de Finse Veikkausliiga en verzekerde zich op die manier van deelname aan de eerste voorronde van de Europa League. De huidige jaargang is halfweg en daarin doet TPS het een pak minder goed dan het voorbije seizoen. De ploeg telt na dertien speeldagen amper zeventien punten en staat daarmee op een negende plaats. Het volgt al op dertien punten van leider HJK Helsinki.

Morgen stellen wij u op Voetbalkrant.com voor aan de belangrijkste spelers van FC TPS Turku.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties