Interview Franky van der Elst: “Noem ons maar titelfavoriet”

Yves Brokken
| 30 reacties
Franky van der Elst: “Noem ons maar titelfavoriet”
Foto: © SC

Dat Lommel United aan de leiding staat in tweede klasse mag geen verbazing wekken. Ook vorig seizoen maakte het kampioen Lierse lang moeilijk. Dit seizoen zit de promotie er opnieuw in. “Noem ons maar topfavoriet”, zegt trainer Franky Van der Elst.

Vorig seizoen legde Lommel United Lierse lang het vuur aan de schenen in de strijd om het kampioenschap in de Exqi League. Lierse trok toen aan het langste eind en Lommel ging vervolgens ten onder in de eindronde. Dit seizoen ziet het er een pak rooskleuriger uit voor de Limburgers.

“Ja, je mag zeggen dat we topfavoriet zijn om kampioen te worden”, zegt coach Franky Van der Elst aan Voetbalkrant.com. “Maar we moeten dat daarom niet geloven, hé? Feit is dat wij proberen om in de gegeven omstandigheden nuchter te blijven. We staan op kop en dat is natuurlijk altijd fijn. Maar je mag niet vergeten dat we maar vier punten meer hebben dan OHL en dat er nog 13 matchen op het programma staan.”

Kwaliteit

“Het is goed dat we eerste staan en vooral dat we de tweedeperiodetitel in de wacht hebben kunnen slepen. Het is de bevestiging van vorig jaar, toen we ook al een knap seizoen draaiden. Als je zoiets kan herhalen, betekent dat dat je toch bepaalde kwaliteiten hebt als spelersgroep en dat we goed aan het werken zijn.”

“We zullen de spelersgroep moeten versterken. Niet alleen kwalitatief, maar ook in hoeveelheid. We hebben nu maar 17 spelers, te weinig voor eerste klasse.”

Is Lommel wel klaar voor een avontuur in eerste? “Het wordt in ieder geval een grote stap”, beseft de geboren Ninovieter. "Elk jaar zie je dat ploegen die promoveren het moeilijk hebben om zich te handhaven. Alleen STVV was onlangs een uitzondering. Maar het kan wel. Eerste klasse heeft zijn voordelen: tv-gelden en meer supporters. En ook voor de sponsors is het aantrekkelijker, dus ook uit die hoek komen extra financiële middelen.”

“Maar dat neemt niet weg dat er veel werk komt kijken bij een promotie”, meent de voormalige Rode Duivel. “De infrastructuur moet volledig aangepast worden, want die is op dit moment niet klaar voor eerste klasse. Sportief gezien hebben we nu een goede mix voor tweede, een jonge groep met een aantal ervaren spelers. Maar er zal sowieso versterking nodig zijn. Niet alleen kwalitatief, maar ook in hoeveelheid. We hebben nu maar 17 spelers, voor eerste klasse heb je minstens vijf man meer nodig.”

Financiële kater

“De wil om te stijgen is absoluut aanwezig in Lommel. “De club wil er echt voor gaan”, bevestigt van der Elst. “Vorig seizoen was een duur jaar voor de club. Veel gewonnen, dus dat betekent veel premies. Reken daar nog eens de eindronde bij en je weet dat het voor een tweedeklasser moeilijk wordt. Je kan niet elk jaar veel winnen zonder dat je eens promoveert. Op financieel vlak is dat enorm pijnlijk voor een club in tweede.”

"Elk jaar de eindronde spelen zonder eens te promoveren is financieel niet haalbaar.
Dat doet enorm pijn voor een club in tweede klasse."

Van der Elst scheert nu hoge toppen, maar ontkent dat het hem bij Lokeren en Brussels, zijn laatste twee clubs als hoofdcoach, minder goed verging. “Bij Lokeren kwam ik toe na tien matchen en de club had maar zes punten. Als je ziet waar we geëindigd zijn, kan je moeilijk stellen dat het slecht was. Brussels was een ander verhaal. Daar was gewoon te weinig kwaliteit om in eerste te blijven. Dat is nadien gebleken, in tweede hebben ze nog niet één keer meegestreden voor promotie, zelfs geen eindronde gespeeld.”

Geen revanche

De goeie prestaties met Lommel United doen Van der Elst echter niet zweven. “In voetbal kan het alle kanten op”, zegt hij. “Dat is zo voor een club, maar ook voor spelers en trainers. Je kan de hemel worden ingeprezen, maar het duurt niet lang om diep te vallen, wat ook niet betekent dat je van de ene op de andere dag een slechte trainer bent.”

"Dromen doe ik dus niet, maar ik ben ook niet belust op revanche. Daarvoor ga ik niet elke dag 350 kilometer in de wagen zitten. Het draait nu goed, we zijn positief in beeld. Maar we moeten realistisch zijn. Ik ben straks einde contract, en er staat nog niks op papier voor volgend jaar. Maar ik ga er wel vanuit dat ik mag blijven als we promoveren.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (T)
SK Deinze SK Deinze 1-2 Lommel SK Lommel SK

Nieuwste reacties