Reportage AA Gent: “Budget optrekken naar 25 miljoen euro”

Yves Brokken
| 103 reacties
AA Gent: “Budget optrekken naar 25 miljoen euro”
Foto: © SC

Volg KAA Gent nu via WhatsApp!

Ruim tien jaar geleden had AA Gent leningen lopen voor een slordige 24 miljoen euro. Sinds dit seizoen heeft de Oost-Vlaamse topclub-in-wording die lasten helemaal van zich af gezet. Een huzarenstukje dat bereikt werd met goed zaken doen.

“Tussen 1988 en 1998 had de club een exploitatietekort van drie tot vier miljoen euro”, bevestigt AA Gent-manager Michel Louwagie aan Voetbalkrant.com. De grote schuldenberg die wij toen zouden getorst hebben, heeft vooral te maken met investeringen in ons stadion en het oefencomplex. Zo hebben wij tribune 1 en 2 aangepakt en ook de tribunes achter de doelen. Wij hadden leningen lopen voor twintig miljoen euro. Samen met het exploitatietekort hadden we dus een klein miljard oude Belgische franken schulden.”

“Eind jaren negentig zijn wij die in een versneld tempo beginnen af te lossen aan de banken en kredietverstrekkers”, legt Louwagie uit. “Om dat te kunnen, hebben we ons toegelegd op het met een grote meerwaarde doorverkopen van jonge talenten die we heel goedkoop naar AA Gent hadden gehaald. Ik denk dan in eerste instantie aan Gunther Vanhandenhoven (FC Metz), Ivica Dragutinovic (Standard), Sandy Martens (Club Brugge) en Mido (Ajax). Later kwamen dan Lombaerts (Zenit Sint-Petersbrug) en recent Bryan Ruiz en Roberto Rosales (allebei FC Twente).”

“Op dit moment is al onze infrastructuur afbetaald. De velden rond het Ottenstadion (niet die van het oefencomplex, red.) werden in 2001 wel voor 3,75 miljoen euro verkocht aan de stad, waardoor die wellicht verkaveld zullen worden eens we onze intrek hebben genomen in het nieuwe stadion. Daar kijken we nu naar uit. Die verhuis zal er voor zorgen dat we de club verder kunnen blijven ontwikkelen.”

“Bedoeling is om het huidige budget van 17 miljoen euro op te trekken naar 25 miljoen (rivaal Club Brugge heeft momenteel een budget van 23 miljoen, red.). Als alles volgens plan verloopt, zal dat bij het ingaan van het tweede jaar na de verhuis gebeuren. Veel verder moeten we niet vooruitkijken. Bij Moeskroen heeft Detremmerie dat ook eens geprobeerd. De gevolgen zijn bekend", grinnikt Louwagie.

“Intussen mogen we er trots op zijn dat we ons negatief vermogen volledig hebben weggewerkt. De afgelopen vier jaar hebben we telkens een exploitatiewinst kunnen voorleggen zonder dat we daarvoor spelers moesten verkopen. Als er nu iemand vertrekt, betekent dat extra cash. Maar: we moeten niet meer verkopen om te verkopen.”

De tien duurste uitgaande transfers

1/ Bryan Ruiz: In 2009 naar FC Twente voor ruim 5 miljoen euro, plus een percentage op de doorverkoop

2/ Ahmed ‘Mido’ Hossam: In 2001 voor 5 miljoen euro naar Ajax

3/ Nicolas Lombaerts: In 2007 voor 5 miljoen euro naar Zenit Sint-Petersburg

4/ Mbark Boussoufa: In 2006 voor 3,5 miljoen euro naar Anderlecht

     Roberto Rosales: In 2010 voor 3,5 miljoen euro naar FC Twente

6/ Ivica Dragutinovic: In 2000 voor 2,5 miljoen euro naar Standard

     Ole-Martin Arst: In 2000 voor 2,5 miljoen euro naar Standard

8/ Guillaume Gillet: In 2008 voor 2,3 miljoen euro naar Anderlecht

9/ Laurent Delorge: In 1999 voor 2 miljoen naar Coventry City

    Cedric Roussel: In 1999 voor 2 miljoen naar Coventry City

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties