Analyse Klimmen en dalen in Oost-Vlaanderen (1)

Gentil Dossche
| 0 reacties
Klimmen en dalen in Oost-Vlaanderen (1)
Foto: © SC

Na de voorlaatste speeldag is slechts een stukje van de sluier opgelicht rond de vragen: Wie komt, wie gaat? Wie stijgt, wie daalt? En wat zegt het Provinciale reglement?

1ste provinciale:

Stijgers: de kampioen (Maldegem of Opstal) + de winnaar van de eindronde. Deze eindronde wordt afgewerkt met de 3 periodekampioenen + de 2de in de eindrangschikking. Lede, Opstal en Ninove wonnen elk een periode. Wordt Opstal kampioen dan wordt Maldegem automatisch vervanger. Het kwartet wordt vol gemaakt met de 3de in de eindrangschikking en daarvoor komen enkel nog Bambrugge en Rapide Lebbeke in aanmerking. Zondag om 15u staan ze op het veld van Rapide Lebbeke tegenover elkaar.

Dalers: De 2 laatsten in de eindrangschikking dalen onherroepelijk. Per daler van een Oost-Vlaamse ploeg uit bevordering komt daar nog een extra daler uit 1ste provinciale bovenop. SV Sottegem en Appelterre-Eichem (4de A) zijn al mathematisch veroordeeld, terwijl ook voor Zele (4de B) de onweerswolken steeds dikker worden. Evergem, Eeklo, Bellem en Destelbergen zien we volgend seizoen niet meer in de hoogste reeks. Vrasene, Melsele en Kemzeke zijn afhankelijk van 4de B en dus nog niet volledig buiten schot.

2de provinciale:

De 3 kampioenen stijgen naar 1ste provinciale. Dit zijn KVV Zelzate (2de A), SV Geraardsbergen (2de B) en RC Wetteren-Kwatrecht (2de C). Samen met deze 3 kampioenen stijgt ook de winnaar van de eindronde, betwist tussen de 3 x 3 periodekampioenen (of best gerangschikten). Van deze 9 deelnemers stijgt er slechts 1 ploeg, dus in totaal 4 stijgers uit 2de provinciale. Lovendegem en Aalter (2de A), Gavere-Asper (2de B), Robur, SK Lebbeke en Schoonaarde (2de C) zitten al zeker in deze nacompetitie.

Minstens 2 ploegen dalen per reeks. Samen met de 6 rechtstreekse dalers komt er nog één daler bij (over de 3 reeksen samen) per Oost-Vlaamse ploeg die degradeert uit Bevordering (momenteel al minstens 2). Hiervoor wordt een eindronde gespeeld tussen de 3 nummers 14 uit de competitie. Komt er een 3de Oost-Vlaamse daler uit Bevordering dan vervalt deze eindronde en dalen ze alle 3. In 2de A is Sint-Kruis-Winkel er aan voor de moeite. Bassevelde, Kallo, Ursel en Sinaai strijden nog voor de plaatsen 12 tot 15. In 2de B is het bekeken voor Olsene, terwijl Machelen, Nederename en Latem nog moeten uitmaken wie eindigt op 13, 14 of 15. In 2de C zit het verhaal er op voor Winnik. Voor Oudegem, Beervelde en Grembergen is het resultaat van speeldag 30 bepalend.

Besluit: nog heel wat vraagtekens en gissingen, maar zeker is dat het ongemeen spannend blijft. Ook zondag zal er weer heel wat telefoonverkeer door de lucht gaan. Wordt vervolgd.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Oost-Vlaanderen (1)

Nieuwste reacties