Reportage “Denis Odoi is een type Tshimanga”

Yves Brokken
| 14 reacties
“Denis Odoi is een type Tshimanga”
Foto: © SC

Georges Leekens voegde Denis Odoi toe aan zijn voorselectie van de Rode Duivels voor de match tegen Finland. Voetbalkrant.com ging op zoek naar het trainersoordeel over de STVV'er.

Rudi Cossey vult zijn dagen tegenwoordig als assistent van Peter Maes bij Sporting Lokeren, maar had tussen juli 2007 en augustus 2008 Denis Odoi onder zijn hoede als hoofdcoach van tweedeklasser OHL. “Denis was in het begin een heel speelse jongen”, vertelt Cossey exclusief aan Voetbalkrant.com. “Die maturiteit is pas geleidelijk aan gekomen. Hij knokte zich ook in de ploeg en werd een vaste waarde. Eén van zijn sterke punten is dat hij de zaken die hem aangereikt worden snel oppikt.”

“Ik vergelijk Denis graag met Derick Tshimanga van Lokeren. Een zeer krachtig type, veel snelheid, diepgang, anticiperen, over de tegenstander gaan. Dat zijn kwaliteiten die je niet vaak meer tegenkomt in het hedendaagse voetbal. Bovendien heeft Odoi ook een goed kopspel en hij durft initiatief nemen. Dat is fantastisch op zijn leeftijd.”

“Daarnaast is het iemand die zich vlot aanpast, dat zie je nu ook weer bij STVV. Het is goed dat hij op verschillende posities uit de voeten kan, maar om zich in de kijker van een topclub te spelen, moet hij zich stilaan gaan toeleggen op de rechtsback. Dan kan hij meer progressie maken en dus opvallen.”

“Een tussenstap naar een subtopper zoals Lokeren zou ideaal zijn voor hem", besluit Cossey. "Dan kan hij zich op een iets hoger niveau tonen, want bij STVV heeft hij het nu toch gehad. Zijn doorgroeimogelijkheden zijn er beperkt. Als hij nu meteen voor een topclub zou kiezen en hij verzeilt op de bank, valt nog af te wachten of hij daar goed mee om kan. En hij moet op zijn leeftijd vooral spelen, rijper worden en ervaring opdoen.”

“Ik heb Denis destijds van de B-kern naar de A-kern van OHL gehaald”, vult zijn huidige trainer bij STVV Guido Brepoels aan. “Toen ik hem naar Stayen haalde, wist ik al op voorhand dat hij zou slagen. Natuurlijk is er veel interesse, Denis kan zeker op vijf posities goed uit de voeten. Welke club wil zo géén speler?”

“Ik denk dat Denis nu al klaar is voor een stap hogerop, maar ik zou er niets op tegen hebben dat hij nog een jaartje bij ons blijft. Ik zou beter zijn manager gaan spelen, dan kan ik nog een aardige cent bijverdienen”, lacht de coach van de Truienaars.

“Denis is echt een trainingsbeest, zowel voor als na de training blijft hij nog vaak aan zijn mindere punten werken. Welke dat zijn? Zijn inspeelpass en flankvoorzetten. Maar hij doet ook veel aan krachttraining. Denis is altijd goed geluimd, voetbalt met een tomeloze inzet, is nooit geblesseerd en hij denkt ook goed mee. Hij is altijd bezig met het spelletje.”

“Het afgelopen jaar heeft Denis veel progressie gemaakt. Hij is veel rustiger geworden. Alleen als hij onterecht bestraft wordt, durft hij nog wel eens ontploffen, zoals op Anderlecht het geval was. Maar hij is een fanatiek type, daarom zou hij ook goed passen bij Standard. De sfeer op Sclessin, daar houdt hij echt van. En bovendien zou hij zich er als rechtsback perfect kunnen uitleven. Bij Standard mogen de backs immers vaak de achterlijn halen, en dat is ook één van de troeven van Odoi”, beseft Brepoels.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties