Reportage Wang Yang, het Chinese goud van Cercle Brugge

Yves Brokken
| 12 reacties
Wang Yang, het Chinese goud van Cercle Brugge
Foto: © SC

Cercle Brugge ontdekte in 2008 goud op een onbekende markt. De vereniging ging voluit voor de Chinese aanvaller Wang Yang en lijkt daar snel de vruchten van te plukken. “Op technisch vlak is hij de beste speler van Cercle”, zegt zijn coach Bob Peeters.

Chinezen in het Belgische voetbal, het wekt weinig positieve herinneringen sinds de fratsen van ene Zheyun Ye. Cercle Brugge lijkt nu echter echt goud gevonden te hebben op Chinese bodem. Yang Wang kwam in 2008 enkele op proef in het Jan Breydelstadion, maar het duurde tot april 2009 eer de Chinese bond de aanvaller vrijgaf. Cercle schotelde Wang Yang meteen een contract voor. Gedurfd, maar wie niet waagt, niet wint. En zie, de laatste weken heeft Yang zelfs zijn trainer lyrisch gemaakt.

De prestaties van Yang op training gaan niet onopgemerkt voorbij. “Hij past zich heel vlot aan”, zegt hoofdcoach Bob Peeters. “We hebben de laatste weken erg goeie dingen van hem gezien. Daarom krijgt hij ook met mondjesmaat en via invalbeurten zijn kans in de wedstrijden van het eerste elftal. En ik moet zeggen, hij grijpt ze met beide handen. We zijn heel positief over hem. Hij heeft intrinsiek de beste kwaliteiten van al onze aanvallers”, looft Peeters zijn Chinees.

Technisch wonder

“Op technisch vlak is Wang zelfs de beste speler van Cercle Brugge. Maar we scheppen vooralsnog geen te hoge verwachtingen. Zaak is nu dat hij zich blijft ontwikkelen. We willen hem geleidelijk aan brengen, want hij kan een belangrijke speler worden in de toekomst. We moeten ook wat afwachten of hij ook mentaal sterk is. Hij krijgt nu al wat meer aandacht van de media, we hopen dat hij daar goed mee omgaat. Maar ik ben er vrij gerust in. We hebben het beste van Wang nog niet gezien. Hij wordt steeds beter op training en zal dus ook steeds meer speelkansen krijgen.”

En niet alleen op voetbalvlak verloopt alles op wieltjes. “Het is echt een heel goeie gast. Hij spreekt nu ook al behoorlijk Nederlands, wat zijn integratie natuurlijk veel makkelijker maakt. Hij is intussen echt ‘part of the group’ geworden en gaat regelmatig al eens mee iets eten of drinken met zijn ploegmaats. Yang is bovendien een heel humoristische jongen. Met weinig woorden is hij soms heel grappig”, zwaait de voormalige aanvaller van Lierse met nog meer lof.

“Wang trekt vaak op met de jonge gasten van de ploeg,
maar vraag mij niet hoeveel vriendinnetjes hij heeft.”

Zelfs zijn slechte gewoontes heeft de ex-speler van Jiangsu Sainty FC afgeleerd. “In het begin van het seizoen zat hij nog regelmatig ’s nachts op internet om met zijn ouders te chatten”, herinnert Peeters zich. “Dat doet hij tegenwoordig overdag. Hij is ook het belang van voldoende rust gaan beseffen en volgt onze raad goed op. Zijn vader heeft hier een paar maanden gelogeerd, maar intussen woont hij weer alleen. Hij trekt wel regelmatig op met de jonge gasten van de ploeg en ik geloof ook dat zijn moeder binnenkort naar België komt. Maar hoeveel vriendinnetjes hij heeft, dat moet je mij niet vragen”, lacht Peeters.

“Wang staat op de rand van de doorbraak”, besluit zijn coach. “Hij is er echt op gebrand om de investering die Cercle deed om hem binnen te halen terug te betalen. Hij maakt nog steeds elke dag progressie, dus de toekomst ziet er goed uit, zowel voor hem als voor de club.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties