Nederlandstalige rockband bewierrookt Stayen

Nederlandstalige rockband bewierrookt Stayen
Foto: © SC

Volg STVV nu via WhatsApp!

De Nederlandstalige rockband “asta” schreef een nummer met de titel ‘Stayen Altijd’. Dit doet ons denken aan het Limburgse STVV, en jawel, het nummer gaat wel degelijk over het stadion van de Kanaries. Daar wilden wij meer van weten en gingen op zoek naar de frontman van asta, Wouter Thijssen.

Wouter, waarom een lied over Stayen?
Ik ben nooit doelbewust aan m'n werktafeltje gaan zitten om een nummerover Stayen te schrijven. Het nummer heeft eerder zichzelf geschreven. Het gaat over die microbe, die drang én hang om er iedere thuismatch bij te zijn. Hoe je als een mot naar dat stadionlicht gedreven wordt van die mythische plek waar David Goliath kan verslaan, waar jongens vanonder de kerktoren duurbetaalde vedetten met roze kaken van het veld sturen.

Het publiek op Stayen is ook heerlijk rauw, trouw en vurig. Iets waarmee ik me altijd heb kunnen identificeren.Met de nieuwe tribunes heeft het stadion natuurlijk een ander gezicht gekregen, maar je voelt in alles dat deze club tonnen karakter en geschiedenis heeft. Het was een hele eer om het nummer in première te zien gaan op Stayen zelf, voor de aftrap tegen KV Mechelen. Ik kan allemaal maar hopen dat het zoveel mogelijk supporters en andere mensen aanspreekt. 
 
Wij kennen asta vooral door het nummer Hasseltse straten, vertel ons eens meer over de groep…

Wanneer ik de radio aanzet, hoor ik vaak dezelfde gelijkaardige gezellige, gezapige en gekunstelde Nederlandstalige muziek. Net als op Stayen, komt het bij asta vanuit de onderbuik. Laten we wel wezen, de laatste sterke Nederlandstalige rockband was Noordkaap. Het is mijn missie om songs te schrijven die een zekere noodzaak in zich dragen. Die in drie minuten een verhaal vertellen dat blijft hangen.

Jullie werken aan je debuutalbum lieten wij ons vertellen?
Er wordt al geruime tijd aan een debuutalbum gewerkt. Maar ik ben niet gehaast.De kwaliteit primeert. Voorlopig vind ik het leuk om met mondjesmaat afzonderlijke songs af te vuren en een verdere basis uit te bouwen. Ik leer als muzikant ontzettend bij en voel mezelf op alle fronten groeien. Zullen daar meer nummers over voetbal insteken? Nee, niet echt. Het is sowieso een waar huzarenstukje om een goed nummer over voetbal te schrijven. Maar ik vind dat we er met Stayen Altijd in geslaagd zijn.

Waar kan je het nummer beluisteren?
Het nummer is te beluisteren op YouTube en je kan het ook kopen via iTunes. Het is een uniek stukje Vlaamse muziekgeschiedenis, want zoals gezegd is dit de eerste volwaardige rocksong over een voetbalclub én tegelijkertijd is het ook alles wat je niet verwacht van een nummer over voetbal!

Door Mario Lelièvre (Bekijk hieronder de clip)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties