Reportage WS Woluwe: Bekerstunt in grijze geschiedenis?

Yves Brokken
| 2 reacties
WS Woluwe: Bekerstunt in grijze geschiedenis?
Foto: © SC

Woensdag staat in het Fallonstadion van White Star Woluwe FC een historische wedstrijd op het programma. De derdeklasser speelt dan de eerste kwartfinale van de Beker van België tegen AA Gent. Vandaag deel I: de clubgeschiedenis.

Op initiatief van de gebroeders Vermeulen ontstond in 1948 FC Kapelleveld, dat zich aansloot in het amateurvoetbal. Nauwelijks twee jaar later werd de naam aangepast tot Woluwe FC, met als gevolg ook dat de clubkleuren veranderden van groen-wit in wit-zwart.  Het zou echter nog vier jaar duren eer de club zich ook zou inschrijven bij de Belgische Voetbalbond, dat de Brusselaars het stamnummer 5750 toekende.

In deze periode verhuisde de club ook naar het huidige Fallonstadion. In 1959 vierde Woluwe FC zijn eerste promotie, het steeg van derde naar tweede provinciale. Door disputen met de gemeente werd het Fallonstadion echter verruild voor de wijk Kapelleveld.

Anno 1963 fusioneerden White Star AC en Racing Club de Bruxelles tot Racing White, waardoor Woluwe de naam White Star én de ster in het logo overnam. Ook de clubkleuren kenden een nieuwe evolutie: de shirts kleurden voortaan rood en wit. Dit kwam de sportieve groei van WS Woluwe echter niet ten goede.

De club zakte in ’70 weer naar derde provinciale, moest twee jaar later opkrassen in Kapelleveld en moest noodgedwongen aan de slag op het tweede terrein in het Fallonstadion, waar Racing White zijn thuishaven had.

Succesperiode

Woluwe zakte alweer een reeks, maar mocht door een nieuwe fusie en daaraan gekoppelde verhuis van Racing White wel weer op het hoofdterrein aan de slag. Dat zou nooit meer veranderen. Die stabiliteit luidde ook een sportieve opmars in. White Star Woluwe stootte opnieuw door naar derde provinciale.

De opmars leek ingezet, maar niets was minder waar. Michel Farin, de huidige voorzitter, redde in 1998 de club van de sportieve ondergang. Woluwe bengelde onderaan in derde provinciale, maar kroonde zich een jaar later wel tot kampioen van de reeks. Een succesperiode was ingezet. Amper een jaar later meer van dat, met de promotie naar eerste provinciale als beloning.

De club klopte meteen op de deur van het nationale voetbal, maar moest daarvoor nog een jaartje geduld oefenen. In het debuutseizoen in bevordering haalden Les Etoilés de eindronde, die ze zelfs als beste ploeg afsloten. White Star Woluwe maakte in het seizoen 2004-2005 voor het eerst zijn intrede in de derde klasse. De Brusselse club manifesteert zich op dit niveau en moet nauwelijks moeite doen om zich te handhaven.

In 2007 wordt zelfs de eindronde bereikt, maar daarin toonde Kapellen zich te sterk. Ook een jaar later, als op een haar na de titel wordt gemist, moet de eindronde uitsluitsel brengen over promotie naar tweede klasse. Nu is Eendracht Aalst een maatje te groot. Het seizoen 2009-2010 bood White Star een eerste bekeravontuur. De club stootte in de zestiende finales echter op... het AA Gent van Michel Preud’homme. Payback time komende woensdag?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e amateurliga A

Nieuwste reacties