Reportage Rivaliteit Lierse – KV Mechelen: “Ze zwaaiden met briefjes van vijftig”

Yves Brokken
| 102 reacties
Rivaliteit Lierse – KV Mechelen: “Ze zwaaiden met briefjes van vijftig”
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De rivaliteit tussen Lierse en KV Mechelen is niet nieuw. Sinds de vereffening van Malinwa is de spanning echter een niveau hoger geschakeld. Voetbalkrant.com nam polshoogte, want op 15 februari is het weer zover. “Ze lachten, maar we hebben ze gepakt.”

De 31-jarige Stefan Leroux is sinds kindsbeen fan van KV Mechelen. Vijftien jaar lang al mist hij geen enkele wedstrijd. Sinds vier jaar mag hij zich voorzitter noemen van de Supportersfederatie Malinwa. “Lierse is natuurlijk de dichtste concurrent van KV”, vertelt hij. “De derby maakt in beide kampen veel los, het leeft echt. Onze aartsrivaal is wel Racing Mechelen, maar omdat die in vierde klasse spelen, is dat toch anders. Winnen tegen de buren uit Lier zegt ons nu net iets meer.”

“We zijn nog niet vergeten hoe ze met ons gelachen hebben tijdens de vereffening”, haalt Leroux een anekdote boven. “Toen we hen troffen in de competitie, zwaaiden ze met briefjes van vijftig euro. Die provocaties zijn niet bepaald in goede aarde aangekomen bij de fans van KV. Maar het hoort natuurlijk bij het voetbal.”

Geen gewelddadigheid

Toch zijn het vooral de goede herinneringen die bij Leroux blijven hangen. “Toen we nu bijna vier jaar geleden in tweede klasse speelden, haalden we de eindronde. Lierse zat in eerste, maar eindigde voorlaatste en moest ook in die play-offs aan de bak. Toen we op de vierde speeldag op het veld van Lierse wonnen, zetten we een belangrijke stap richting promotie. Dat was een geweldige ervaring.”

“Maar nog mooier, en voor mij persoonlijk één van de mooiste momenten als supporter van KV, is de terugwedstrijd in die eindronde. Die vond plaats op de laatste speeldag. KV Mechelen was al zeker van de promotie en Lierse was dus ook al zeker van degradatie. De sfeer Achter de Kazerne was toen echt formidabel. Een geweldige herinnering.”

“De derby zorgt voor veel sfeer, spanning en uitbundigheid, maar is toch vooral positief. We zijn al wat zenuwachtiger en drinken daarom al eens een pintje meer”

“Slechte ervaringen heb ik eigenlijk niet. De derby zorgt voor veel sfeer, spanning en uitbundigheid, maar is toch vooral positief. We zijn al wat zenuwachtiger en drinken daarom al eens een pintje meer. Iedereen is gebrand op de drie punten en de fans leggen de druk bij de spelers vooraf net iets hoger dan anders. Ok, als we verliezen doet dat altijd pijn, maar van gewelddadigheid is absoluut geen sprake.”

 “Bij ons leeft dat al van een paar weken vooraf”, reageert de 38-jarige Danny Jacobs, sinds een jaar of vijf voorzitter van SC Fagoempel, één van de grootste supportersclubs van Lierse. “De streekderby is altijd een geladen duel. Ze brengt veel volk op de been, en beide clubs hebben sowieso al een zeer uitgebreide supportersgroep. Die volle stadions zorgen voor een plezante sfeer en zoals bij elke derby is de spanning te snijden.”

“Er worden altijd veel veiligheidsmaatregelen ingezet, maar tot echte rellen komt het nooit”, vervolgt hij. "Ik moet wel toegeven dat niet iedereen er bij Lierse even hard van wakker ligt. Het is toch vooral de jongere generatie die er fel mee bezig is. Zeker sinds Yoni Buyens en Seth De Witte naar Mechelen zijn gegaan, verhitten de gemoederen soms. Maar liever dat dan voor 5.000 man tegen Charleroi te spelen.”

“Maged Samy wil KV Mechelen een hak zetten door een belangrijke speler van hen naar Lierse te halen”

“Binnen een kleine twee weken is het zover. Dan komt Mechelen naar het Lisp voor de inhaalwedstrijd. Toen die eerste match begin december door de sneeuw werd afgelast, zat het stadion al bomvol. Het wordt nu een extra belangrijke affiche voor ons. Als we winnen, doen we een goede zaak in de strijd om het behoud. Met de drie punten kunnen we ook revanche nemen voor de heenwedstrijd, want die ligt nog op de maag (ex-Lierse-speler Yoni Buyens scoorde toen het winnende doelpunt voor KV Mechelen, red.). Als we winnen en in eerste blijven, is ons seizoen geslaagd."

“Ik weet niet of het er ooit van zal komen, maar onze voorzitter, Maged Samy, heeft na het vertrek van De Witte gezegd dat hij KV Mechelen wil terugpakken door bij hen een belangrijke speler te gaan weghalen”, kijkt de Lierse-man al wat vooruit op wat – mogelijk – komen gaat.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties