OB neemt tweede plaats in

viki meeuwis

Afgelopen weekend werd in de Deense eerste klasse de zeventiende speeldag afgewerkt. Een overzicht.

De eerste match werd gespeeld tussen Lyngby BK en Randers FC.  Al in de eerste zes minuten van de match vielen er twee doelpunten. Eerst kon Lasse Rise Lyngby op voorsprong zetten, drie minuten later was het de beurt aan Tidiane Sane om tegen te prikken. Nog voor de rust kon ook Kim Aabech scoren en de thuisploeg op voorsprong brengen.

Het mocht niet baten want bij de rust stond het 2-2 na een goed schot van Anders Egholm. Na de pauze kon kon Aabech de bal naar Patrick Mortensen spelen die Lyngby alweer op voorsprong bracht. Het zag er lang naar uit dat dat het winnende doelpunt zou worden maar in de slotfase bracht Søren Jensen de bezoekers nog langszij. Met dit ene punt staat Lyngby nu op de zesde plaats met 22 punten. Randers staat negende met achttien punten.

De partij tussen Silkeborg en Esbjerg eindigde op een 1-1 gelijkspel. Op het half uur kon Tim Janssen Esbjerg via een goed geplaatste kopbal op voorsprong brengen na een pass van Kevin Conboy.  Silkeborg had moeite om aan te klampen in de eerste helft maar na de rust ging het een stuk beter. Jesper Bech kon Christian Holst vrij spelen die de bal met een boogje over doelman Lucas Hradecky het doel in stuurde. Voor Esbjerg is dit het vierde uitduel op rij waarin ze een gelijkspel halen. Winst had nochtans beter geweest want de ploeg staat voorlaatste met zestien punten uit zeventien matchen. Silkeborg doet het iets beter en staat op de zevende plaats met 21 punten.

SønderjyskE moest in het eigen Harderslev stadion het onderspit delven voor AC Horsens.  In de eerste helft stelden beide ploegen zich afwachtend op. Gilberto Macena slaagde erin om de bezoekers iets na het kwartier op voorsprong te brengen. Na de rust kwam er meer vaart in het spel. De tweede helft was amper tien minuten bezig of Olafur Skulason mocht vervroegd de douche in nadat hij een rode kaart opliep wegens onsportief gedrag.

SønderjyskE stelde zich meer offensief op wat hen problemen opleverde op het verdedigende vlak. Dat leverde dan weer een kans op voor Issey Nakajima-Farran die de bal in doel kon werken.  Dit tweede doelpunt betekende de doodssteek voor de thuisploeg. Het derde doelpunt van Macena in de slotfase was enkel van belang voor de statistieken. Horsens staat nu op de vijfde plaats, terwijl SønderjyskE tevreden moet zijn met de achtste plaats.

Ruud matchwinnaar voor OB
FC Kopenhagen kreeg FC Nordsjælland op bezoek in het Parken Stadion.  Twee strafschoppen in drie minuten tijd waren voldoende voor FC Kopenhagen om de zege binnen te halen. Op het half uur zorgde een vergissing van Andreas Bjelland voor een penalty voor FCK. Zanka Jørgensen haalde Matti Lund Nielsen neer maar scheidsrechter Rasmussen floot niet en liet doorspelen. Bjelland dacht echter dat er wel gefloten was waardoor hij de bal met de handen opraapte. Dit leverde hem een rode kaart op. Gelukkig voor FCN kon keeper Hansen het schot van Cesar Santin afblokken. Claudemir kon in de rebound wel scoren.

Slechts enkele minuten later kreeg FCK weer een strafschop toegekend nadat Enock Adu Pospech neerhaalde. Dit keer wist Santin de bal wel in doel te werken. Het was pech voor FC Nordsjælland dat de partij op die manier moest verlopen want tot aan de fout van Bjelland liep het spel goed. Een kwartier van het einde kon invaller Christian Gytkjær nog tegenprikken maar dan was de partij al lang gespeeld.

Aalborg BK dat een slecht seizoen kent, kreeg Brøndby als tegenstander dit weekend. Nicolaj Agger wist Brøndby kort voor de pauze op voorsprong te brengen. Aalborg wist veel kansen af te dwingen maar in de 65e minuut ging het helemaal mis. Michael Krohn-Dehli stuurde de bal vanop dertig meter het veld in waar die bij Mike Jensen terecht kwam. Die wist de verdediging van de thuisploeg te verschalken en kon zo de bal in de verste hoek placeren. Een kwartier voor tijd wist Ramus Würtz de achterstand te verkleinen tot 1-2 met een afstandsschot. Met deze nederlaag blijft AaB op de laatste plaats met amper vijftien punten. Brøndby staat op de vierde plaats met 26 punten.

De partij van deze speeldag was ongetwijfeld het duel tussen FC Midtjylland en OB. Beide ploegen dongen naar de tweede stek. OB had het moeilijk in het begin van de match. Al na tien minuten kwam FC Midtjylland op voorsprong nadat Mikkel Thygesen de bal goed afleverde bij Ken Ilsø. Die aarzelde niet een stuurde de bal in doel. Tien minuten na de rust werd het zelfs 0-2 na een afstandsschot van Thygesen.

OB was wel beter in de match gekomen en op amper tien minuten tijd stond het 2-2 na een doelpunt van Peter Utaka en een owngoal van Sviatchenko. OB voelde dat er meer in zat en in de slotfase kon Espen Ruud de winning goal binnenwerken. Met deze zege springt OB  naar de tweede plaats met 29 punten, drie meer dan FCM dat naar de derde plaats zakt.